Πάμε διακοπές

«Πάμε διακοπές», της Ειρήνης Σκοπελίτου και του Βασίλη Μακρή

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που πιστεύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι των καλοκαιρινών διακοπών πρέπει τα παιδιά τους να το περνάνε με ένα βιβλίο στο χέρι, με σκοπό είτε να προετοιμαστούν για την νέα σχολική χρονιά, είτε να εμπεδώσουν καλύτερα όσα έμαθαν στην προηγούμενη. Μέγα σφάλμα! Το καλοκαίρι είναι χρόνος ξεκούρασης, διασκέδασης, ενασχόλησης με δραστηριότητες που για διάφορους λόγους ήταν αδύνατες τον χειμώνα και κυρίως διεύρυνσης των οριζόντων και εμπειριών των παιδιών. Γι αυτό άλλωστε τις λένε και διακοπές!

Ειδικά τις ημέρες που η οικογένεια κάνει σύσσωμη διακοπές, είναι ευκαιρία να περάσουν μικροί και μεγάλοι πολύτιμο δημιουργικό χρόνο κάνοντας πράγματα μαζί. Ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν εκείνες τις πανέμορφες ημέρες του έτους, δίνει το βιβλίο της Ειρήνης Σκοπελίτου και του Βασίλη Μακρή «Πάμε διακοπές». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο ανάγνωσμα διακοπών, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ερευνητές το 1996, με εικονογράφηση του Γιάννη Καρούδη και απευθύνεται σε παιδιά 7 – 10 ετών και φυσικά στους γονείς τους.

Το στίγμα του βιβλίου αυτού το δίνουν οι ίδιοι οι συγγραφείς στο εισαγωγικό σημείωμα που απευθύνεται στους γονείς και αναφέρει:


Φίλοι γονείς,
το καλοκαίρι έφτασε και το πνεύμα των διακοπών έχει ήδη τρυπώσει στα όνειρα των παιδιών. Ταξίδια, θάλασσα ή βουνό, παιχνίδια, ξεκούραση και νέοι φίλοι.
Κι αυτό το βιβλίο ένας φίλος των παιδιών φιλοδοξεί να γίνει.
Θέλουμε να πιστεύουμε πως το παιδί μαζί του θα γελάσει, θα φανταστεί, θα παρατηρήσει, θα σκεφτεί, θα παίξει, θα ζωγραφίσει, θα κατασκευάσει, θα δημιουργήσει και θα εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.
Συγχρόνως, το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να γίνει και δικός σας φίλος, προτρέποντάς σας σε «δράση» μαζί με τα παιδιά, σε ένα κοινό ταξίδι φαντασίας, σε από κοινού παρατήρηση και παιχνίδι.
Καλές διακοπές, λοιπόν, σε όλους και καλό μας ταξίδι!!!

Και να, μερικά από τα σπουδαία που θα συναντήσουν οι μικροί και μεγάλοι αναγνώστες σε αυτό το ταξίδι:

– Κειμενάκια, των οποίων κάποιες λέξεις έχουν αντικατασταθεί με εικόνες (πολύ διασκεδαστικά στην ανάγνωση)
– Σταυρόλεξα
– Κατασκευές
– Παιχνίδια που εξασκούν την σκέψη και την παρατηρητικότητα
– Μικρά χαριτωμένα ενημερωτικά κείμενα με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις
– Ιδέες διακόσμησης
– Προτάσεις, τεχνικές και οδηγίες για ζωγραφική
– Ακροστιχίδες
– Σημαντικά οικολογικά μηνύματα
– Προτάσεις, τεχνικές και οδηγίες για γλυπτική
– Αριθμητικά παιχνίδια
– Αινίγματα
– Προτάσεις, τεχνικές και οδηγίες για κολάζ
– Σημεία που συμπληρώνει το παιδί φράσεις – κείμενα σχετικά με τον εαυτό του, την οικογένεια του, το μέρος που κάνει διακοπές, τα συναισθήματα του και διάφορα άλλα από τον κόσμο που το περιβάλει…

Το χειμώνα, πάρτε το συμπληρωμένο από το καμάρι σας βιβλίο, μαζί με τους φίλους σας και κρυφά από τα παιδιά σας, και διαβάστε τι έχει γράψει στο βιβλίο. Θα διασκεδάζετε αφάνταστα και θα το θαυμάσετε για άλλη μια φορά… το χρυσούλι μου, κοίτα πως τα γράφει!!! :)

Το «Πάμε διακοπές», της Ειρήνης Σκοπελίτου και του Βασίλη Μακρή, είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που το παιδί συμβάλει ενεργά στην τελική του μορφή και έτσι δημιουργεί ένα φανταστικό ενθύμιο των παιδικών του χρόνων. Γι αυτό αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, πάρτε ένα για καθένα τους. Από την ιστοσελίδα των εκδόσεων πληροφορήθηκα ότι έχει ήδη κυκλοφορήσει και το «Πάμε διακοπές – 2». Σπεύσατε!!!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Δράση, αυτοέκφραση, ομαδική δουλειά, συμμετοχή και κοινωνικοποίηση, δικαίωμα στη φαντασία και το μύθο, ερέθισμα για δημιουργία, γέλιο και συναισθήματα, έρευνα και καταγραφή…
Τα παραπάνω είναι μερικές από τις αντιλήψεις και τους στόχους του βιβλίου αυτού. Φιλοδοξία του δεν είναι το αναμάσημα της σχολικής ύλης και η προέκταση της σχολικής χρονιάς στις διακοπές, αλλά το άνοιγμα νέων -κυριολεκτικά διασκεδαστικών- δρόμων προσέγγισης της γνώσης και η καλλιέργεια και έκφραση της διαισθητικής αντίληψης και της φαντασίας του παιδιού.
Το βιβλίο, λοιπόν, απευθύνεται στο γονιό που δουλεύει μαζί με τα παιδιά του, στον εκπαιδευτικό που θέλει να αξιοποιήσει το πλήθος των ιδεών του και, κυρίως, στα παιδιά που θέλουν να γράψουν, να ζωγραφίσουν, να σκεφτούν, να γελάσουν και να συζητήσουν με τα αδέλφια και τους φίλους τους.
Η μαγεία αυτού του βιβλίου βρίσκεται ακριβώς στο ότι δεν τελειώνει γρήγορα. Κάθε μέρα μια νέα ιδεούλα ξεπετιέται χορεύοντας από τις σελίδες του και σας καλεί όλους…
Όταν κάποτε τελειώσετε, ίσως έχετε ανακαλύψει ότι οι διακοπές δεν ήταν παρά η αφορμή για αυτό το βιβλίο.

Ν.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *