Σαν ξημερώσει όλα αλλάζουν…

Σαν ξημερώσει όλα αλλάζουν…


Το βιβλίο του Νίκου Ζώρη «Σαν ξημερώσει όλα αλλάζουν…» περιλαμβάνει 80 ποιήματα. Ποιήματα στοχασμού, προβληματισμού, καταγγελίας, οραματισμού, προσδοκίας, αλλά και ποιήματα για την αγάπη, για τον έρωτα, για τη φύση, για τις αναμνήσεις.

Τα ποιήματα του βιβλίου έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες. Οι θεματικές αυτές ενότητες είναι οι ακόλουθες, κατ’ αλφαβητική σειρά:
Αγάπη, αδικία, αισχροκέρδεια, αναξιοκρατία, ανηθικότητα, ανθρωπιά, απάθεια, απόγνωση, αποπροσανατολισμός, αρρώστια, αυταπάτη, αχαριστία.
Βοήθεια.
Γυναίκα.
Δικαιοσύνη, δυστυχία.
Εξουσία, έρωτας, ευτέλεια, ευτυχία.
Ζηλοφθονία, ζωή.
Θάνατος.
Κακία, καλοσύνη, κολακεία.
Λύπη.
Μάνα, ματαιοδοξία, μέλλον, μετριότητα.
Νεότητα, νοσταλγία.
Ομορφιά, ορφάνια.
Παγκοσμιοποίηση, παραπλάνηση, πατρίδα, περηφάνια, περιβάλλον.
Σκέψη, συνείδηση, συνεννόηση.
Υποκρισία.
Φιλία, φύση.
Χαρά, χρόνος.
Ψέμα, ψυχή.

Ο τίτλος του βιβλίου «Σαν ξημερώσει όλα αλλάζουν…» είναι συμβολικός και θέλει να τονίσει το πέρασμα από την προσδοκία στην πραγματικότητα.
Η φεγγαρόφωτη νύχτα που απεικονίζεται στο εξώφυλλο συμβολίζει την προσδοκία. Αντίθετα, η μέρα που έρχεται με το ξημέρωμα είναι η πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα η οποία αποτυπώνεται σε τούτο το βιβλίο με τα 80 ποιήματα που περιλαμβάνει και τα οποία καλύπτουν έναν ευρύ θεματογραφικό χώρο.
Όπως αναφέρει κι ο Νίκος Ζώρης στον πρόλογο του βιβλίου, δεν είναι επαγγελματίας λογοτέχνης. Κάνει κατάθεση ψυχής, γράφοντας. Εκείνο που προσπαθεί να κατορθώσει με τα βιβλία του, είναι το να δώσει κάτι στους αναγνώστες, να πάρουν κάτι, να τους κάνει να συγκινηθούν, να νοσταλγήσουν, να προβληματιστούν, να ψυχαγωγηθούν, να μοιραστούν σιωπηλά μαζί του μνήμες και όνειρα. Θέλει να τους κάνει να δουν τα πράγματα με άλλον τρόπο, από μια άλλη οπτική γωνία.
Γιατί η ποίηση είναι για τον Νίκο Ζώρη έκφραση ψυχής, προσωπική ευαισθησία, έμπνευση, ανάδειξη υψηλής αισθητικής του βιωμένου συναισθήματος. Κι όσα γράφει στο βιβλίο του «Σαν ξημερώσει όλα αλλάζουν…», είναι το δικό του ιδεοδρόμιο.
Ένα βιβλίο του οποίου οι στίχοι έχουν αμεσότητα, παραστατικότητα, ευαισθησία, ρομαντισμό, αλλά και ο λόγος του ποιητή είναι μεστός, διεισδυτικός, ρεαλιστικός, στοχαστικός, λυρικός, με μια βαθιά αίσθηση της ζωής και μια προσδοκία για έναν καλύτερο κόσμο.
Ένα βιβλίο που μόλις το τελειώσεις, ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις τον κόσμο έχει αλλάξει. Ένα βιβλίο που δε σ’ αφήνει να παραμείνεις ο ίδιος άνθρωπος που ήσουνα προτού το διαβάσεις. Κάτι μέσα σου έχει αλλάξει.

Εκδόσεις Λεξίτυπον
Ιούνιος 2010

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *