«Ξενοδοχείο Μπέρτραμ», Αγκάθα Κρίστι

«Ξενοδοχείο Μπέρτραμ», Αγκάθα Κρίστι

Σου αφήνει μια γλυκιά γεύση, είναι πολύ χαλαρωτικό και όχι τόσο αγωνιώδες όσο τα άλλα της δημιουργήματα.

Εβδομήντα πέντε ετών ήταν η Αγκάθα Κρίστι όταν εκδόθηκε το αστυνομικό μυθιστόρημά της, υπό τον τίτλο «At Bertram’s hotel». Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε αρκετά χρόνια αργότερα, από τις εκδόσεις Λυχνάρι, φέροντας τον τίτλο «Ξενοδοχείο Μπέρτραμ».

Υπόθεση βιβλίου

Στην καρδιά του Γουέστ Εντ, υπάρχουν ένα σωρό ήσυχοι θύλακες, τους οποίους αγνοεί σχεδόν όλος ο κόσμος· οι μόνοι που τους γνωρίζουν είναι οι ταξιτζήδες, οι οποίοι τους διασχίζουν με απόλυτη σιγουριά, και φθάνουν θριαμβευτικά στην Παρκ Λέιν, στην Πλατεία Μπέρκλυ ή στην οδό Σάουθ Ώντλυ.
Αν αφήσεις την Παρκ Λέιν, ακολουθώντας κάποιο από τα σεμνά δρομάκια της περιοχής, και στρίψεις αριστερά και δεξιά μία-δύο φορές, βρίσκεσαι σε έναν ήσυχο δρόμο, με το ξενοδοχείο Μπέρτραμ στα δεξιά σου.

Το ξεχωριστό αυτό οίκημα -αφού γλύτωσε από τις βόμβες του πολέμου, πράγμα που δεν κατάφεραν να αποφύγουν άλλα, πλησίον σε αυτό, κτήρια- ανακαινίστηκε με ιδιαίτερη φροντίδα -χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα έξοδα- ώστε να διατηρήσει την εμφάνιση και την ατμόσφαιρα που διέθετε προπολεμικά. Έτσι μπορεί -στο μεταπολεμικό Λονδίνο- να αποτελεί ένα χώρο φιλοξενίας που μαγνητίζει μια συγκεκριμένη κατηγορία επισκεπτών· νοσταλγών του παρελθόντος και των ηθών μιας άλλης περασμένης εποχής.

Οι πελάτες του δηλαδή είναι άνθρωποι μιας κάποιας ηλικίας με μια συγκεκριμένη νοοτροπία… όπως ακριβώς η τετραπέρατη μις Μαρπλ. Η ηλικιωμένη ερασιτέχνης ντετέκτιβ θα περνούσε δεκαπέντε ημέρες ξεκούρασης στο εν λόγω κατάλυμα, ως δώρο των ανιψιών της Τζόαν και Ρέιμοντ Γουέστ. Το σχέδιο λέει διαμονή μετά κοινωνικών επαφών στο Μπέρτραμ και μικρές αποδράσεις στην πρωτεύουσα της Αγγλίας για ψυχαγωγία και ψώνια!

Τα σχέδια των ανθρώπων όμως -ειδικά τα ειδυλλιακά- σπανίως βγαίνουν πέρα ως πέρα αληθινά. Η αγαπημένη μας ηρωίδα θα μπλεχτεί -όχι χωρίς να το θέλει βέβαια, αφού πετάει τη σκούφια της για κάτι τέτοια- σε μια σοβαρή υπόθεση που απασχολεί τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Σκότλαντ Γυάρντ. Βλέπετε το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί μια έξαρση καλοσχεδιασμένων ληστειών με λεία πολύ μεγάλα ποσά.

Τώρα πως εμπλέκεται η υπόθεση αυτών των ληστειών με την μις Μαρπλ και το γραφικό ξενοδοχείο Μπέρτραμ, είναι κάτι που δεν πρόκειται να σας φανερώσω. Ως είθισται, φυσικά, την λύση όλων των ερωτημάτων που προκύπτουν κατά την εξέλιξη της ιστορίας μας θα την μάθετε στο τέλος αυτής, έτσι για να έχετε λιγάκι αγωνία! :)


[grbk https://www.greekbooks.gr/xenodohio-bertram.html]


Κριτική και εντυπώσεις

Το μυθιστόρημα αυτό της Αγκάθα Κρίστι είναι με κάποιο -όχι απόλυτα σαφή- τρόπο διαφορετικό από όσα τουλάχιστον έχω διαβάσει μέχρι στιγμής.

Είναι απαλό! Σου αφήνει μια γλυκιά γεύση, είναι πολύ χαλαρωτικό και όχι τόσο αγωνιώδες όσο τα άλλα της δημιουργήματα. Ο φόνος -ε, δεν θα γινόταν να μην έχει κάποια δολοφονία- συμβαίνει προς το τέλος, ενώ στις έρευνες φωτίζεται περισσότερο ο ρόλος της αστυνομίας παρά οι ενέργειες και οι σκέψεις της μις Μαρπλ.

Τέλος, όλο το έργο είναι διαποτισμένο από μια νοσταλγία για το παρελθόν· μπορεί να παίζει ρόλο και η ηλικία της συγγραφέως όταν το έγραψε. Για του λόγου το αληθές, η Αγκάθα Κρίστι βάζει στο στόμα της ηρωίδας της, της μις Μαρπλ, τα παρακάτω λόγια που προφανώς εκφράζουν τις δικές τις απόψεις…


Δε γίνεται να αποφύγεις την πρόοδο, φαντάζομαι. Είμαι βέβαιη όμως ότι η εξαδέλφη Έθελ θα στριφογυρίζει στον τάφο της -αν το βλέπει από πουθενά.

Είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα και φυσικά σας προτείνω να το διαβάσετε. Διαφορετικό και fluffy, που λένε και οι συμπατριώτες της συγγραφέως. Θα δείτε…

Οπισθόφυλλο:

Σε μικρή απόσταση απ’ το Χάυντ Παρκ, στην καρδιά του Ουέστ Εντ, υπάρχει ένα παλαιικό ξενοδοχείο, ανέπαφο από το χρόνο, το Μπέρτραμ. Μόνο που για να το βρεις χρειάζεσαι έμπειρο οδηγό. Σ’ αυτό το ντεμοντέ κατάλυμα, θα είχε το ξεχωριστό προνόμιο η μις Μαρπλ, να περάσει λίγες μέρες ξενοιασιάς και αναπόλησης, όπως τουλάχιστον πίστευε. Λάθος της, καθώς παράξενα πράγματα άρχισαν να συμβαίνουν εκεί, με αποκορύφωμα μια δολοφονία που ομολογουμένως δεν θα την… δυσαρεστούσε ιδιαίτερα. Η μις Μαρπλ, χάρη στον ανεψιό της Ραίημοντ, θα βρισκόταν και πάλι στο στοιχείο της!


[grbk https://www.greekbooks.gr/xenodohio-bertram.html]


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Ξενοδοχείο Μπέρτραμ
At Bertram’s hotel

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Λυχνάρι

Ημερομηνία έκδοσης

1965 (στο εξωτερικό)
2003

Αριθμός σελίδων

237

ISBN

978-960-517-265-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *