Το τελευταίο μαργαριτάρι

«Το τελευταίο μαργαριτάρι», Λία Φλέμινγκ – «The last pearl», Leah Fleming

Το εξαίσιο μυθιστόρημα «Το τελευταίο μαργαριτάρι», είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ!

Τον Οκτώβριο του 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη, ένα υπέροχο μυθιστόρημα. Ο τίτλος του είναι «Το τελευταίο μαργαριτάρι – The last pearl» και συγγραφέας του η Βρετανή Λία Φλέμινγκ – Leah Fleming.

Υπόθεση βιβλίου

Ιούλιος 1879, Πέρθσερ, Σκωτία


Στα δάση γύρω από το Περθ ήταν κατακαλόκαιρο, και κόντευε η κυνηγετική περίοδος, όμως μεσολαβούσε ένα σύντομο διάστημα για το μάζεμα του άχυρου και το ψάρεμα στο ποτάμι, στο κτήμα που εργάζονταν οι Μπέιλι. Ήταν ό,τι κοντινότερο σε διακοπές ήξεραν οι χωρικοί. Οι όχθες του ποταμού κατακλύζονταν από παραθεριστές και ντόπιους που σάρωναν τα νερά, αναζητώντας εκείνα τα πολύτιμα όστρακα που μέσα του έκρυβαν μαργαριτάρια και ήταν ικανά να τους χαρίσουν μια ολόκληρη περιουσία.

Ο Σαμ Μπέιλι ήταν ικανότατος αλιευτής μαργαριταριών αλλά η τύχη δεν τον είχε ευνοήσει όσο του άξιζε. Με την γυναίκα του, την Τζιν, ποθούσαν διακαώς να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο -από το δικό τους- μέλλον στον δεκαεξάχρονο μοναχογιό τους, τον Τζεμ. Κατά την άποψη του Σαμ, αυτό μπορούσε να γίνει μόνο εάν έβρισκαν κάποιο πολύτιμο μαργαριτάρι· όχι όπως αυτά τα μικρά -αντιστοίχου αξίας- που έβρισκε τόσα χρόνια. Και να, η επιθυμία-προσευχή του φαίνεται ότι εισακούστηκε…


Ο πατέρας του έριξε μια ματιά κι αμέσως σταυροκοπήθηκε και σφύριξε. «Δόξα να ‘χει ο Μεγαλοδύναμος. Έχεις ξαναδεί κάτι τέτοιο όσα χρόνια είσαι σε τούτο τον κόσμο;»
Ο Τζεμ κρατούσε το μαργαριτάρι στην παλάμη του. Η καρδιά του χοροπηδούσε. Ακόμα κι αυτός ήξερε πως ήταν κάτι το ξεχωριστό, ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλο μαργαριτάρι που είχαν βρει ως τότε. Μια τέλεια σφαίρα, κι όπως την έβρισκε το φως του ήλιου, πάνω στη λεία επιφάνειά της απλώνονταν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Έτσι αυτό το άψογο και πολύτιμο μαργαριτάρι, έφυγε από την αγκαλιά της φύσης και ήρθε στα χέρια των ανθρώπων. Και σε τι χέρια! Καλύτερη επιλογή δεν θα μπορούσε να κάνει. Η μοίρα όμως δεν θέλησε να ευνοήσει τους Μπέιλι αφήνοντας το έργο της τύχης να συνεχιστεί.

Ο Σαμ αρρώστησε βαριά και άφησε το μάταιο τούτο κόσμο πολύ γρήγορα. Ο Τζεμ πήρε την θέση του πατέρα του στη δούλεψη του τοπικού Άρχοντα και κάθε σχέδιο για σπουδές και καλύτερη ζωή κλείστηκε σε ένα εφτασφράγιστο συρτάρι! Το μαργαριτάρι θα μπορούσε βέβαια να εξασφαλίσει την αρχή μιας καλύτερης ζωής αλλά, φευ, η μητέρα του -άσχετη με τα μαργαριτάρια και την αξία τους- το πούλησε για ένα ευτελές σχετικά ποσό σε έναν αδίστακτο έμπορο μαργαριταριών που χτύπησε την πόρτα τους κάποια στιγμή που ο Τζεμ έλειπε από το σπίτι.

Ας τους αφήσουμε όμως για λίγο και να κινηθούμε προς το νότο… μέχρι το Γιόρκ. Εκεί, σε μία από τις πιο φτωχικές συνοικίες της χιλιόχρονης πόλης, προσπαθεί μια μητέρα με τα τρία της παιδιά να επιβιώσει μετά τον θάνατο του συζύγου της. Παρόλο που τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία, το καθένα από αυτά βοηθά όσο και όπως μπορεί σε αυτή την καθημερινή προσπάθεια.

Ειδικά η μεγάλη δεκατετράχρονη κόρη -η Γκρέτα- κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σταθεί στο πλευρό της μητέρας και των αδερφιών της. Η θεά τύχη -εκείνη που χαμογέλασε στους Μπέιλι- έδειξε το λαμπερό της πρόσωπο και σε αυτή την οικογένεια.

Ο Σαουλ, ένας Εβραίος κοσμηματοπώλης-ωρολογοποιός, πήρε στη δούλεψη του τη Γκρέτα και άρχισε μάλιστα να της μαθαίνει τον κόσμο των μαργαριταριών και την τέχνη του “κεντήματός” τους! Για άλλη όμως μια φορά, στην ιστορία μας, η μοίρα ήρθε να αλλάξει το ρου της. Ο Σαούλ απεβίωσε αφήνοντας και πάλι την Γκρέτα στην αναζήτηση μιας οποιαδήποτε εργασίας.

Το γεγονός ότι ένας νέος στην πόλη έμπορος μαργαριταριών -ο ίδιος που είχε εξαπατήσει τη μητέρα του Τζεμ- την πήρε στη δούλεψή του, δεν μπορώ να πω ότι ήταν έργο της τύχης. Στην αρχή έτσι έμοιαζε, αφού με το πέρασμα των μηνών η οικονομική θέση της Γκρέτα και της οικογένειάς της βελτιωνόταν. Όμως σε μια καμπή του χρόνου η κατάσταση άλλαξε ριζικά, οδηγώντας την Γκρέτα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παντρεμένη με τον αδίστακτο αυτό άνθρωπο, μακριά από το σπίτι της και με την μικρή της αδερφή δολοφονημένη!

Στον Νέο Κόσμο θα συναντήσει και τον Τζεμ ο οποίος, μετά τον θάνατο της μητέρας του, αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στην Αμερική, αναζητώντας όμως πάντοτε τον άνθρωπο που τους είχε αποσπάσει το πολύτιμο μαργαριτάρι. Το τελευταίο μαργαριτάρι που είχε βρει ο πατέρας του…

Το τι θα συμβεί στη συνέχεια, θα το μάθετε όταν βρεθείτε με το «Το τελευταίο μαργαριτάρι», της Λία Φλέμινγκ, ανά χείρας και την ακολουθήσετε βήμα-βήμα σε αυτή τη σαγηνευτική ιστορία!


[grbk http://www.greekbooks.gr/li-fleming.person]


Κριτική και εντυπώσεις

Το εξαίσιο μυθιστόρημα «Το τελευταίο μαργαριτάρι – The last pearl», της Λία Φλέμινγκ – Leah Fleming, είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει ποτέ!

Η πλοκή του είναι έργο τέχνης με πολλές ανατροπές, γεμάτη έντονα συναισθήματα και ένα υπέροχο αίσιο τέλος. Οι χαρακτήρες των ηρώων είναι άψογα δοσμένοι και ιδιαιτέρως διαφωτιστικοί, καλύπτοντας όλο το φάσμα της κοινωνίας του 19ου αιώνα. Οι δε εικόνες που μεταφέρονται από τον γραπτό λόγο στο νου του αναγνώστη είναι απλά Μο-να-δι-κές!!!

Το τελευταίο μαργαριτάρι είναι πολύτιμο απόκτημα για κάθε βιβλιόφιλο, όσο πολύτιμο ήταν και το μαργαριτάρι που αναδύθηκε από τον ποταμό κοντά στο Περθ και έπαιξε ένα ξεχωριστό ρόλο σε αυτή την μαγευτική μυθιστορία. Και τι χαρά, μπορείτε να το αποκτήσετε και να το απολαύσετε ευκολότατα… απλά μια βόλτα μέχρι το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας χρειάζεται να κάνετε.

Το λάτρεψα αυτό το βιβλίο και θαρρώ ότι θα γινόταν μια μοναδική ταινία ή ακόμα καλύτερα μια μίνι τηλεοπτική σειρά έτσι για να το απολαύσουμε σε όλο του το μεγαλείο! Συγχαρητήρια κυρία Φλέμινγκ, δημιουργήσατε ένα σπάνιο λογοτεχνικό… μαργαριτάρι!

Οπισθόφυλλο:

1879, Γιορκ. Η Γκρέτα Κοστέλο πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της. Βρίσκει μερική απασχόληση στο κατάστημα ενός ηλικιωμένου κοσμηματοπώλη, του Σαούλ Έιμπραχαμς, δουλεύοντας μόνο κάθε Σάββατο. Όμως, η προσοχή της στη λεπτομέρεια, τα μακριά της δάχτυλα και η σημασία που αποδίδει στην ομορφιά σύντομα πείθουν τον Σαούλ να την εκπαιδεύσει ως κεντήστρα μαργαριταριών. Η νέα αυτή ιδιότητα θα τη βγάλει από τις δυσκολίες και θα την οδηγήσει σε μια νέα ζωή.
1879, Σκοτία. Ο Τζεμ Μπέλαμι γνωρίζει την τεράστια δύναμη ενός τέλειου μαργαριταριού. Ο πατέρας του ήταν κυνηγός μαργαριταριών σε έναν παραπόταμο του Τέι στο Πέρθσερ της Σκοτίας, και μαζί είχαν βρει το σπανιότερο μαργαριτάρι, μια ολόλευκη καλλονή με το όνομα «Αρχόντισσα». Όταν το μαργαριτάρι καταλήγει στα χέρια του εμπόρου Έμπεν Σλίνγκερ, ο Τζεμ ρίχνεται στο κατόπι του, αποφασισμένος να το πάρει πίσω.
Μέσα από διαφορετικές γενιές και ηπείρους, από τους ποταμούς της Σκωτίας έως τον μεγάλο Μισισιπή, ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙ είναι ένα μυθιστόρημα επιθυμίας και εκδίκησης, μια ιστορία για την οικογένεια και την ελευθερία, αλλά και για το ταξίδι μιας γυναίκας έως την αποκάλυψη της πραγματικής ομορφιάς που κρύβει μέσα της.


[grbk http://www.greekbooks.gr/li-fleming.person]


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Το τελευταίο μαργαριτάρι
The last pearl

Συγγραφέας

Λία Φλέμινγκ
Leah Fleming

Μετάφραση

Χρήστος Καψάλης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

Οκτώβριος 2017

Αριθμός σελίδων

497

ISBN

978-618-01-2105-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *