Ανεξαρτησία

Ανεξαρτησία


Συγγραφέας: Χρίστος Χ. Παπαδηµητρίου
Μετάφραση: Νίνα Μπούρη
Εκδόσεις Πατάκη
ΣΕΙΡΑ: Σ.Ε.Λ. ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
ISBN: 978-960-16-4644-2
ΣΧΗΜΑ: 14X21
ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 488
ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 18,70€
ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

Ανεξαρτησία είναι ένας νόμος μυστικός, λήθη και λύτρωση, όνειρο που ποτέ δε σου βγαίνει. Είναι η έφηβη Ελένη στα μπουντρούμια της Χούντας, ο Μπίθρος ο Τσιγγάνος στο Πολυτεχνείο του Νοέμβρη κι ο γιος τους να τους ψάχνει και να μην τους βρίσκει το καλοκαίρι του 2007, ενώ γύρω του καίγεται η Πελοπόννησος. Ανεξαρτησία είναι κάτι ανάμεσα σε παρτίδα τάβλι και επανάσταση, είναι η Ιλιάδα και η Οδύσσεια δίχως τους θεούς, είναι η όμορφη η Χρύσα που την έκλεψαν οι Τούρκοι στην Τριπολιτσά του ’21, είναι ο Μακ ο µισότρελος πατέρας της Ελένης, είναι το Τείχος του Βερολίνου και οι ∆ίδυµοι Πύργοι, είναι το αντάρτικο των πόλεων και το καλοκαίρι στο Αιγαίο. Ανεξαρτησία είναι η ζωή σου δίχως το βάρος που σου άφησε. Ανεξαρτησία είναι η Ελλάδα όταν κλείνεις τα µάτια.

Ένας τριανταεξάχρονος µαθηµατικός, που µεγάλωσε στην Αµερική και ζει µε την άσβεστη µνήµη της µητέρας του, αναζητεί τα προγονικά του ίχνη στο απώτερο και στο απώτατο παρελθόν. Το ταξίδι της µνήµης θα ξεκινήσει από τις οικογενειακές αφηγήσεις για την ένοπλη αντίσταση κατά των συνταγµαταρχών (τα όπλα θα πουν τον λόγο τους και στα µεταπολιτευτικά χρόνια), θα περάσει στην Ανατολική Γερµανία και στα σκοτεινά παιχνίδια των υπηρεσιών της Stasi λίγο πριν από την κατάρρευση του κοµµουνισµού και θα καταλήξει στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον
οθωµανικό ζυγό. Μια περιπλάνηση που περνάει µέσα από τις πιο διαφορετικές εµπειρίες: πανεπιστηµιακές διαµάχες στην Αµερική, συγκρούσεις στο εσωτερικό των οργανώσεων της Αριστεράς κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, ατελείωτες παρτίδες τάβλι στα πολυσύχναστα παζάρια της Μέσης Ανατολής, υποψίες για την προδοσία ενός µεγάλου έρωτα, τη ζωή µέσα στην πολιορκηµένη Τριπολιτσά του 1821 – και όλα αυτά ενώ οι πυρκαγιές µαίνονται στην Πύλο και η κρίση είναι έτοιµη να ξεσπάσει.

Ο Χρίστος Χ. Παπαδηµητρίου έχει διδάξει Πληροφορική στο Χάρβαρντ, στο ΜΙΤ, στο Τάνφορντ, στο ΕΜΠ και από το 1996 στην τιµητική έδρα Σ. Λέστερ Χόγκαν στο Μπέρκλεϋ. Έχει γράψει πολλά επιστηµονικά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα. Είναι µέλος της Εθνικής Ακαδηµίας Επιστηµών των ΗΠΑ. Η Ανεξαρτησία είναι το τρίτο του µυθιστόρηµα, µετά το Τούρινγκ, µαθήµατα αγάπης (2001) και το Logicomix (2009, µε τον Απόστολο ∆οξιάδη). Ζει µε την οικογένειά του στην Καλιφόρνια και στην Ελλάδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *