«Η σοφίτα με τις αράχνες», Αγκάθα Κρίστι

«Η σοφίτα με τις αράχνες», Αγκάθα Κρίστι

Διαβάστε το με την πρώτη ευκαιρία και κρατήστε στο νου σας αυτό… κάτι βρίσκεται μέσα στη σοφίτα με τις αράχνες… ή μπορεί και όχι!

Η Αγκάθα Κρίστι είχε δηλώσει ότι ένα από τα πλέον αγαπημένα της βιβλία -από εκείνα που έχει η ίδια γράψει- είναι το «Η σοφίτα με τις αράχνες» ή όπως πρωτοεκδόθηκε στο εξωτερικό, το 1949, το «Crooked house».

Υπόθεση βιβλίου

Ο Τσαρλς Χαίηγουωρθ και η Σοφία Λεωνίδα συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Κάιρο, όπου υπηρετούσαν την κοινή τους πατρίδα ο καθένας από την δική του θέση. Εκείνη ήταν υπάλληλος του Φόρεϊν Όφφις, ενώ εκείνος ανήκε στις τάξεις του διπλωματικού σώματος της Βρετανίας.

Η αμοιβαία συμπάθεια σύντομα μετατράπηκε σε ένα τρυφερό αίσθημα. Ο Τσάρλς θα ήθελε να κάνουν και το μεγάλο βήμα μαζί -να παντρευτούν- αλλά οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις θα τους χώριζαν για ένα διάστημα δύο ετών. Η Σοφία θα επέστρεφε στο Λονδίνο ενώ ο Τσαρλς θα έφευγε για την Άπω Ανατολή.

Η λαϊκή ρήση υποστηρίζει πως “μάτια που δεν βλέπονται γρήγορα λησμονιούνται”. Στην περίπτωση μας όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Μετά την πάροδο των δύο ετών, ο Τσαρλς επέστρεψε στην γενέτειρα και τόσο εκείνος όσο και η Σοφία εξακολουθούσαν να θέλουν να περπατήσουν μαζί την οδό προς τα σκαλιά της εκκλησίας.

Στο δρόμο όμως αυτό εμφανίστηκε ένα ξαφνικό εμπόδιο. Ο ζάμπλουτος Αριστείδης Λεωνίδας -ο παππούς της Σοφίας- βρέθηκε δηλητηριασμένος μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Η κοπέλα, μετά από αυτή την εξέλιξη, δήλωσε στον καλό της πως πρώτα θα διαλευκαινόταν το έγκλημα και κατόπιν θα συζητούσαν για γάμους και πανηγύρια… ουπς!

Με τη σύμφωνη γνώμη της -και μιας και ο πατέρας του ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός της Σκώτλαντ Γυάρντ- ο Τσαρλς ρίχνεται, μαζί με τους αστυνομικούς, στο κυνήγι ανακάλυψης του ενόχου. Δύσκολη υπόθεση μιας και όλα τα μέλη της οικογένειας Λεωνίδα θα μπορούσαν να είναι δολοφόνοι- αλλά εκ πρώτης όψεως κανένας δεν θα είχε συμφέρον να αποβιώσει ο πατέρ φαμίλιας! Ή μήπως κάποιοι είχαν; Επί των σελίδων…


[grbk http://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person]


Κριτική και εντυπώσεις

Όπως ήδη αναφέραμε, το «Η σοφίτα με τις αράχνες» είναι ένα από τα αγαπημένα αστυνομικά μυθιστορήματα της ίδιας της Αγκάθα Κρίστι. Μετά το πέρας της ανάγνωσης του, δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί της!

Έχει μια ευφάνταστη πλοκή, ξεχωριστούς χαρακτήρες -η Ιωσηφίνα είναι μοναδική- και δεν μπορείς με κανένα τρόπο να υποπτευτείς ποιος τελικά βαρύνεται με τη δολοφονία του Αριστείδη Λεωνίδα.

Αν και το τέλος του είναι κάπως στενόχωρο -δύο από τους αγαπημένους μου ήρωες- χάνουν τελείως άδικα τη ζωή τους -ναι δεν αποδημεί εις κύριον μόνο ο Αριστείδης- μπορώ να πω πως το απόλαυσα από την πρώτη έως και την τελευταία του λέξη!

Φυσικά έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και εξυπακούεται ότι ανήκει στα πλέον ευπώλητα βιβλία της Βρετανίδας συγγραφέως. Διαβάστε το με την πρώτη ευκαιρία και κρατήστε στο νου σας αυτό… κάτι βρίσκεται μέσα στη σοφίτα με τις αράχνες… ή μπορεί και όχι! Χαχαχα… θα δείτε! :)

Οπισθόφυλλο:

Ο Τσαρλς Χαίηγουωρθ, ένας νεαρός διπλωμάτης. γνωρίζεται στο Κάιρο, λίγα χρόνια μετά τον πόλεμο, με τη Σοφία Λεωνίδα, υπάλληλο του Φόρεϊν Όφφις. Ανάμεσα στους δύο νέους αναπτύσσεται ένα τρυφερό αίσθημα, μα οι υποχρεώσεις του νεαρού διπλωμάτη, τον αναγκάζουν να μείνει μακριά απ’ την αγαπημένη του. Όλο αυτό το διάστημα οι δύο νέοι θα αλληλογραφούν τακτικά, ανανεώνοντας την τρυφερή τους σχέση. Ύστερα από δύο χρόνια, γυρίζοντας ο Τσαρλς στην Αγγλία, διαβάζει στους “Τάιμς” πως πέθανε ο παππούς της Σοφίας.
Το ίδιο βράδυ οι δύο νέοι συναντιούνται στου “Μάριο” κι εκεί ο Τσαρλς ζητά από την αγαπημένη του να ορίσουν την ημερομηνία του γάμου τους.
Στην πρόταση αυτή, η Σοφία αντιδρά με πολύ παράξενο τρόπο και μόνο μετά την επιμονή του Τσαρλς που θέλει εξηγήσεις, αναγκάζεται να ομολογήσει.
– Δεν ξέρω, Τσαρλς, αν θα μπορέσω να σε παντρευτώ… Βλέπεις… μεσολάβησε ο θάνατος του παππού μου… Μάθε πως δεν πέθανε από φυσικό θάνατο… Εγώ τουλάχιστον είμαι βεβαία πως τον σκότωσαν!
Η παρουσία της Σκώτλαντ Γυάρντ στο “Θρη Γκαίμπλς”, στο αριστοκρατικό προάστιο Σουήνλυ Ντην, δεν άφηνε κανένα περιθώριο για αμφιβολίες: μέσα σ’ αυτό το σπίτι υπήρχε ένας δολοφόνος!


[grbk http://www.greekbooks.gr/kristi-agatha.person]


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Η σοφίτα με τις αράχνες
Το λοξό σπίτι
Crooked house

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Αχιλλέας Κυριαζής

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Λυχνάρι

Ημερομηνία έκδοσης

1949 (στο εξωτερικό)
2007

Αριθμός σελίδων

210

ISBN

978-960-517-031-8

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *