Ο κενός θρόνος

«Ο κενός θρόνος», Μπέρναρντ Κόρνγουελ

Στη μάχη για την εξουσία, μπορεί να υπάρξει ένας μόνο νικητής.


Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
Σελ. 393

Ο Ούτρεντ υποφέρει ακόμα από το τραύμα που αποκόμισε στη μάχη του Τέοτανχελε, ενώ η Έθελφλεντ εξακολουθεί να υπερασπίζεται με επιτυχία τα βόρεια σύνορα της Μερκίας, άρχοντας της οποίας είναι ο σύζυγός της Έθελρεντ. Ο επικείμενος θάνατός του όμως έχει ήδη συγκεντρώσει στην αυλή της Μερκίας τους επίδοξους μνηστήρες για τη θέση του άρχοντα. Επικρατέστερος ανάμεσά τους ο αρχηγός της φρουράς, ο Έρντβολφ. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να παντρευτεί την Έλφουιν, κόρη του Έθελρεντ και της Έθελφλεντ. Παράλληλα, ένας από τους ισχυρότερους άντρες της Σαξονίας βρίσκεται στη Μερκία. Στόχος του, εκτός από το να εγκαταστήσει τον Έρντβολφ στον θρόνο, να βγάλει από τη μέση τον νόθο γιο του Έντουαρντ, βασιλιά της Σαξονίας, για να είναι σίγουρος ότι θα είναι ο δικός του εγγονός αυτός που θα τον διαδεχτεί. Ο Ούτρεντ όμως έχει αντίθετη γνώμη. Πρέπει να προστατέψει το νεαρό αγόρι, αλλά και να επιβάλει την Έθελφλεντ στην ηγεσία της Μερκίας. Σε αυτή την περιπέτεια έχει μαζί του, εκτός από τους γνωστούς συντρόφους του, τον γιο του αλλά και την κόρη του Στίορα. Τίποτα δεν είναι εύκολο για τον καταπονημένο Ούτρεντ. Μόνη του ελπίδα για θεραπεία είναι να βρει το σπαθί που τον τραυμάτισε. Μια Τρίτη περιπέτεια λοιπόν ξεκινάει για αυτόν. Θα κατορθώσει άραγε να φέρει σε πέρας όλα αυτά που έχει αναλάβει;

Ο ΜΠΕΡΝΑΡΝΤ ΚΟΡΝΓΟΥΕΛ γεννήθηκε στο Λονδίνο και μεγάλωσε στο Έσεξ. Εργάστηκε στο BBC ως παραγωγός στην εκπομπή Nationwide και ως διευθυντής του Τμήματος Τρεχουσών Υποθέσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Το 1979 εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου και ζει μέχρι σήμερα με τη γυναίκα του, κι έχει αφοσιωθεί στη συγγραφή. Έχει γράψει μια σειρά μυθιστορημάτων για την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων, τα οποία έχουν πουλήσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα σε εννιά γλώσσες και έχουν γυριστεί σειρά για την τηλεόραση με χιλιάδες φανατικούς τηλεθεατές. Το βιβλίο Ο ΚΕΝΟΣ ΘΡΟΝΟΣ είναι το όγδοο της σειράς με τίτλο «Σαξονικά Χρονικά», η οποία μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη σε παραγωγή BBC, ενώ έχουν εκδοθεί ήδη τα επτά προηγούμενα: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Ο ΧΛΟΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ, ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΞΙΦΟΥΣ, ΦΛΕΓΟΜΕΝΗ ΓΗ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝ και Ο ΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί επίσης η Τριλογία του Εκατονταετούς Πολέμου (ΟΙ ΚΑΒΑΛΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ, ΟΙ ΤΟΞΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ και ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ), καθώς και η Τριλογία του Βασιλιά Αρθούρου (Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ και ΕΞΚΑΛΙΜΠΕΡ).

Κώστας Τραχανάς

[grbk http://www.greekbooks.gr/kornguel-bernarnt.person]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Στη μάχη για την εξουσία, μπορεί να υπάρξει ένας μόνο νικητής.

Ο ηγεμόνας της Μερκίας πεθαίνει και δεν υπάρχει άμεσος διάδοχος. Η γυναίκα του είναι γεννημένη αρχηγός, ωστόσο ποτέ δεν έχει κυβερνήσει γυναίκα αγγλικό βασίλειο. Και δεν έχει και στη διάθεσή της τον καλύτερο πολεμιστή και προστάτη της: τον Ούτρεντ του Μπέμπανμπεργκ.

Ένας κενός θρόνος θα άφηνε το βασίλειο εκτεθειμένο στους Δυτικούς Σάξονες και τους Βίκινγκς, που για ακόμη μία φορά διψούν για αίμα.

Χρειάζεται ένας ήρωας∙ ένας ήρωας που μάχεται όλη του τη ζωή, κάποιος που μπορεί να καταστρέψει τον διπλό εχθρό που απειλεί τη Μερκία. Ένας ήρωας που τελικά θα ορίσει τη μοίρα ενός έθνους…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *