«Ο παράξενος Τόμας», του Ντιν Κουντζ – Odd Thomas, Dean Koontz

Κατά το «Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει» υπάρχει και το «Ο καλός βιβλιοφάγος όλα τα διαβάζει». Ή σχεδόν όλα, μην με περάσετε και για σαβουροαναγνώστη κατά το σαβουρο… καλά δεν το λέω. Ο χαρακτηρισμός βιβλιοφάγος μου άρεσε από την στιγμή που τον άκουσα, στα μαθητικά μου χρόνια, και από τότε προσπαθώ να τον υποστηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν σας κρύβω ότι στην Αίθουσα του Θρόνου (βλέπε τουαλέτα), έναν από τους αγαπημένους μου τόπους για ανάγνωση, όταν δεν έχω κάποιο βιβλίο ή περιοδικό, διαβάζω τις συσκευασίες από σαμπουάν, αφρούς ξυρίσματος και ότι άλλο βρίσκεται εκεί. Τα περισσότερα από τα βιβλία που διαβάζω, μου τα προμηθεύει η κολλητή μου, επίσης δεινή βιβλιοφάγος. Πριν λίγες μέρες, προσπαθώντας να διατηρήσει το τίτλο του επίσημου προμηθευτή μου, ήρθε επίσκεψη με μια αγκαλιά βιβλία. Το πρώτο που διάβασα, από αυτήν την «παρτίδα», ήταν αυτό για το οποίο θέλω να σας γράψω, και όπως πάντα μακρυγορώ.
Τίτλος του βιβλίου «Ο παράξενος Τόμας» και συγγραφέας ο Ντιν Κουντζ (Dean Koontz). Δύο πράγματα με έκαναν να διαβάσω το βιβλίο αυτό πριν από τα άλλα. Το πρώτο ήταν ο συγγραφέας, ο οποίος καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις στην λίστα, με τους αγαπημένους μου συγγραφείς. Το δεύτερο ήταν το εξώφυλλο που, δεν ξέρω για πιο λόγο, μου έκανε εντύπωση. Ο πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου είναι «Odd Thomas» και κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. το 2004. Η Ελληνική έκδοση του βιβλίου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell τον Ιούνιο του 2006 με τίτλο, όπως ήδη αναφέραμε «Ο παράξενος Τόμας». Την πολύ καλή μετάφραση του βιβλίου από το πρωτότυπο, υπογράφει η Γωγώ Αρβανίτη, η οποία σύμφωνα με την βάση δεδομένων «ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ» (www.biblionet.gr), έχει επιμεληθεί άλλες 26 μεταφράσεις ξενόγλωσσων βιβλίων.
Για να πάρετε μια γεύση από το εν λόγω βιβλίο, να σας πω ότι κεντρικός ήρωας του, είναι ο εικοσάχρονος Οντ Τόμας, που εργάζεται ως ψήστης σε ένα εστιατόριο της πόλης Πίκο Μούντο. Αν και ανήκει στην κατηγορία των έμπειρων χειριστών της ψησταριάς, δεν είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει. Η ιδιαιτερότητα του έγκειται στο ότι έχει την δυνατότητα να βλέπει ανθρώπους που έχουν πεθάνει και που για κάποιο λόγο συνεχίζουν να περιφέρονται στον κόσμο των ζωντανών, αόρατοι βέβαια από όλους εκτός από τον ίδιο. Οι ορατές για τον Τόμας οντότητες, τον βοηθούν κάποιες φορές να λύσει τον γρίφο που υπάρχει γύρω από την δολοφονία τους. Εκτός από αυτές τις περιπλανώμενες ψυχές, ορατά είναι για τον Τόμας Οντ και τα «μπόνταχ». Τα «μπόνταχ» είναι, επίσης, άυλες οντότητες που έλκονται από την βία. Η παρουσία τους, τον προειδοποιεί ότι κάποιο έγκλημα πρόκειται να διαπραχθεί στον χώρο που είναι αυτά συγκεντρωμένα. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου εμφανίζονται κάποια «μπόνταχ» στο Πίκο Μούντο, των οποίων ο αριθμός αυξάνεται καθώς περνάει ο χρόνος και οι σελίδες από το «Ο παράξενος Τόμας» που έχουμε διαβάσει. Το τι θα γίνει θα το ανακαλύψετε, φυσικά, όταν διαβάσετε το βιβλίο.
Οι 429 σελίδες του βιβλίου θα περάσουν γρηγορότερα απ’ όσο θα θέλατε, ενώ η πένα του Ντιν Κουντζ δεν θα σας αφήσει να βαρεθείτε ούτε στιγμή. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχει γράψει ο συγγραφέας, τα οποία ανέρχονται σε αριθμό πάνω από σαράντα. Στην Ελληνική γλώσσα έχουν κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις Bell, είκοσι από αυτά. Ενδεικτικό της επιτυχίας του Κουντζ, είναι ότι τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 38 γλώσσες ενώ έχουν τυπωθεί 225 εκατομμύρια αντίτυπα τους. Στον αριθμό αυτό προστίθενται 17 εκατομμύρια αντίτυπα κάθε χρόνο.
Αν δεν έχετε διαβάσει ποτέ Ντιν Κουντζ, το «Ο παράξενος Τόμας» είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο για να κάνετε την γνωριμία σας με τον συγγραφέα. Καλή ανάγνωση.

Ν.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *