Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας

Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας


Κατερίνα Χρυσανθοπούλου
Εκδόσεις Μοτίβο
Σελ.: 250
Σχήμα: 14×21
ISBN: 978-960-6610-28-8
Τιμή: 13,30 €
Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2012

Με τόσα βιβλία που κυκλοφορούν και μαθαίνουν στους γονείς πώς να «εκπαιδεύσουν» το μωρό τους να κοιμάται μόνο του όλη τη νύχτα, αφήνοντάς το να κλαίει, ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένα βιβλίο που υπερασπίζεται τα μωρά που δεν κοιμούνται όλη τη νύχτα, σύμφωνα με την επιθυμία και το πρόγραμμα των γονιών και των παιδιάτρων τους. Όπως, επίσης, να υπερασπίζεται και εκείνους τους γονείς που διαφωνούν με τη σκληρότητα των μεθόδων αυτών, αλλά ωστόσο πρέπει, με κάποιο τρόπο, να κατανοήσουν και να «χειριστούν» αυτή τη δύσκολη κατάσταση, για να καταφέρουν τελικά κάποτε να κοιμηθούν και οι ίδιοι… Διαλύοντας το ταμπού του κοινού ύπνου, το βιβλίο αυτό εξηγεί αναλυτικά πού, πώς και κυρίως πόσο κοιμούνται τα μωρά και τα νήπια, με βάση τι θεωρείται φυσιολογικός ύπνος για το ξεκίνημα της ζωής τους, και προτείνει ήπιες μεθόδους για να διευκολυνθεί ο ύπνος τους, χωρίς όμως να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική τους υγεία.

****

Σημείωμα της Καλλιόπης Μάλφα,
Τέως προέδρου του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Μαιευτών Αθήνας

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εμπεριστατωμένη πραγματεία για το θέμα του ύπνου των μωρών και των μικρών παιδιών. Κατά κύριο λόγο, όμως, η συγγραφέας οδηγεί στην ενεργοποίηση του συναισθήματος και της σκέψης των νέων γονιών, με αστείρευτο, κατανοητό λόγο και χαρισματική γραφή. Τους βοηθά να αντιληφθούν ότι το μωρό δεν λέει ποτέ ψέματα για τις βιολογικές και ψυχολογικές του ανάγκες.
Τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας είναι ένας «οδηγός ύπνου» ενάντια στη θεωρία του Προκρούστη που πρεσβεύει σε ένα και μοναδικό μοντέλο ανθρώπου. Αναγνωρίζει και υποστηρίζει το δικαίωμα του βρέφους και του νηπίου στη μοναδικότητα, και προσφέρει όλες, μα όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται οι νέοι γονείς για την κοινή ζωή τους με το ανθρωπάκι που έφεραν στον κόσμο. Τους καθοδηγεί, επί της ουσίας, να λειτουργήσουν με γνώμονα τον σεβασμό και την αγάπη, γιατί τα μωρά… είναι άνθρωποι…

****

Προλογικό σημείωμα της παιδίατρου Μ.Α. Μαλλιαρού

Τα παιδιά είναι μωρά και απόλυτα εξαρτημένα από τη μητέρα τους για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Το μωρό, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής, που θεωρείται ότι είναι ψυχικά συγκύτιο με τη μητέρα του, θα πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην αγκαλιά της και να την αποχωρίζεται μόνο όταν κοιμάται. Δεν «κακομαθαίνει» έτσι, αντίθετα χτίζει μια υγιή προσωπικότητα. Η αγάπη κανέναν δεν έβλαψε.
Είναι εντυπωσιακό πόσα έχουν γραφτεί για τον ύπνο των παιδιών και είναι ακόμα περισσότερο εντυπωσιακός ο τρόπος που η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου τα παραθέτει στο βιβλίο αυτό: με βιβλιογραφική αρτιότητα και συγχρόνως τρυφερή ματιά και αγάπη προς το παιδί. Αναλύει τις διάφορες θεωρίες, αλλά αισθάνεται και την ανάγκη να υποστηρίξει, να προστατεύσει το παιδί, από τις κακές πρακτικές που πολλές φορές προκύπτουν από τις θεωρίες αυτές. Προτείνει στη μητέρα να κινηθεί με γνώμονα την κοινή λογική και την αγάπη. Να μην φοβηθεί να κάνει λάθος, αντί να εφαρμόσει έτοιμες συνταγές που αγνοούν την προσωπικότητα του παιδιού.
Χαίρομαι που κυκλοφορεί το βιβλίο. Αποτελεί ένα βοήθημα στον αγώνα για περισσότερο μητρικό θηλασμό στη χώρα μας, για την πολυπόθητη συνδιαμονή μητέρας-παιδιού στο μαιευτήριο, για την αναγνώριση της μητρικής αγκαλιάς και τρυφερότητας σαν τα κύρια εφόδια στην ανατροφή των παιδιών.
Τα παιδιά χρειάζονται πρεσβευτές στην κοινωνία των ενηλίκων: με αυτό το βιβλίο βρήκαν ακόμα έναν.
Μαρία-Αδαμαντία Μαλλιαρού
Παιδίατρος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού
Η κυρία Μαλλιαρού διατηρεί την ιστοσελίδα: http://www.mothereducation.gr/

****

Βιογραφικό σημείωμα
Η Κατερίνα Χρυσανθοπούλου (Αθήνα, 1966), συγγραφέας, μεταφράστρια και ακαδημαϊκή ερευνήτρια, έχει μεταπτυχιακό τίτλο Γνωσιακής Επιστήμης (Cognitive Science), με ειδίκευση στη Γνωσιακή Ψυχογλωσσολογία, και είναι υποψήφια διδάκτορας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πανεπιστημιακά πτυχία Πληροφορικής και Αγγλικής Φιλολογίας και δίπλωμα εξαετούς εκπαίδευσης στη σωματική ψυχοθεραπεία (μέθοδος Βιοσύνθεσης). Έχει μετεκπαιδευτεί στη θεραπευτική γραφή και συντονίζει εργαστήρια γραφής και προσωπικής ανάπτυξης (http://www.askiseisgrafis.blogspot.gr). Έχει διατελέσει εθελόντρια γραμματέας στις ομάδες μητέρων του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος (http://www.lllgreece.org) και είναι μέλος του Δικτύου δράσης για τη βρεφική και παιδική διατροφή (http://ibfan.gr).
Έχει δημοσιεύσει, από το 2004 ως σήμερα, ποιήματα και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά (Μανδραγόρας, (δ)έκατα, Πλανόδιον, Νησίδες, Δέντρο κ.ά.) και έχει εκδώσει τα βιβλία: Έτσι όπως ρούχο σε ντύνομαι (Ιδιωτική έκδοση, 2005), Η γυναίκα που έγραφε για τον άνδρα (Κέδρος, 2006), Primavera, Κοιτάζω τα μάτια που κοιτάζουν εμένα (Τόπος, 2007), Το κινέζικο δωμάτιο (Τόπος, 2008) και Πρωτόγαλα (Futura, 2009).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *