Origin

«Origin», Νταν Μπράουν – Dan Brown

Ο γνωστός τοις πάσι Νταν Μπράουν είναι, μαζί με τον δημοφιλή λογοτεχνικό του ήρωα Ρόμπερτ Λάνγκντον, για άλλη μια φορά κοντά μας.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2017, κυκλοφόρησε -από τις εκδόσεις Ψυχογιός, σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη- το νέο μυθιστόρημα του διεθνούς φήμης συγγραφέα Νταν Μπράουν, που φέρει τον τίτλο «Origin».

Υπόθεση βιβλίου

Η ιστορία μας ξεκινά στη Μονή της Παναγίας του Μονσεράτ, στην Καταλονία. Σε αυτό το σκαρφαλωμένο στους βράχους καθολικό μοναστήρι, ο Έντμοντ Κιρς συναντά -μυστικά- τρεις εξέχουσες μορφές του θρησκευτικού χώρου· έναν χριστιανό επίσκοπο, ένα ραβίνο και έναν αλαμά.

Τι δουλειά έχει ένας διαπρεπής επιστήμονας, ζάμπλουτος επιχειρηματίας και φανατικός αθεϊστής με τις ηγετικές αυτές μορφές της πίστης; Ο Κιρς, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, έχει κάνει μια κολοσσιαία ανακάλυψη η οποία μπορεί να συγκριθεί μονάχα με τα επιτεύγματα του Πυθαγόρα, του Κοπέρνικου και του Δαρβίνου. Έτοιμος πλέον να την παρουσιάσει σε όλο τον πλανήτη, θέλησε -για τους δικούς του άγνωστους λόγους- να την κοινοποιήσει πρώτα σε αυτούς τους τρεις ανθρώπους, γνωρίζοντας ότι ο αντίκτυπος της επικείμενης δημοσίευσης θα κλονίσει εκ των θεμελίων τους, όλες τις θρησκείες της ανθρωπότητας.

Στην προαναφερόμενη συνάντηση, ο επιστήμονας έδωσε στους θρησκευτικούς ηγέτες την υπόσχεση ότι θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις μετά το πέρας τριάντα ημερών. Μια υπόσχεση όμως που δεν είχε -εξ αρχής- σκοπό να τηρήσει. Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, στο μουσείο σύγχρονης τέχνης Guggenheim στο Μπιλμπάο, ξεκινά μια ξεχωριστή βραδιά…

Τυπικά οικοδέσποινα της εκδήλωσης είναι η διευθύντρια του μουσείου Άμπρα Βιδάλ, όμως ουσιαστικά διοργανωτής και οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς. Μπροστά στους περίπου τριακόσιους καλεσμένους του και σε περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους στο internet θα κοινοποιήσει τους “καυτούς” καρπούς των ερευνών του. Ένας από τους καλεσμένους είναι και ο καθηγητής Ρόμπερτ Λάνγκντον· πρώην καθηγητής του Κιρς και νυν στενότατος φίλος του.

Η φαντασμαγορική εκδήλωση ξεκινά και πάνω που έχει φτάσει η στιγμή να φανερώσει ο επιστήμονας στον κόσμο όσα έχει ανακαλύψει… μια σφαίρα του κόβει το νήμα της ζωής και του κλείνει δια παντός το στόμα! Ο εκτελεστής καταφέρνει να ξεφύγει, αλλά αυτό είναι το μικρότερο κακό. Όσα κρατούσε μέχρι τώρα μυστικά από όλους ο Κιρς θα χαθούν; Φυσικά οι τρεις πνευματικοί ηγέτες -που είναι και οι μοναδικοί άνθρωποι που γνωρίζουν αυτά τα μυστικά- δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την συνέχεια των θρησκειών τους δημοσιοποιώντας τα!

Και εκεί που η λήθη είναι έτοιμη να καλύψει με τα πέπλα της το έργο ζωής του Κιρς αναλαμβάνει τα ηνία η μοίρα… Υπάρχει τρόπος να έρθουν στο φως της δημοσιότητας όλα αυτά που σκόπευε να μοιραστεί με τον πλανήτη ο λαμπρός επιστήμονας! Βρίσκονται όλα σε ένα τεχνολογικά προηγμένο υπολογιστή. Έναν υπολογιστή που για να ξεκλειδώσει, χρειάζεται -φυσικά- ένα password. Τη μαγική αυτή αλληλουχία γραμμάτων, καλείται να ανακαλύψει ο Λάνγκντον μαζί με την Βιδάλ, ως ύστατο φόρο τιμής στον αγαπημένο τους Έντμοντ Κιρς.

Και η περιπέτεια ξεκινά. Τι λέτε θα τα καταφέρουν; Επί των σελίδων του βιβλίου…


[grbk http://www.greekbooks.gr/ntan-braun—dan-brown.person]


Κριτική και εντυπώσεις

Ο γνωστός τοις πάσι Νταν Μπράουν είναι, μαζί με τον δημοφιλή λογοτεχνικό του ήρωα Ρόμπερτ Λάνγκντον, για άλλη μια φορά κοντά μας. Ο ευφυής καθηγητής συμβολολογίας για να λύσει γρίφους με όπλα τις γνώσεις και την παρατήρηση, και ο ταλαντούχος συγγραφέας για να μας μεταφέρει σε ένα υπέροχο μυθιστορηματικό κόσμο 660+ σελίδων!

Αυτή τη φορά ο καθηγητής του Χάρβαρντ βρίσκεται στην Ισπανία. Ακολουθώντας τα βήματά του θα πάρουμε μια γεύση από Μπιλμπάο, Μαδρίτη και Βαρκελώνη! Ο τρόπος του Νταν Μπράουν να σαγηνεύει το αναγνωστικό κοινό του, έχει ακολουθηθεί και σε αυτό του το μυθιστόρημα. Καλοδουλεμένη πλοκή, γρήγορη δράση, σαγηνευτικοί γρίφοι, μπόλικη ιστορία -εξαιρετικά δεμένη με το μυθιστορηματικό κομμάτι-, αρκετές ανατροπές, μαγευτικές εικόνες και άριστα σκιαγραφημένοι ήρωες! Θέλετε τίποτα άλλο;

Ξέρω, πολλοί θα βγουν να πουν πάλι περί αθεΐας, κακών παραδειγμάτων, κ.λ.π. Ας αρχίσουμε από το δικαίωμα του καθενός να γράφει ό,τι θέλει και επίσης το δικαίωμα όλων μας να διαβάζουμε ό,τι θέλουμε! Να συνεχίσουμε με το ότι η τροφή για σκέψη είναι πάντα ωφέλιμη από όπου και αν προέρχεται. Και να κλείσουμε με κάτι που έχει να κάνει με το τέλος του βιβλίου. Όχι δεν θα σας το φανερώσω, αλλά θα σας πω πως ανεξάρτητα από τα πιστεύω του καθενός, ένα καμπανάκι που κρούει ο Νταν Μπράουν στις τελευταίες σελίδες του μυθιστορήματός του, θα πρέπει να το λάβουμε όλοι μας σοβαρά υπόψιν!

Προσωπικά το διάβασα απνευστί, το απόλαυσα, διατηρώ τις ενστάσεις μου σε κάποια πράγματα, αλλά είναι όντως ένα αξιόλογο μυθιστόρημα -τονίζω την λέξη μυθιστόρημα- που έχει αρκετά πράγματα να σας δώσει. Και μόνο ότι μετά την ανάγνωσή του θα αρχίσετε να αναζητάτε στο internet όλα εκείνα τα μέρη της Ισπανίας που έδρασαν οι ήρωές του, κάνει το «Origin» μια από τις καλύτερες επιλογές για ανάγνωση αυτό τον χειμώνα*.

Χουχούλιασμα, ζεστό ρόφημα, Νταν Μπράουν και… let it snow, let it snow! Διαβάστε το και… αναλύστε το!

*Διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα και στην παραλία το καλοκαίρι, κάτω από τον λαμπερό μεσογειακό μας ήλιο, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχει κανείς την υπομονή να περιμένει τόσο καιρό μέχρι να το διαβάσει! ;)

Οπισθόφυλλο:

ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ
Ο,ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ
ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ
Μπιλμπάο, Ισπανία
Ο Ρόμπερτ Λάνγκτον, καθηγητής συμβολολογίας και θρησκευτικής εικονολογίας στο Χάρβαρντ, επισκέπτεται το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ για να παραστεί στην ανακοίνωση μιας σημαντικής ανακάλυψης που πρόκειται να αλλάξει για πάντα το πρόσωπο της επιστήμης. Οικοδεσπότης είναι ο Έντμοντ Κιρς, ένας σαραντάρης δισεκατομμυριούχος μελλοντολόγος, με καταπληκτικές, υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις και προκλητικές προβλέψεις που τον έχουν κάνει παγκοσμίως διάσημο. Ο Κιρς, που ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του Λάνγκτον στο Χάρβαρντ πριν από είκοσι χρόνια, πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα που θα δώσει απαντήσεις σε δύο από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα για την ανθρώπινη ύπαρξη. Όμως η βραδιά σύντομα εξελίσσεται στο απόλυτο χάος, η ανακάλυψη του Κιρς κινδυνεύει να χαθεί για πάντα και ο Λάνγκτον αναγκάζεται να δραπετεύσει από το Μπιλμπάο μαζί με την Άμπρα Βιδάλ, την όμορφη διευθύντρια του μουσείου, και να καταφύγουν στη Βαρκελώνη σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του Κιρς.
Μέσα από σκοτεινούς διαδρόμους κρυφής ιστορίας και ακραίας θρησκείας, ακολουθώντας ίχνη της σύγχρονης τέχνης αλλά και αινιγματικά σύμβολα, ο Λάνγκτον και η Βιδάλ πρέπει να ξεφύγουν από έναν βασανισμένο διώκτη, που φαίνεται πως διαθέτει ισχυρούς συμμάχους στα ίδια τα Βασιλικά Ανάκτορα της Ισπανίας και ο οποίος δε θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να κάνει τον Κιρς να σιωπήσει.
Το πιο ευφάνταστο και ιδιοφυές μυθιστόρημα του Dan Brown.


[grbk http://www.greekbooks.gr/ntan-braun—dan-brown.person]


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Origin

Συγγραφέας

Νταν Μπράουν
Dan Brown

Μετάφραση

Χρήστος Καψάλης

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ψυχογιός

Ημερομηνία έκδοσης

1η Δεκεμβρίου 2017

Αριθμός σελίδων

660

ISBN

978-618-01-2326-5

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Ακολουθεί κριτική του Κώστα Τραχανά.

Origin=Αρχή, καταγωγή, προέλευση

Στο καινούργιο μυθιστόρημα του Νταν Μπράουν, ο ήρωας του καθηγητής συμβολολογίας και θρησκευτικής εικονολογίας Ρόμπερτ Λάνγκτον, θα οδηγηθεί σε ένα δαιδαλώδες σκηνικό περιπέτειας, για να ανακαλύψει έναν κρυμμένο κωδικό πρόσβασης.

Η ιστορία αρχίζει στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο της Ισπανίας, όπου ο Ρόμπερτ Λάνγκτον είναι καλεσμένος να παραστεί στην ανακοίνωση μιας σημαντικής ανακάλυψης, που θα αλλάξει οριστικά το πρόσωπο της επιστήμης. Την αποκάλυψη θα κάνει ο Έντμοντ Κιρς, πρώην μαθητής του Λάνγκτον στο Χάρβαρντ, ένας δισεκατομμυριούχος σαραντάρης μελλοντολόγος, επιχειρηματίας με υψηλής τεχνολογίας εφευρέσεις και γνώσεις. Ο Έντμοντ Κιρς πρόκειται να αποκαλύψει ένα εκπληκτικό επίτευγμα, μια θεωρία τόσο τολμηρή και ανατρεπτική, που θα επιφέρει την πτώση της δυτικής θρησκείας. Δεν θα κλονίσει απλά τα θεμέλια των σύγχρονων θρησκειών, αλλά θα τα συνθλίψει. Η ανακάλυψή του θα τραυμάτιζε σοβαρά τις θρησκείες αυτού του κόσμου. Ο Κιρς κατασκεύασε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα τεχνητής ευφυίας. Επίσης θα δώσει απάντηση σε δύο από τα πιο θεμελιώδη ερωτήματα της ζωής, τα δύο θεμελιώδη ερωτήματα που έχουν αιχμαλωτίσει την σκέψη των ανθρώπων από τη στιγμή που συνειδητοποιήσανε την ύπαρξή τους: Από πού προερχόμαστε; Τι είμαστε; Πού πηγαίνουμε; Ποια είναι η προέλευσή μας; Ποια είναι η μοίρα μας;

Η δημιουργία και η μοίρα του ανθρώπου.
Η παρουσίαση του Έντμοντ Κιρς θα εξελιχθεί στο απόλυτο χάος…

Η ανακάλυψη του Χιρς κινδυνεύει να χαθεί και έτσι ο Ρόμπερτ Λάνγκτον με βοηθό την διευθύντρια του Μουσείου Άμπρα Βιδάλ (αρραβωνιαστικιά του πρίγκιπα Χουλιάν της Ισπανίας) θα δραπετεύσουν στην Βαρκελώνη προσπαθώντας να εντοπίσουν τον κρυφό κωδικό πρόσβασης, που θα ξεκλειδώσει το μυστικό του Κρις. Μέσα από σκοτεινούς διαδρόμους κρυφής ιστορίας, φιλοσοφίας και ακραίας θρησκείας, μυστήρια, συνωμοσίες, ανατρεπτικές καταστάσεις, εξωτικές τοποθεσίες, ίντριγκες, ακολουθώντας ίχνη της σύγχρονης τέχνης αλλά και αινιγματικά σύμβολα και μέσα από την ποίηση του Ουίλιαμ Μπλέικ μέχρι την άνοδο και την πτώση του φασισμού στην Ισπανία, ο Λάνγκτον και η Βιδάλ, πρέπει να ξεφύγουν από έναν διώκτη που προέρχεται μέσα από τα Βασιλικά Ανάκτορα της Ισπανίας.

Ο συγγραφέας Νταν Μπράουν θέτει επιτακτικά στο βιβλίο του το ζήτημα της σύγκρουσης θρησκείας και επιστήμης. Πιστεύει δε όπως οι παλιοί θεοί του παρελθόντος και οι θρησκείες του κόσμου: θεοί του ήλιου, της σελήνης, της θάλασσας και του ανέμου, ο Δίας, η Αθηνά, η Αφροδίτη, ο Ποσειδώνας, ο Ήφαιστος, ο Όσιρις, ο Γκανέσα κ.α. έχουν εκπέσει, έτσι και οι σημερινοί θεοί: ο Χριστιανικός και Ιουδαϊκός Θεός, ο Αλλάχ, ο Βούδας, ο Βράχμα, ο Μαρντούκ κ.α. θα έχουν την ίδια μοίρα.

Η επιστήμη θα διώξει τις ζοφερές θρησκείες, ώστε οι πεφωτισμένες, οι βασισμένες στην επιστήμη, να μπορέσουν να ανθίσουν;

Τι θα προτιμούσαμε; Ένα κόσμο χωρίς θρησκεία; Ή έναν κόσμο χωρίς επιστήμη;

Μήπως οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη ήταν και είναι οι άνθρωποι του Θεού… ιδίως στις περιπτώσεις που οι θεοί τους απειλούνταν;

Τι σχέση έχουν με όλα αυτά η διάσημη Σαγράδα Φαμίλια, η σπειροειδής σκάλα της Σαγράδα Φαμίλια, η Κάζα Μιλά, η μονή Μονσερά, η Παλμαριανή εκκλησία, η τέχνη του Αντόνι Γκαουντί, ο Γκαουντί ο αρχιτέκτονας του Θεού, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Νίτσε, ο Πολ Γκογκέν, η εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου, το προφητικό ποίημα του Μπλέικ «Οι τέσσερις Ζώας», το βιβλίο «Άνθρωποι και ποντίκια», η εντροπία και η αταξία, η διασπορά ενέργειας, η αρχέγονη σούπα, το πείραμα των Μίλερ και Γιούρεϊ, η αβιογένεση, η ενδοσυμβίωση, η πανσπερμία, η Μεγάλη Έκρηξη, η τεχνητή νοημοσύνη, ο E-Wave, οι κβαντικοί υπολογιστές, ο αυτοματοποιημένος ξεναγός, η αγάπη, το φως, η πίστη, η διεύθυνση [email protected], ο λόφος Μοντζούικ, οι κώδικες και τα μοτίβα, οι αθεϊστές και οι δημιουργιστές, ο Θεός των Κενών, το Κοινοβούλιο των Θρησκειών του Κόσμου, ο Αντιβασιλέας, ο πληροφοριοδότης, το Eλ Εσκοριάλ –Το Πάνθεο των Βασιλέων και η Βασιλική Κρύπτη, το Τέχνιο, το κέντρο υπερυπολογισμού της Βαρκελώνης, το Σωματίδιο του Θεού, τα σκίτσα του Μιρό, ο καρμελιτικός σταυρός, το σύμβολο των νοσταλγών του Φράνκο, ο προφητικός στίχος με τα σαράντα επτά γράμματα, το εξελικτικό πέρασμα του ψαριού στη στεριά;

Το « Origin» είναι ένα ιδιότυπο και ευφάνταστο βιβλίο, με περιπαιχτικό χιούμορ και οξυδερκή φιλοσοφική διάθεση. Ο αναγνώστης δεν μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του. Το «Origin» είναι εφάμιλλο του «Κώδικα Ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν.

Διαβάστε το. Πρόκειται για Αριστούργημα.

Ο ΝΤΑΝ ΜΠΡΑΟΥΝ, ένας από τους πλέον πολυδιαβασμένους συγγραφείς παγκοσμίως, γεννήθηκε το 1964 στο Νιου Χάμσαϊρ των ΗΠΑ. Εκτός από τον περίφημο ΚΩΔΙΚΑ DA VINCI, έχει γράψει άλλα τρία μυθιστορήματα, ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΟ, ΑΓΓΕΛΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ και INFERNO, στα οποία κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Λάνγκντον. Επίσης έχει γράψει τα θρίλερ ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ και ΨΗΦΙΑΚΟ ΟΧΥΡΟ. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 52 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα. Σήμερα, ο Νταν Μπράουν ζει στη Νέα Αγγλία με τη σύζυγό του.

Κώστας Τραχανάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *