Οικονομική γεωγραφία

Οικονομική γεωγραφία


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Λόης Λαμπριανίδης
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ISBN: 978-960-16-4618-3
ΣΧΗΜΑ: 17X24
ΣΕΛΙΔΕΣ: 560
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 37,00€
ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Από τη δεκαετία του ’80 οι κοινωνικές επιστήμες «ανακάλυψαν» τον χώρο και τις συνέπειές του στην αναπτυξιακή διαδικασία. «O χώρος μετράει», όπως υποστηρίζει η Doreen Massey. Μάλιστα, ορισμένοι πολύ γνωστοί θεωρητικοί της οικονομικής επιστήμης, όπως ο Paul Krugman, έγιναν θερμοί υποστηρικτές της οικονομικής γεωγραφίας και έκτοτε απομακρύνθηκαν από τη «χώρα των θαυμάτων χωρίς διαστάσεις» των νεοκλασικών οικονομικών. Μέχρι τότε, η οικονομική θεωρία αγνοούσε τον χώρο, υποθέτοντας έναν αδιάστατο κόσμο, όπου οι οικονομικές δραστηριότητες διαδραματίζονταν «στο κεφάλι μιας καρφίτσας», γιατί η εισαγωγή της έννοιας του χώρου δημιουργεί προβλήματα στην ανάλυση της γενικής και μερικής οικονομικής ισορροπίας. Εξάλλου, ο χώρος είχε παραμεληθεί και από την οικονομική πολιτική, η οποία έδινε προτεραιότητα σε θέματα εθνικής οικονομικής πολιτικής (ανεργία, άνιση κατανομή εισοδήματος κτλ.).
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να φέρει τον αναγνώστη σε επαφή με ένα ευρύ φάσμα ερμηνειών και φιλοσοφικών προσεγγίσεων της επιστήμης της Γεωγραφίας, να ανοίξει «παράθυρα» σε πολλά γνωστικά αντικείμενα, χωρίς να φιλοδοξεί να παρουσιάσει το ευρύ φάσμα και τις πολυάριθμες πτυχές της. Για καθένα από αυτά τα αντικείμενα ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στη συνέχεια στις συχνά πολλαπλές δυνατότητες ερμηνειών που του προσφέρει η διεθνής βιβλιογραφία, ένα επιλεγμένο τμήμα της οποίας αναφέρεται στο τέλος κάθε κεφαλαίου. Η χρήση παραδειγμάτων επιτρέπει την καλύτερη κατανόηση των διαδικασιών που αναλύονται. Η νέα, εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου περιέχει πολλά νέα παραδείγματα και στοιχεία που διευκολύνουν τη σύνδεση του περιεχομένου με την ελληνική πραγματικότητα.

Ο Λόης Λαμπριανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Είναι οικονομικός γεωγράφος με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Sussex (MA) και στο LSE (Ph.D.). Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής (ΕΜΠΑΠ – http://www.uom.gr/rdpru). Είναι μέλος της τετραμελούς Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «European Urban and Regional Studies». Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Επίσης έχει συγγράψει κεφάλαια σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και 5 μονογραφίες («Η γεωγραφική διάσταση των υπεργολαβικών σχέσεων παραγωγής στη βιομηχανία» [Παρατηρητής 1992], «Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα» [Παρατηρητής 1993], «Οικονομική Γεωγραφία» [Εκδόσεις Πατάκη 2001], «Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη» [με την Α. Λυμπεράκη, Εκδόσεις Πατάκη 2001], «Επενδύοντας στη φυγή: Η διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα την εποχή της παγκοσμιοποίησης» [Κριτική 2011]). Έχει επίσης επιμεληθεί 4 συλλογικούς τόμους: «Η επιχειρηματικότητα στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο» [Εκδόσεις Πατάκη 2005], «The future of Europe’s rural peripheries, (Ashgate 2004), The Moving Frontier: The Changing Geography of Production in Labour Intensive Industries» (Ashgate 2008) και «Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο: Η πόλη από τη σκοπιά των αλλαγών» (με Γ. Καυκαλά και Ν. Παπαμίχο, Κριτική 2008). Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα αφορούν γνωστικά αντικείμενα όπως: η νέα οικονομική γεωγραφία της υπαίθρου, η χωροθέτηση παραγωγικών δραστηριοτήτων, τα κίνητρα περιφερειακής ανάπτυξης, τα προγράμματα ανάπτυξης περιοχών, οι επιπτώσεις των περιφερειακών πανεπιστημίων στις τοπικές οικονομίες, οι οικονομικές επιπτώσεις του ανοίγματος των ελληνικών επιχειρήσεων στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι συνέπειες της εισροής οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *