Παναγία η προστάτιδα του ελληνισμού

«Παναγία η προστάτιδα του ελληνισμού», του Γιώργου Καπουλέα

Ο Ορθόδοξος Ελληνισμός έχοντας την Κυρία Θεοτόκο, την Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, σαν Προστάτιδα των ψυχών και των σωμάτων, έχει δώσει διάφορα ονόματα, ανάλογα με το πως βρέθηκε η εικόνα της, και ανάλογα επίσης με την πίστη στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τα περισσότερα ονόματα έχουν δοθεί σε πολλά μοναστήρια και σε εκκλησίες.

Στους δύσκολους καιρούς που περάσαμε, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, και στους δύσκολους καιρούς που θα περάσουμε στο μέλλον, όλοι έχουμε την ανάγκη για την βοήθεια της Παναγίας.
Σε αυτό το βιβλίο θ’ αναφέρουμε τα διάφορα μοναστήρια, τις εκκλησίες, ακόμα και τα μικρά ξωκλήσια τα οποία είναι αφιερωμένα στην Μία και Μοναδική Βασίλισσα του κόσμου. Την Παναγία μας.

Τα παραπάνω αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο μελετητής και συγγραφέας Γιώργος Καπουλέας στον πρόλογο του βιβλίου του «Παναγία η προστάτιδα του ελληνισμού». Ενός εξαιρετικού πονήματος θρησκευτικού χαρακτήρα που κυκλοφόρησε ο ίδιος ο συγγραφέας με αυτοέκδοση.

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα -που ξεδιπλώνεται σε 26 σελίδες- είναι αφιερωμένη στα ονόματα που έχουμε δώσει εμείς οι χριστιανοί στην Παναγία, τα Θεοτοκονύμια. Κάνοντας αρχή με τα ονόματα ταξινομημένα αλφαβητικά. Ακολουθεί κατόπιν μια λίστα με τα επίθετα της Θεοτόκου εκτός αλφαβητικής σειράς και τέλος επιγραμματική αναφορά στα προσκυνήματα της Παναγίας χωρισμένα ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και νομό της χώρας.

Στην δεύτερη ενότητα -έκτασης 65 σελίδων- παρουσιάζονται οι Ιερές Μονές και Ναοί, αφιερωμένοι στην Παναγία μας, που βρίσκονται διάσπαρτοι στον ελλαδικό χώρο. Με σημαντικής αξίας σημειώσεις-παρατηρήσεις για κάθε Μονή ή Ναό ξεχωριστά, αποτέλεσμα μιας επιμελούς και επίπονης έρευνας που αναμφίβολα έχει διεξάγει ο Γιώργος Καπουλέας. Ανεκτίμητος θησαυρός για έναν μελετητή αλλά και για κάθε ορθόδοξο χριστιανό που στα ταξίδια του δεν παραλείπει να γνωρίσει και την θρησκευτική πλευρά των τόπων που επισκέπτεται για αναψυχή ή επί τούτου, κάνοντας θρησκευτικό τουρισμό!

Στην τρίτη ενότητα -καταλαμβάνει 24 σελίδες- ο αναγνώστης μπορεί να βρει ποιήματα του συγγραφέα προς το πρόσωπο της Παναγίας. Δεκαοχτώ καταθέσεις ψυχής που φανερώνουν πέρα από την βαθιά πίστη και μια άλλη πτυχή του λογοτεχνικού ταλέντου του συγγραφέα.

Στο τέλος του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει τους Οίκους της Παναγίας, διάφορα ποιήματα αφιερωμένα στην χάρη Της, μια προσευχή προς την Μεγαλόχαρη καθώς και τον παρακλητικό κανόνα του Ευθυμίου Μοναχού Συγκέλλου.

Συνοδεία είκοσι έξι εικόνων της Παναγίας -με εξέχουσα αυτή της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης που κοσμεί το εξώφυλλο- το «Παναγία η προστάτιδα του ελληνισμού» του Γιώργου Καπουλέα, είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο και ωφέλιμο θρησκευτικό βιβλίο που πιστεύω ότι πρέπει να βρίσκεται σε κάθε βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξης οικογένειας.

Φτάνοντας στο τέλος, θα κλείσω αυτό το κείμενο-παρουσίαση όπως το άρχισα. Με μία παράγραφο που βρίσκεται στον πρόλογο του…


Για την Ελληνική ψυχή, η εικόνα της Παναγίας, έχει γίνει μέσα της ένα θέμα ενδοεκκλησιαστικής υφής. Σε όλους τους καιρούς της ιστορίας της η Ελληνική ψυχή βρίσκεται σε μια ενότητα με το πρόσωπο της Θεοτόκου, για το καθετί που ζητούσε το πνεύμα του, για κάτι το αληθινό, το αγαθό, και ωραίο και σε κάθε αδιέξοδο της ζωής του επικαλείται την Παναγία και σε κείνη άφηνε την εμπιστοσύνη του για την ζωή και την λευτεριά του.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο επικοινωνήστε με τον συγγραφέα, Γεώργιο Καπουλέα, στα email:
[email protected] και [email protected]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *