Κυνηγοί κεφαλών

«Κυνηγοί κεφαλών», Τζο Νέσμπο – «Headhunters», Jo Nesbo

Η κίνηση της πένας του Τζο Νέσμπο πάνω σε όσα έχει πλάσει το λαμπρό συγγραφικό του ταλέντο, μοιάζει με σλάλομ ολυμπιακού επιπέδου.


Ο Ρόγκερ Μπρόουν, στα τριανταπέντε του χρόνια, κάνει μια όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό εργασία. Είναι κυνηγός κεφαλών για μεγάλες εταιρίες. Αναζητά δηλαδή, για λογαριασμό των εταιριών αυτών, ανθρώπους κατάλληλους για τις κορυφαίες θέσεις εργασίας σε αυτές. Τους ελέγχει, τους παίρνει συνέντευξη, τους αξιολογεί και τέλος κάνει τις προτάσεις του. Είναι δε τόσο καλός σε αυτό, που δικαίως θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ως το πιο λαμπρό αστέρι στην στρατολόγηση στελεχών.


Οδηγούσα το καινούργιο μου Volvo S80 στις ανηφορικές στροφές προς το καινούργιο, πανέμορφο και ελαφρώς πανάκριβο σπίτι μας στο Βοκσενκόλεν. Το αγόρασα επειδή η Ντιάνα είχε εκείνο το ύφος όλο παράπονο, όταν μας έδειχνε το σπίτι ο μεσίτης. Η φλέβα στο μέτωπό της, αυτή που φούσκωνε όταν κάναμε έρωτα, είχε γίνει γαλάζια και έτρεμε πάνω από τα μεγάλα αμυγδαλωτά μάτια της. Σήκωνε το δεξί της χέρι και έστρωνε πίσω από το αυτί λεπτά τσουλούφια από αχυρένια ξανθά μαλλιά, σαν να ήθελε να ακούσει καλύτερα, να ακούσει προσεχτικά, να σιγουρευτεί ότι δεν την ξεγελούσαν τα μάτια της. Αυτό ήταν πράγματι το σπίτι που έψαχνε. Δεν χρειαζόταν να μου το πει, το κατάλαβα. Και όταν η λάμψη στα μάτια της έσβησε μόλις ο μεσίτης μας είπε ότι είχαν ήδη μια προσφορά ενάμισι εκατομμύριο κορόνες πάνω από την αρχική τιμή, σιγουρεύτηκα ότι έπρεπε να το αγοράσω για το χατίρι της.

Έτσι, το ζεύγος Μπρόουν, απόκτησε την πολυπόθητη πολυτελή κατοικία. Το που βρέθηκαν όμως τα χρήματα για να αγοραστεί αυτό το σπίτι, είναι κάτι που η Ντιάνα αγνοούσε. Και να ήταν το μόνο πράγμα που δεν άντεχαν οικονομικά να αποκτήσουν; Μια νεοϊδρυθείσα γκαλερί για την σύζυγο και γενικά ένας τρόπος ζωής μέσα στην χλιδή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να υποστηριχτεί από έναν μισθό όσο παχύς και να ήταν εκείνος.

Που έβρισκε ο Ρόγκερ τον πακτωλό χρημάτων που χρειαζόταν; Από την δεύτερη “εργασία” του… την παράνομη. Έκλεβε πίνακες ζωγραφικής από τα σπίτια των κατόχων τους. Αντικαθιστούσε τα έργα με αντίγραφα και πωλούσε τους αυθεντικούς πίνακες στην μαύρη αγορά έργων τέχνης. Όμως, το τελευταίο διάστημα, και αυτή η ενασχόληση δεν ήταν ιδιαιτέρως προσοδοφόρα. Δεν έβρισκε πια συχνά κάποιο υποψήφιο θύμα, για να το… “ξαλαφρώσει”! Ως εκ τούτου, οι οικονομικές υποχρεώσεις δεν είχαν καλυφθεί και ήδη το ζεύγος Μπρόουν βάδιζε σε δύσβατα και επικίνδυνα μονοπάτια!

Πριν όμως πάρουν τα πράγματα τον δρόμο δίχως επιστροφή, εμφανίστηκε ένα φως στο τούνελ. Το όνομα του είναι Κλας Γκρέβε. Μέχρι πριν τρεις μήνες, ανώτατο στέλεχος και συνιδιοκτήτης μεγάλης εταιρίας προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας GPS, της Ολλανδίας. Στη Νορβηγία και στο Όσλο, ήρθε πρόσφατα για να ανακαινίσει κάποιο διαμέρισμα που κληρονόμησε. Η Ντιάνα τον σύστησε στον Ρόγκερ με την προοπτική να τον ελέγξει για μια ανάλογη εταιρεία της Νορβηγίας που ζητούσε γενικό διευθυντή. Ο Κλας μπορεί να του εξασφαλίσει ένα γερό μπόνους αν καταφέρει να τον προσλάβει η προαναφερόμενη εταιρεία. Ο τύπος είναι σκέτο κελεπούρι και… έπεται και συνέχεια. Τι συνέχεια; Μαζί με το διαμέρισμα, ο Κλας, κληρονόμησε και ένα υπερβολικά μεγάλης αξίας πίνακα· «Το Κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», του Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς! Απ’ ότι φαίνεται ο Ρόγκερ έπιασε το Τζακ Ποτ!

Ή μήπως όχι; Το πολύτιμο έργο τέχνης ήρθε μεν στην κατοχή του, αλλά ταυτόχρονα ξεκίνησε και μια χιονοστιβάδα αναποδιών, αποκαλύψεων και θανάτων…


Ήμουν λίγο ζαλισμένος, αλλά ποιος δεν θα ήταν έχοντας σύρει το πτώμα ενός συνεργάτη και τρυπηθεί από μια καταραμένη βελόνα με κουράριο, ένα φονικό όπλο που, κατά πάσα πιθανότητα, προοριζόταν αρχικά για μένα; Θα με έπιανε νευρικό γέλιο, το ένιωθα. Το παθαίνω καμιά φορά όταν τρομάζω πάρα πολύ. Έκλεισα τα μάτια και πήρα μια εισπνοή. Αργή και βαθιά. Αυτοσυγκεντρώθηκα. Μου πέρασαν τα γέλια. Στη θέση τους ήρθε ο θυμός. Ήταν απίστευτο, να πάρει!

Θα μπορέσει ο Ρόγκερ να επιβιώσει από την δίνη των γεγονότων στην οποία παρασύρεται; Πίσω απ’ όλα όσα θα συμβούν κρύβεται μόνο ο κλεμμένος πίνακας ή κάτι πολύ πιο μεγάλο και σημαντικό; Ποιος είναι σύμμαχος και ποιος εχθρός; Και πάνω απ’ όλα έχει άραγε καμία πιθανότητα να ξεφύγει από την θανάσιμη καταδίωξη στην οποία έχει τον ρόλο του θηράματος;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι! Όταν διαβάσετε το «Κυνηγοί κεφαλών», του Τζο Νέσμπο, θα τα μάθετε όλα. Είναι ένα ακόμα εξαίσιο αστυνομικό θρίλερ από τον Νορβηγό μάστερ του είδους. Στο εξωτερικό εκδόθηκε το 2008, ενώ στην Ελλάδα πρωτοκυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2012, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Γωγώς Αρβανίτη.

Όπως και τα άλλα μυθιστορήματα του συγγραφέα, έτσι και το «Κυνηγοί κεφαλών» χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την εξαιρετική και δουλεμένη μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια πλοκή του. Η ιστορία του Ρόγκερ Μπρόουν είναι γεμάτη δράση, διάσπαρτη από ανατροπές και φυσικά πολύ πολύ αγωνία. Η κίνηση της πένας του Τζο Νέσμπο πάνω σε όσα έχει πλάσει το λαμπρό συγγραφικό του ταλέντο, μοιάζει με σλάλομ ολυμπιακού επιπέδου. Η επαφή με το κείμενό του θυμίζει, στον αναγνώστη, πόσο υπέροχα απολαυστικό είναι να διαβάζει ένα μυθιστόρημα αξιώσεων. Και όπως όλα τα βιβλία του Νέσμπο, έτσι και το «Κυνηγοί κεφαλών» θα σας χαρίσει υπέροχες στιγμές!

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ο εξίσου ταλαντούχος Νορβηγός σκηνοθέτης Μόρτεν Τίλντουμ μετέφερε το «Κυνηγοί κεφαλών» στην μεγάλη οθόνη δημιουργώντας μια εξαιρετική αστυνομική ταινία. Δείτε τη σελίδα της Ματιάς για την ταινία αυτή κάνοντας κλικ εδώ! Πριν κλείσουμε το κείμενο αυτό όμως, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι τα έσοδα από το βιβλίο και την ταινία χρηματοδοτούν το Ίδρυμα Χάρι Χόλε. Πρόκειται για ένα φιλανθρωπικό οργανισμό -τον ίδρυσε ο συγγραφέας το 2008, ο οποίος δραστηριοποιείται στην καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των παιδιών του Τρίτου Κόσμου. Εύγε κύριε Νέσμπο!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Παρά το ότι υπολείπεται σε ύψος, ο Ρόγκερ Μπρόουν μοιάζει να τα έχει όλα: είναι ο πιο επιτυχημένος κυνηγός επιχειρηματικών ταλέντων της Νορβηγίας, έχει παντρευτεί την πανέμορφη ιδιοκτήτρια μιας γκαλερί και ζει μέσα στη χλιδή σε ένα ονειρεμένο σπίτι. Η ασύστολη σπατάλη, ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα να βρεθεί χρεωμένος ως τον λαιμό και να αναγκαστεί να ασκήσει ένα παράλληλο επάγγελμα: ληστής πανάκριβων έργων τέχνης. Όταν του δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει την τελευταία μεγάλη δουλειά, που θα τον απαλλάξει από όλα του τα χρέη, ένα απρόβλεπτο γύρισμα της τύχης θα τον μετατρέψει από κυνηγό σε θήραμα και τα χρέη θα γίνουν το μικρότερο πρόβλημά του… Ένας ατελείωτος συνδυασμός δράσης και σασπένς που κόβει την ανάσα.

Νεκτάριος Παπασπύρου

1 thought on “«Κυνηγοί κεφαλών», Τζο Νέσμπο – «Headhunters», Jo Nesbo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *