Η συνωμοσία της Αμοργού

Η συνωμοσία της Αμοργού


Συγγραφέας: Ηλίας Κουλουκουντής
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ-ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ISBN: 978-960-16-4663-3
ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας των συνταγµαταρχών, ανάµεσα στους πολλούς αντιφρονούντες που διώκονται, συλλαµβάνεται και εξορίζεται στην Αµοργό και ο κεντροαριστερός υπουργός στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, Γιώργος Μυλωνάς. Ο νεαρός σύζυγος της κόρης του Ελένης, Ηλίας Κουλουκουντής, Έλληνας της διασποράς και γόνος της µεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας, αναλαµβάνει την πρωτοβουλία της διάσωσης του Μυλωνά, υπερβαίνοντας τόσο τη συντηρητική του καταγωγή όσο και τις υπέρµετρες δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήµατος: έρχεται σε επαφή µε αυτοεξόριστους πολιτικούς και αντιστασιακά δίκτυα του εξωτερικού, οργώνει την Ευρώπη ταξιδεύοντας από τη Γενεύη στην Κύπρο και από το Λονδίνο στην Ιταλία και οργανώνει, µε τη βοήθεια µιας οµάδας Ιταλών εθελοντών, το ταξίδι που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση του Μυλωνά.

Η Συνωµοσία της Αµοργού περιγράφει αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο ταξίδι, αποτυπώνοντας το ζοφερό κλίµα της εποχής, σκιαγραφώντας µε ιδιαίτερη οξυδέρκεια Έλληνες πολιτικούς και αντιφρονούντες της εποχής (Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Βάσσο Λυσσαρίδη, Πάµπλο κ.ά.) και δίνοντας µιαν ολοζώντανη εικόνα της αντιστασιακής δράσης των Ελλήνων του εξωτερικού. Πράξη εναντίωσης στη δικτατορία και ταυτόχρονα ταξίδι υπαρξιακό, η περιπέτεια του Ηλία Κουλουκουντή αποτυπώνει τη, συχνά οδυνηρή, πορεία ενός νεαρού ιδεολόγου προς την ωριµότητα και την αυτογνωσία.

Ο Ηλίας Κουλουκουντής γεννήθηκε στο Λονδίνο στους κόλπους µιας εφοπλιστικής οικογένειας και σχεδόν αµέσως η µητέρα του τον έφερε στο προγονικό του νησί, τη Σύρο, όπου ψέλλισε τις πρώτες του λέξεις και όπου έµεινε ως το 1940, όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσµιος Πόλεµος. Έκτοτε, µολονότι έζησε και εργάστηκε στην Αµερική, η Ελλάδα συνέχισε να ασκεί έντονη επίδραση πάνω του. Το βιβλίο του The Feasts of memory (Τα πανηγύρια της µνήµης), το οποίο έγραψε σε νεανική ηλικία, περιγράφει τα πρώτα του ταξίδια στον προγονικό τόπο και τη σαγήνη αυτής της πρώτης επαφής. Το 1967, µετά το πραξικόπηµα των συνταγµαταρχών, αναγκάστηκε να διανύσει µεγάλη ψυχική και πολιτική απόσταση ώστε να αποµακρυνθεί από τον κύκλο της συντηρητικής του οικογένειας και να συµµετάσχει στην αντίσταση εναντίον της χούντας. Παντρεύτηκε την Ελένη Μυλωνά, κόρη του κεντροαριστερού πολιτικού Γιώργου Μυλωνά και όταν ο πεθερός του συνελήφθη και εξορίστηκε στην Αµοργό, ο συγγραφέας και γαµπρός του οργάνωσε την απόδρασή του. Αυτό το τελευταίο, δύσκολο και πολύπλοκο ταξίδι περιγράφει η Συνωµοσία της Αµοργού.

Κοµµάτι της µακράς παράδοσης των συγγραφέων-ταξιδιωτών, ο Ηλίας Κουλουκουντής ζει µεταξύ Αµερικής και Ελλάδας, ενώ τον τελευταίο καιρό περνάει ολοένα και µεγαλύτερα διαστήµατα στο πατρογονικό του σπίτι, στη Σύρο.

«Σύνθετες ανθρώπινες σχέσεις, υπέροχα τοπία και µια συναρπαστική αληθινή περιπέτεια… το αγαπηµένο µου είδος διαβάσµατος, ένα εξαιρετικά καλογραµµένο βιβλίο που µας διδάσκει και µας ψυχαγωγεί την ίδια στιγµή.»
Νταν Μπράουν, συγγραφέας του Κώδικα Ντα Βίντσι

«Ο Ηλίας Κουλουκουντής συλλαµβάνει µε µαεστρία έναν πλούσιο και πολύπλοκο κόσµο, µια επικίνδυνη και καίρια εποχή. Βάζει τον αναγνώστη του στα άδυτα µιας οικογένειας Ελλήνων εφοπλιστών, της ελληνικής πολιτικής της εποχής, στη συναρπαστική περιπέτεια της απελευθέρωσης του επιφανούς πολιτικού κρατούµενου…»
Αριάννα Χάφιγκτον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *