Πρόγονος

«Πρόγονος», του Σκοτ Σίγκλερ – «Ancestor», by Scott Singler

Τα παράγωγα του λαμπρού ταλέντου που διαθέτει ο Αμερικανός συγγραφέας Σκοτ Σίγκλερ τα έχουμε ήδη απολαύσει στην χώρα μας μέσα από δύο βιβλία του -τα δύο πρώτα μέλη μιας τριλογίας-, το «Ιός» και το «Επιδημία». Αναμένοντας το τρίτο μέλος της σειράς με αγωνία, οι εκδόσεις Πλατύπους σκέφτηκαν να μας προσφέρουν ένα άλλο δείγμα αυτής της ταλαντούχας πένας. Έτσι από τον Φλεβάρη του 2011, μπορείτε να χαρείτε το «Πρόγονος», του Σκοτ Σίγκλερ, σε μετάφραση του Νικόλαου Βλαμάκη.

Σε αυτό του το μυθιστόρημα, ο επιτυχημένος συγγραφέας και podcaster ασχολείται ξανά με μία τρομακτική απειλή του ανθρώπινου είδους, με την διαφορά ότι αυτή την φορά αυτό που θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη μας δεν έχει εξωγήινη προέλευση. Πρόκειται για κάτι που δημιούργησε ο ίδιος ο άνθρωπος του 21ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα οι επιστήμονες της γενετικής!

Η πρώτη πράξη του επιστημονικού αυτού θρίλερ παίζεται στην Γροιλανδία. Εκεί, στις σύγχρονες βιοτεχνολογικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Νόβοζιμ, ένας ιός -προϊόν της έρευνας των επιστημόνων- μολύνει και σκοτώνει μέσα σε λίγες ώρες όλο το προσωπικό του ερευνητικού κέντρου, απειλώντας -αν διαφύγει- να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού του πλανήτη. Ο ιός καταστρέφεται αλλά οι G8 αναγκαστικά λαμβάνουν την απόφαση να κλείσουν άμεσα όλα τα ιδιωτικά βιοτεχνολογικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και το υψηλής τεχνολογίας “βασίλειο” του Π. Τζ. Κόλντινγκ στο νησί Μπάφιν του Καναδά. Ιδιοκτησία της εταιρίας Τζενάντα, στελεχώνεται από τα τρία πιο φωτεινά μυαλά των επιστημόνων γενετικής και βρίσκεται πολύ κοντά σε μια ανακάλυψη που θα αλλάξει άρδην τον ιατρικό τομέα της μεταμόσχευσης οργάνων…


«Αυτός είναι ένας Θριναξόδοντας, που έζησε πριν από διακόσια εκατομμύρια χρόνια κατά προσέγγιση. Ανήκει σε μια ομάδα ζώων που είναι γνωστά ως Συναψίδια ή πρωτο-θηλαστικά. Από κάποιο πλάσμα σαν τον Θριναξόδοντα προήλθαν όλα τα θηλαστικά. Αυτό το πλάσμα είναι ο πρόγονος, ο δικός σας, ο δικός μου, των σκύλων, των δελφινιών και κάθε θηλαστικού. Αυτός ο πρόγονος, φίλοι μου, είναι αυτό που αναπαράγει η Τζενάντα, και πρόκειται να σας φέρει πολλά λεφτά».

«…παράγετε αυτό τον πρόγονο έτσι ώστε να τοποθετήσετε τα όργανά του σε ανθρώπους και να σώσετε ζωές, και ταυτόχρονα εξαλείφετε τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των επικίνδυνων ιών;»
Ο Ντάντε έγνεψε καταφατικά.

Αυτά είναι βέβαια τα μεγαλεπήβολα σχέδια της εταιρίας και των ερευνητών της, που απ’ την μία θα σώσουν εκατομμύρια ζωές, και απ’ την άλλη θα φουσκώσουν σημαντικά τους τραπεζικούς λογαριασμούς όσων έχουν επενδύσει σε αυτή την τεχνολογία. Ποιο απ’ τα δύο βάραινε περισσότερο, είναι εύκολο να το φανταστούμε… Οι υπεύθυνοι πάντως του εργαστηρίου στο Μπάφιν όχι μόνο δεν σταμάτησαν -ως όφειλαν λόγω της απόφασης των κυβερνήσεων- τις έρευνες τους αλλά μετέφεραν το επιστημονικό προσωπικό σε ένα άλλο κρυφό εργαστήριο, στο νησί Μπλακ Μανιτού, όπου θα συνέχιζαν απερίσπαστοι τα πειράματα τους. Εξάλλου η λύση ήταν πολύ κοντά, και μαζί με αυτήν και η αναβίωση του… Προγόνου!

Το ότι κάτι δεν πήγε καλά, είναι εύκολο να το συμπεράνουμε… τι θρίλερ επιστημονικής φαντασίας θα ήταν άλλωστε. Το τι όμως ακριβώς είναι αυτό που στράβωσε και σε ποιες δραματικές καταστάσεις οδήγησε, δεν μπορείτε να το φανταστείτε ούτε στους πιο σκληρούς εφιάλτες σας! Ο Πρόγονος -για καλή τύχη όλου του ανθρωπίνου γένους- βρίσκεται μόνο σε κάποιο από τα ράφια του αγαπημένου σας βιβλιοπωλείου και περιμένει… να τον διαβάσετε!

Στην αρχή του βιβλίου ο συγγραφέας σε εντάσσει σιγά σιγά στον μύθο και από ένα σημείο και μετά αρχίζει να σε σπρώχνει όλο και πιο βαθιά στις τρομακτικές καταστάσεις που έχει δημιουργήσει η πένα του. Η αγωνία και οι γρήγοροι καρδιακοί παλμοί -ίδιον του τρόπου που γράφει ο Σκοτ Σίγκλερ– θα σας συνοδεύσουν και στον «Πρόγονο» όπως έχουν κάνει και στα προηγούμενα βιβλία του που έχουν δει το φως της έκδοσης.

Η πλοκή, ως ήταν αναμενόμενο, είναι καλοδουλεμένη και ψαγμένη μέχρι και την πιο μικρή λεπτομέρεια. Οι χαρακτήρες άριστα σκιαγραφημένοι και οι εικόνες, που ξεπηδούν από τις σελίδες, τόσο ζωντανές που μερικές φορές θα ευχόσουν ο συγγραφέας να μην ήταν τόσο χαρισματικός! Δεν είναι καθόλου τυχαίο, άλλωστε, ότι οι υπογραφές του Σκοτ Σίγκλερ και των εκδόσεων Πλατύπους, αποτελούν πλέον εγγύηση σε μυθιστορήματα αυτού του είδους.

Σας συνιστώ τον «Πρόγονο» ανεπιφύλακτα, αρκεί να έχετε άφθονο χρόνο στην διάθεση σας… δεν είναι και εύκολο πράγμα να αφήνεις στο κομοδίνο σου, στην μέση της ανάγνωσης, ένα βιβλίο σαν αυτό! Τα απογεύματα Παρασκευής είναι ότι πρέπει για να ξεκινήσετε το ταξίδι σας στο νησί που ζει πλέον ο… Πρόγονος!

Από το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο διάσημος συγγραφέας Scott Sigler, δημιουργός των μπεστ σέλερ των New York Times, Επιδημία και Ιός, προσφέρει μια ανατριχιαστική ιστορία για το τι μπορεί να συμβεί όταν η ύβρις, η απληστία και η παραφροσύνη οδηγούν τους επιστημονικούς πειραματισμούς πέρα από το χείλος της λογικής.
Κάθε πέντε λεπτά, ένας υποψήφιος για μεταμόσχευση πεθαίνει ενώ περιμένει για μια συμβατή καρδιά, για ένα συκώτι, για ένα νεφρό. Φανταστείτε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει αυτά τα σωτήρια όργανα μεταμόσχευσης με αμελητέο κόστος… και φανταστείτε τι θα έκανε μια εταιρεία για να μονοπωλήσει αυτή την τεχνολογία.
Σε ένα απομακρυσμένο νησί του αρκτικού Καναδά, ο Π. Τζ. Κόλντινγκ έχει υπό την εποπτεία του μια ομάδα γενετιστών οι οποίοι έχουν ανακαλύψει αυτό το ιερό δισκοπότηρο της ιατρικής. Με την αντίστροφη ανάπτυξη χιλιάδων γονιδιωμάτων ζώων, η ομάδα του Κόλντινγκ έχει γυρίσει πίσω το ρολόι της εξέλιξης και έχει αναδημιουργήσει τον πρόγονο όλων των θηλαστικών. Η μέθοδος; Παράνομη. Το αποτέλεσμα; Ένα κατασκευασμένο από υπολογιστή ζωντανό πλάσμα, ένα ζώο του οποίου τα όργανα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε οποιοδήποτε άτομο, χωρίς την πιθανότητα απόρριψης.
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα: αυτοί οι πρόγονοι δεν είναι τα υπάκουα ζώα κοπαδιού που οραματίστηκε η ομάδα του Κόλντινγκ. Αντιθέτως, η δουλειά αυτής της ομάδας έχει δώσει ζωή σε κάτι μεγάλο, κάτι κακό… κάτι πολύ, πολύ πεινασμένο.
Ενώ δημιουργοί γίνονται θήραμα στην υπέρτατη μάχη για επιβίωση, ο Κόλντινγκ και η γυναίκα που αγαπάει πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους —ακόμα καθώς κυβερνητικοί πράκτορες βρίσκονται κοντά στο να κλείσουν το πρότζεκτ, και η οικονομικά εύρωστη εταιρεία που υποστηρίζει την έρευνα αποκαλύπτει τα δικά της αδίστακτα σχέδια.

Ν.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *