Σενάριο γάµου

Σενάριο γάµου

Τζέφρυ Ευγενίδης (Jeffrey Eugenides)
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
ISBN 978-960-16-4418-9
ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 624
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 19,90€
ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

Εννέα χρόνια µετά το «Middlesex», το νέο µυθιστόρηµα του Τζέφρυ Ευγενίδη.
Μια νεαρή γυναίκα και δύο άντρες στο τέλος των σπουδών τους. Η Μάντλιν αγαπά τον Λέναρντ. Ο Λέναρντ και ο Μίτσελ αγαπούν τη Μάντλιν. Κανείς από τους τρεις δεν ξέρει τον δρόµο για την ευτυχία…
Αρχές  της  δεκαετίας  του ’80. Oι Ηνωµένες Πολιτείες  βρίσκονται  σε  βαθιά  ύφεση  και  η  ζωή  µετά  το κολέγιο είναι πιο σκληρή από ποτέ για τους νέους. Στα καφέ του Κόλετζ Χιλ, τα υποψιασµένα παιδιά ρουφούν  Ντεριντά  και  ακούνε  Τalking Heads.  Όµως  η  Μάντλιν  Χάνα,  η  ευσυνείδητη  φοιτήτρια αγγλικής λογοτεχνίας, γράφει την πτυχιακή της µε θέµα την Τζέιν Όστεν και την Τζορτζ Έλιοτ, οι οποίες ανέδειξαν  τον  γάµο (τα  παντρολογήµατα  γενικότερα)  σε  κορυφαίο  ζήτηµα,  τοποθετώντας  τον  στον πυρήνα των σηµαντικότερων αγγλικών µυθιστορηµάτων. Ενώ η Μάντλιν προσπαθεί να καταλάβει γιατί «έγινε καταγέλαστο το να διαβάζει κανείς συγγραφείς σαν τον Τσίβερ ή τον Απντάικ, που έγραφαν για τα  προάστια  στα  οποία  εκείνη  και  οι  περισσότεροι  φίλοι  της  είχαν  µεγαλώσει,  προς  όφελος  της ανάγνωσης του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, ο οποίος έγραφε περί της πρωκτικής διακόρευσης παρθένων στη Γαλλία  του  δέκατου  όγδοου  αιώνα»,  µπαίνει  στη  µέση  η  αληθινή  ζωή,  µε  τη  µορφή  δύο  εντελώς διαφορετικών  µεταξύ  τους  νεαρών. Ο Λέναρντ Μπάνκχεντ –χαρισµατικός  µοναχόλυκος,  δαρβινιστής του κολεγίου– εµφανίζεται ξαφνικά σ’ ένα σεµινάριο σηµειωτικής και η Μάντλιν δεν αργεί να µπλεχτεί σε µια άκρως φορτισµένη ερωτική και πνευµατική σχέση µαζί του. Την ίδια στιγµή, ο παλιός της φίλος, ο  Μίτσελ  Γκραµάτικους –ο  οποίος  µελετά  τον  χριστιανικό  µυστικισµό  και  γενικά  συµπεριφέρεται αλλόκοτα–  έρχεται  και  πάλι στο προσκήνιο, µε  την  έµµονη σκέψη πως η Μάντλιν  είναι  προορισµένη από τη µοίρα να γίνει το ταίρι του. Μέσα στον επόµενο χρόνο, καθώς οι πρωταγωνιστές του τριγώνου σ’ αυτό το συναρπαστικό µυθιστόρηµα αποφοιτούν από το κολέγιο και µπαίνουν στον πραγµατικό κόσµο, τα γεγονότα τούς πιέζουν να επαναπροσδιορίσουν όλα όσα έµαθαν στο σχολείο. Άραγε έχουν πεθάνει οι µεγάλες  ιστορίες αγάπης του δέκατου ένατου αιώνα; Ή µήπως µπορεί να υπάρξει µια νέα  ιστορία, που θα  γραφτεί  για  το  σήµερα  και  θα  ξαναφέρει  στην  επιφάνεια  τον  φεµινισµό,  τη  σεξουαλική απελευθέρωση,  το  προγαµιαίο  συµβόλαιο,  το  διαζύγιο,  όλα  αυτά  τα  σηµαντικά  ζητήµατα;  Με εντυπωσιακό χιούµορ και ευστροφία, αλλά και µια συνολική κατανόηση και αγάπη για τους ήρωές του, ο Ευγενίδης ξαναζωντανεύει τις δυνάµεις που εµπνέουν το µεγάλο µυθιστόρηµα, υφαίνοντας µια ιστορία τόσο σύγχρονη και δροσερή, που να διαβάζεται σαν το κρυφό ηµερολόγιο της ίδιας της ζωής µας.

Ο Τζέφρυ Ευγενίδης γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ και σπούδασε στα Πανεπιστήµια Μπράουν και Στάνφορντ. Το πρώτο του µυθιστόρηµα, «Οι αυτόχειρες παρθένοι», κυκλοφόρησε το 1993 µε τεράστια επιτυχία παγκοσµίως και µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο σε σκηνοθεσία Σοφίας Κόπολα. Το επόµενο µυθιστόρηµά του, το «Middlesex», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά µε τίτλο «Middlesex: Ανάµεσα στα δύο φύλα», του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ το 2003 και είχε συµπεριληφθεί στη βραχεία λίστα για το βραβείο του National Book Critics Circle, το λογοτεχνικό βραβείο του International IMPAC Dublin και το Prix Médicis της Γαλλίας. Το «Σενάριο γάµου» (The Marriage Plot, 2011) είναι υποψήφιο για το National Book Critics Award 2012.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *