«Λυκόφως», της Στέφενι Μέιερ

«Λυκόφως», της Στέφενι Μέιερ – Στέφανι – Μέιερ – Μέγερ – Μέγιερ – Twilight – Stephenie Meyer

Κατά την προσωπική μου άποψη το Λυκόφως θα έχει και στην Ελλάδα αντίστοιχη επιτυχημένη πορεία με αυτήν που έχει και στο εξωτερικό.

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε επιτέλους στην Ελληνική γλώσσα το πρώτο βιβλίο της Στέφενι Μέιερ με τίτλο «Λυκόφως» από τις εκδόσεις Πλατύπους και σε μετάφραση της Βασιλικής Λατσίνου.

Είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Twilight που στο εξωτερικό, εδώ και τρία χρόνια (κυκλοφόρησε το 2005 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ), έχει αγαπηθεί τόσο από τους αναγνώστες ώστε αποτελεί πλέον εκδοτικό φαινόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκτόπισε από την πρώτη θέση των best sellers μια άλλη επιτυχημένη σειρά βιβλίων, αυτή του Χάρυ Πότερ (Harry Potter).

Καταλαβαίνετε λοιπόν με τι αγωνία περίμενα να διαβάσω το βιβλίο αυτό και να μάθω από πρώτο χέρι τι ήταν αυτό που έκανε εκατομμύρια αναγνωστών να αγκαλιάσουν την νέα αυτή σειρά και την συγγραφέα τους με τόσο πάθος.

Η ιστορία της Στέφενι Μέιερ διαδραματίζεται στο Φορκς. Μια βροχερή, καταθλιπτική και ανήλιαγη κωμόπολη της πολιτείας Ουάσιγκτον των ΗΠΑ. Το κλίμα του Φορκς είναι σχεδόν αβάσταχτο για τη Μπέλλα που μόλις μετακόμισε εκεί, στο σπίτι του πατέρα της, από το ηλιόλουστο και ζεστό Φοίνιξ της Αριζόνα. Η μετακόμιση στο Φορκς ήταν μια γενναία απόφαση της Μπέλλα προκειμένου να βοηθήσει την μητέρα της στη συμβίωσή της με τον νέο της σύζυγο, του οποίου οι επαγγελματικές υποχρεώσεις απαιτούν διαρκείς μετακινήσεις. Η άφιξη της Μπέλλα στο Φορκς αλλά και στο Λύκειό του, όπου θα φοιτήσει, είναι κάτι που περίμεναν όλοι μιας και ο πατέρας της, Τσάρλυ, είναι διοικητής του αστυνομικού τμήματος της πόλης. Από την πρώτη κιόλας μέρα γίνεται αποδεκτή στο σχολικό περίγυρο με μοναδική εξαίρεση τον Έντουαρντ Κάλεν που δείχνει να μην την συμπαθεί διόλου. Η ψυχρή σχέση των δύο εφήβων αλλάζει όταν ο Έντουαρντ σώζει σε ένα ατύχημα την ζωή της Μπέλλα. Μετά από αυτό η Μπέλλα αρχίζει να ερωτεύεται τον Έντουαρντ. Το ίδιο όμως συμβαίνει και από την πλευρά του Έντουαρντ. Τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά αν ο Έντουαρντ δεν έκρυβε ένα μεγάλο μυστικό το οποίο ανακάλυψε η νεαρή κοπέλα τυχαία σε μια εκδρομή. Ένας νεαρός Ινδιάνος ισχυρίζεται ότι ο Έντουαρντ και η οικογένειά του είναι βρυκόλακες…

Κατ’ αρχήν να σας πω ότι αν και κάποιοι από τους ήρωες του βιβλίου είναι βρυκόλακες, το βιβλίο μπορούν να το απολαύσουν και οι «ποντικόκαρδοι», μιας και στην ουσία πρόκειται για μια απίστευτα τρυφερή ιστορία αγάπης χωρίς τρομακτικές σκηνές και εντελώς εκτός του σκληρού γκόθικ (gothic) κλίματος που έχουν καλλιεργήσει βιβλία αλλά και ταινίες όπως το underworld.

Οι πρώτες καλές εντυπώσεις ξεκινούν από το εξώφυλλο και συνεχίζουν με την ξεχωριστή και ξεκούραστη γραμματοσειρά που διάλεξε και χρησιμοποίησε ο εκδοτικός οίκος Πλατύπους για την Ελληνική έκδοση.

Περνώντας στο πιο σημαντικό μέρος ενός βιβλίου, που είναι το περιεχόμενό του, το πρώτο που θέλω να σας πω είναι ότι σταματάς την ανάγνωση μόνο όταν φτάσεις στην τελευταία του σελίδα. Είναι απλά αδύνατον να το αφήσεις από τα χέρια σου! Τόσο ο τρόπος που γράφει η συγγραφέας, όσο η πλοκή και οι χαρακτήρες του βιβλίου σε αφήνουν με κομμένη την ανάσα από την αγωνία να δεις τι θα συμβεί στην επόμενη σελίδα. Η γλώσσα της συγγραφέως ρέει χωρίς να δημιουργεί «κοιλιά» στην αφήγηση ενώ η ιστορία της Μέιερ έχει τόσες ανατροπές που είναι αδύνατον να φανταστείς είτε την συνέχεια είτε την κατάληξη της.

Είναι μια ιστορία αγάπης που δαγκώνει. Ένα γλυκό, τρυφερό, γοητευτικό και με εξαιρετικό σασπένς βιβλίο, που μπορούν να διαβάσουν τόσο έφηβοι όσο και ενήλικες. Σίγουρα θα μαγέψει τον αναγνώστη του τόσο ώστε να του δώσει ένα ακόμα λόγο για να περιμένει το φθινόπωρο του 2008 με λαχτάρα, αφού τότε θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Για τους ανυπόμονους ο εκδοτικός οίκος έχει στο τέλος του βιβλίου ένα μικρό δώρο: μερικές σελίδες από το δεύτερο βιβλίο που θα φέρει τον τίτλο «Νέα Σελήνη».

Κατά την προσωπική μου άποψη το Λυκόφως θα έχει και στην Ελλάδα αντίστοιχη επιτυχημένη πορεία με αυτήν που έχει και στο εξωτερικό. Το απόλαυσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Περιμένω με αγωνία τα επόμενα βιβλία της σειράς Twilight και φυσικά σας προτείνω ανεπιφύλακτα να τα διαβάσετε!

[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/280436/s/likofos-4/]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Για τρία πράγματα ήμουν απολύτως σίγουρη.

Πρώτον ο Έντουαρντ ήταν βρικόλακας.

Δεύτερον, υπήρχε ένα κομμάτι του – και δεν ήξερα πόσο μπορεί να υπερίσχυε αυτό το κομμάτι – που διψούσε για το αίμα μου.

Και τρίτον, ήμουν ανεπιφύλακτα και αμετάκλητα ερωτευμένη μαζί του.

ΒΑΘΙΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΑΣΠΕΝΣ, ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Ακολουθεί κριτική του Κώστα Τραχανά.

Η δεκαφτάχρονη Μπέλα Σουάν αφήνει την μητέρα της στο Φοίνιξ των ΗΠΑ και πηγαίνει σε μία μικρή πόλη την Φορκς, όπου υπηρετεί σερίφης ο Τσάρλι, ο πατέρας της. Αυτή η ασήμαντη πόλη είναι η πιο βροχερή απ’ όσο οποιαδήποτε άλλο μέρος στις Η.Π.Α. Στο Σχολείο που πηγαίνει γνωρίζεται με συμμαθητές της, αλλά εκείνος που την ξετρελαίνει είναι ο Έντουαρντ Κάλεν, με το πανέμορφο πρόσωπο και τα μαύρα μάτια, σαν κάρβουνα. Το βλέμμα του ήταν διαπεραστικό, γεμάτο μίσος και μια στιγμή η Μπέλα ένιωσε να την διαπερνά ένας ρίγος αληθινού φόβου, που έκανε το δέρμα στα μπράτσα της να ανατριχιάζει. Το βλέμμα, που της έριξε ο Έντουαρντ όταν κάθισε δίπλα στο θρανίο με την Μπέλα, κράτησε μόνο ένα δευτερόλεπτο, αλλά ήταν πιο ψυχρό και από τον παγωμένο αέρα. Αν και η πρώτη επαφή δεν ήταν αυτό που περίμενε η Μπέλα, γρήγορα γνωρίστηκε με τον Έντουαρντ και ερωτεύτηκε ο ένας τον άλλο.

Όμως η Μπέλα, έμαθε από ένα συμμαθητή της, ότι όλοι στην οικογένεια Κάλεν του Έντουαρντ, ανήκουν στους παγωμένους δηλαδή αυτοί που πίνουν αίμα, αυτό που λέμε βρικόλακες… Μέσα στον αχανή, σκιώδη κόσμο των φαντασμάτων και των δαιμόνων δεν υπάρχει κανένα πλάσμα τόσο φοβερό, κανένα πλάσμα που να γεννά τέτοιο τρόμο και τέτοια αποστροφή όσο οι βρικόλακες…

Ήταν όμως όλα αυτά αληθινά; Εκείνο που της έκανε την περιέργεια της Μπέλα ήταν η απίστευτη ταχύτητα και η δύναμη που είχε ο Έντουάρντ, οι οξυμένες αισθήσεις, το χρώμα των ματιών που άλλαζε από μαύρο σε χρυσαφί και αντίστροφα, η ομορφιά του πάνω από τα ανθρώπινα μέτρα, και σαν τα σαρκοφάγα λουλούδια, ήταν σωματικά ελκυστικός για το θήραμά του, το χλομό και παγωμένο του δέρμα, και τέλος έμοιαζε να ξέρει τις σκέψεις που έκαναν όσοι βρίσκονταν γύρω του… εκτός από τις δικές της (ενώ η αδελφή του η Άλις έβλεπε το μέλλον όσων βρίσκονταν γύρω της).

Της είχε πει ο ίδιος ότι ήταν κακός, επικίνδυνος και δηλητηριώδης για να ακινητοποιεί το θύμα του όταν το δαγκώσει… Ήταν δυνατόν οι Κάλεν να είναι βρικόλακες; Έβλεπε ότι ήταν κάτι. Κάτι πέρα από τη λογική που συνέβαινε μπροστά στα δύσπιστα μάτια της. Είτε ήταν οι παγωμένοι όπως έλεγαν στην πόλη, είτε ήταν υπερήρωας, όπως αυτή πίστευε, όμως ο Έντουαρντ δεν ήταν… άνθρωπος, ήταν κάτι παραπάνω. Τι θα έκανε αν όλα αυτά ήταν αλήθεια; Αν ο Έντουαρντ ήταν βρικόλακας τότε τι έπρεπε να κάνει η Μπέλα; Παρ’ όλα αυτά τον αγαπούσε. Θα μπορούσε παράδειγμα να παντρευτεί ένα βρικόλακα; Μέχρι τώρα δεν την είχε βλάψει. Αλλά δεν ήξερε τι μπορούσε να συμβεί στο μέλλον. Όμως η Μπέλα συνέχεια σκεφτόταν την φωνή του, το υπνωτικό του βλέμμα, την ακατανίκητη δύναμη της προσωπικότητάς του, δεν υπήρχε τίποτα που να λαχταρά πιο πολύ από το να είναι κοντά του κάθε στιγμή.

Η ώρα του λυκόφωτος ήταν η πιο ασφαλής ώρα για αυτόν. Όμως μέσα στον Έντουαρντ υπήρχε ένα κομμάτι του που διψούσε για αίμα και όμως η Μπέλα ήταν ανεπιφύλακτα και αμετάκλητα ερωτευμένη μαζί του.

[grbk https://www.greekbooks.gr/catalog/product/view/id/280436/s/likofos-4/]

Μήπως ήταν ένας δαίμονας που είχε βγει κατευθείαν από την προσωπική της κόλαση για να την καταστρέψει; Η Μπέλα νόμιζε ότι θα χάσει τα λογικά της με αυτό που της συνέβαινε. Ο Έντουαρντ της πρότεινε να προσέχει τι κάνει κάθε στιγμή που βρίσκονται μαζί για να μην της κάνει κακό. Θα μπορούσε πολύ άνετα να την σκοτώσει χωρίς να το θέλει. Δεν είχε το περιθώριο ποτέ, μα ποτέ, να χάσει τον έλεγχο, όταν ήταν μαζί της. Κάποια στιγμή ή κάτι θα πει ή κάτι που θα δει η Μπέλα δε θα το αντέξει. Και τότε θα φύγει τρέχοντας μακριά του ουρλιάζοντας. Δε θα τη σταματούσε. Ήθελε να συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί ήθελε να είναι η Μπέλα ασφαλής. Κι όμως, θέλει να είναι μαζί της. Οι δυο επιθυμίες είναι αδύνατον να συμφιλιωθούν…

Πώς θα βγει η Μπέλα από αυτόν τον εφιάλτη. Δεν υπήρχε καμία διέξοδος κανείς τρόπος διαφυγής. Μήπως έπρεπε και αυτή να γίνει και να μεταμορφωθεί σε βρικόλακα, για να ζήσει μαζί του για πάντα; Η Μπέλα έβλεπε ένα και μοναδικό τέλος να διαγράφεται δυσοίωνο στο μέλλον…

Όσο πιο πολύ πλησιάζει τον Έντουαρντ τόσο περισσότερο βάζει σε κίνδυνο τον εαυτό της και τους γύρω της. Και ίσως είναι πολύ αργά για να μετανιώσει… Μήπως πλησιάζει το λυκόφως της ζωής της;

Ώσπου τελικά εμφανίζεται ο ανιχνευτής, ο οποίος αρχίζει να κυνηγά την Μπέλα, ενώ η οικογένεια Κάλεν μαζί με τον Έντουαρντ, προσπαθούν να την σώσουν από τα δόντια του βρικόλακα-ανιχνευτή…

Γεμάτο γοητεία, ανατριχίλα και αγωνία, το ΛΥΚΟΦΩΣ έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες, αποτελώντας παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.

Η ΣΤΕΦΕΝΙ MΑΪΕΡ έχει πτυχίο Αγγλικής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Brigham Young. Η ευπώλητη σειρά της ΛΥΚΟΦΩΣ έχει πουλήσει 155 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2008 εξέδωσε το μυθιστόρημα ΤΟ ΣΩΜΑ, το πρώτο της βιβλίο για ενηλίκους, το οποίο έφτασε στο νούμερο 1 στις λίστες των New York Times και Wall Street Journal και μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο το 2013. Ζει στην Αριζόνα με τον σύζυγό της και τους τρεις γιους τους. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία της για εφήβους ΛΥΚΟΦΩΣ και ΖΩΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ενώ ετοιμάζεται το νέο μυθιστόρημά της για ενηλίκους Η ΧΗΜΙΚΟΣ.

Κώστας Τραχανάς

28 thoughts on “«Λυκόφως», της Στέφενι Μέιερ – Στέφανι – Μέιερ – Μέγερ – Μέγιερ – Twilight – Stephenie Meyer

 1. Έχω διαβάσει και τα τέσσερα βιβλία του ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ και τα βρίσκω καταπλικτικα. Δεν πιστεύω οτι το UNDERWORLD είναι γκόθικ αλλά οποσ και να έχει το ΛΥΚΟΦΩΣ είναι χίλιες φορεσ καλύτερο από αυτό. Επίσεισ δεν ήξερα οτι κατάφερε να “διώξει” από την πρώτη θεση το HARY POTER.Πιστεύς οτι και οι ταινίες θα καταφέρουν να κανοθν το ίδιο. Αν και σε 2 ταινίες του HARY POTER παίζει ο ROBERT PATTINSON που στο ΛΥΚΟΦΩΣ υποδίεται τον ΒΡΙΚΟΛΑΚΑ. Από την πρώτη φορα που άκουσα για το βιβλίο και το διάβασα κόλισα με ότι έχει να κάνει με τοθσ ΒΡΙΚΟΛΑΚΕΣ. ταινιες, βιβλία, τηλεοπτικες σηρες και άλλα.

 2. T ergo einai kataplhktikooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Den pezi kanena na to atagonisti!!!!!!!!!!!!!!!! Ma den einai alifia?????????? I LOVE TWILIGT {Lykofos}

 3. vasika eiste poli tixeres gt ego akoma de ta exw diavasei ta vivlia… poli krima ! kai twra se ligo erxete i eclipse… kai tha agorasw twra to twilight ot vivlio…. :'( tha ta diavasw to kalokairi to twilight kai to new moon…. kai meta vlepoume apla to ergo einai teleiooooooo1!!

 4. Einai to pio wraio.telio.fantastiko.9aumasio.kataploiktiko vivlio-ergo pou exw diavasei-dei sthn zwii m einai to pio wraio-teleio-fantastiko vivlio pou exw dei sthn zwi m eitan to pio wraio distima ths zwis m pou deiavaza to vivlio exei oiti 9elei mai efivei gia na diavasei xioumor,drasei,erwta,agapi,romantismo,peripetia kai poli poli xara einai to agapimeno mou biblio einai to monadiko vivlio pou me ekane na ka9omai meths wres kai na diavazw adiakopa to agapaw para poli einai to kalitero!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. kala pedia eicte polyy tyxerec pu exete diavacei (merikec) t vivlia tu twilight!!alla ckeftome n t agoracw k t 4…akuctike oti 8a vgei k 5o alla dn eime cigurh yiafto..:'(
  makari n vgei k 5o … t ergo eine teleio..!!!!!
  ennoeite pwc ftene oi i8opoioi pu eine tooooco katapliktiko..(robert pattincon (L) )eine apo ta kaliteraaa!!!

 6. ti na po einai teleio exo eroteytei ayta ta tria erga kai to idio tha ginei kai me to tetarto malon den exo diabasei ta biblia alla tha ta diabaso sigoura pantos einai h kaliteri tainia poy exo dei oli ti mera ti skeftomai exo ethistei se aythn thn tainia

 7. Απλά τέλειο! Και η ταινία είναι φαντασική αλλά το βιβλίο είναι αυτό που σε ταξιδεύει περισσότερο! Και διαρκεί πολύ παραπάνω! Μαγευτηκό και τόσο ρομαντικό! Το βιβλίο είναι φταγμένο με τόση φαντασία! Όσοι δεν το έχετε διαβάσει, κάντε το άμεσα! Θα ταυτιστήτε με τους υπέροχους χαρακηρες! Θα σας ταξιδέψει και θα σας συνεπάρει πριν το καταλάβετε! Θα το λατρέψετε από την πρώτη μέχρι και τη τελευταία σελίδα όπως συν’εβη και σε εμενα! Καλό διάβασμα!

 8. Το Λυκόφως είναι συναρπαστικό. Το διάβασα και μαγεύτηκα. Δεν μπορώ να ξεχάσω με τίποτα ότι εξαιτίας αυτού του βιβλίου άρχισα να διαβάζω και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς όπως και άλλα έπη. Όποιος δεν το έχει διαβάσει, δεν ξέρει τι χάνει. Μόλις αρχίσει να το διαβάζει θα χαθεί μέσα στο βιβλίο. Θα είναι σαν να είναι σε μια γωνιά όπου από κοντά παρακολουθεί τους προταγωνιστές, βιώνει τα συνεσθήματά τους και στο τέλος μαγεύεται από το σασπένς της ιστορία. Αυτά από εμένα. Τα λέμε…

 9. ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Από τα ρομαντικότερα βιβλία ever!!!!!!!!!!! Το βιβλίο είναι απλά μοναδικό, από την πρώτη παράγραφο χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα και παρασύρεσαι στην ιστορία! Σοβαρά, τώρα! Δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου! Έχω διαβάσει και τα τέσσερα βιβλία και πραγματικά, έχω μαγευτεί…. Θα ερωτευτείτε 100% τον Έντουαρντ! Το ωραίο είναι ότι δεν μοιάζει με κανένα άλλο βιβλίο που αναφέρεται σε βρικόλακες διότι δεν εστιάζει στο τρομακτικό πρόσωπο των βρικολάκων, αλλά στο ακριβώς αντίθετο, την εντελώς αγνή και ρομαντική πλευρά τους, η οποία φαίνεται κυρίως από τους Κάλεν! Διαβάστε το, και θα καταλάβετε απολύτως τί εννοώ!

 10. Δεν περιγράφεται !!!!!!!!!!!!!!!
  Είναι φανταστικό έχω διαβάσει όλα τα βιβλία
  του twilight από 4 φορές τέτοια πορωση μιλάμε

 11. ontws to vivlia kai h tainia dn perigrafontai einai apisteuta teleia exw kollhsei trela m aresei para polu kai dn prokeitai pote na vgei kalutero !!!!!!!

 12. poli diabazoun biblia k pathainoun tn plaka ts alla m auto perissotetroooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!egw tn proti fora diabasa t biblio k emeina k katebasa k ts tainies ts ara dn uparxei kalyteroooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 13. Καταπληκτικό δεν μπορείς να ξεκολήσεις. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες γι’αυτά τα βιβλία. Με έκαναν να ξεκολήσω από τον υπολογιστή και την τηλεόραση. Ένα θα σας πω η Stephany Maier θα σας ταξιδέψει στο δικό της μαγευτικό κόσμο. Αλλά ας μην μιλάμε άντε καλό διάβασμα…!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. ειλικρινα το λυκοφως ειναι η ζωη μου ειναι τα παντα για εμενα το γνωρισα το καλοκαιρι του 2009 και απο τοτε ειναι η ζωη μου ολη το λατρευω οσο τιποτα αλλο στον κοσμο και πραγματικα ο ρομπερτ πατινσον και η κριστεν στιουαρτ ειναι τοσο αψογα προσκολλημενοι στον ρολο τον οποιο υποδειονται καθως και ΟΛΑ τα υπολοιπα μελη της ταινιας, σε εφτα ημερες και θα βγει κι η χαραυγη το δευτερο μερος και διαβασα σε μια ιστοσελιδα οτι υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να συνεχιστει και μετα απο την χαραυγη και το ευχομαι με ολη μου την καρδια!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *