«Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν», Αγκάθα Κρίστι

«Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν», Αγκάθα Κρίστι

Η πλοκή του δεν είναι μόνο πανέξυπνη και πολύπλοκη αλλά είναι και άριστα δομημένη.

Ίσως το πλέον γνωστό αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, είναι το «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν». Ανήκει σε εκείνα όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο δαιμόνιος Ηρακλής Πουαρό και εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1934.

Υπόθεση βιβλίου

Ο βελγικής καταγωγής ιδιωτικός ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό, βρέθηκε στη Συρία για να βοηθήσει έναν αξιωματικό του γαλλικού στρατού που τους συνδέει μακροχρόνια φιλία. Η αποστολή του -όταν τον συναντάμε εμείς- έχει τελειώσει και βρίσκεται στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Χαλέπι για να επιβιβαστεί στο Εξπρές του Ταύρου, που θα τον μεταφέρει στη Κωνσταντινούπολη.

Το τρένο είναι σχεδόν άδειο. Μοναδικοί συνταξιδιώτες του είναι μια νεαρή Αγγλίδα, η Μαίρη Ντέμπενχαμ…


Ήταν ψηλή, πολύ κομψή, μελαχρινή. Δε θα είχε περάσει τα είκοσι οκτώ. Έτρωγε με συγκρατημένες κινήσεις το πρωινό της. Ο τρόπος με τον οποίο ζήτησε από το γκαρσόνι να της φέρει κι άλλο καφέ, έδειχνε πως είχε ταξιδέψει πολύ στη ζωή της. Φαινόταν, ακόμα, πως ήξερε καλά τον κόσμο.

και ένας Άγγλος αξιωματικός ο συνταγματάρχης Άρμπουθνοτ…


ένας ψηλός άνδρας, ανάμεσα στα σαράντα και στα πενήντα, αδύνατος, πολύ μελαχρινός, με μαλλιά που είχαν αρχίσει να γίνονται ψαρά στους κροτάφους.

Η νεαρή και ο αξιωματικός θα συνέχιζαν το ταξίδι τους μέχρι την Αγγλία, ενώ ο Πουαρό θα παρέμενε για ολιγοήμερες διακοπές στην Κωνσταντινούπολη.

Πράγματι, φτάνοντας στην Πόλη, η πρώτη του δουλειά ήταν να εγκατασταθεί στο ξενοδοχείο που θα τον φιλοξενούσε. Εκεί όμως τον περίμενε ένα τηλεγράφημα που τον καλούσε εσπευσμένα στο Λονδίνο. Οι διακοπές πήγαν περίπατο και ο τετραπέρατος ήρωάς μας επιβιβάστηκε στο τρένο που έκανε το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη-Καλαί, το ονομαστό Εξπρές Οριέν!

Με το ίδιο τρένο, εκτός από τους προαναφερόμενους συνταξιδιώτες του, θα ταξίδευε -για καλή τύχη του Πουαρό- και ο κύριος Μπουκ που ήταν φίλος του και ένας εκ των διευθυντών της Διεθνούς Εταιρείας Σιδηροδρόμων. Γιατί είπα για καλή του τύχη; Να, αν και το λογικό θα ήταν και εκείνο το τρένο να είναι σχεδόν άδειο, εντούτοις ήταν πλήρες και χρειάστηκε η διαμεσολάβηση του κυρίου Μπουκ για να μπορέσει να βρεθεί θέση για τον ντετέκτιβ.

Τρεις ημέρες θα χρειαστούν μέχρι να φτάσουν στη Μάγχη. Τρεις ημέρες που ο Πουαρό θα μπορέσει να ξεκουραστεί και να κάνει κάποιες σκέψεις πάνω στην υπόθεση που του ακύρωσε τις διακοπές στην Πόλη. Η ειμαρμένη όμως άλλα έχει γραμμένα. Ενόσω ταξιδεύουν στη Γιουγκοσλαβία, μια χιονοθύελλα τους υποχρεώνει να σταματήσουν -Κύριος οίδε για πόσο- και εκείνη ακριβώς την στιγμή κάποιος από τους επιβάτες του τρένου δολοφονείται με δώδεκα (!) μαχαιριές.

Φαντάζεστε υποθέτω την συνέχεια. Ο κύριος Μπουκ, ως εκπρόσωπος της εταιρείας των σιδηροδρόμων, αναθέτει την διαλεύκανση του φόνου στον Ηρακλή Πουαρό. Τον ντετέκτιβ καλείται να βοηθήσει ένας Έλληνας γιατρός που τύχαινε να συνταξιδεύει μαζί τους. Και οι ανακρίσεις ξεκινούν…


Για να αγοράσετε το «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν», της Αγκάθα Κρίστι, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Όπως ήδη αναφέραμε, το «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν», είναι από τα πλέον γνωστά έργα της δημοφιλούς Αγκάθα Κρίστι. Δικαίως κατά την γνώμη μου, μιας και η πλοκή του δεν είναι μόνο πανέξυπνη και πολύπλοκη αλλά είναι και άριστα δομημένη.

Η ταλαντούχα συγγραφέας έχει τοποθετήσει δίπλα στον Πουαρό δύο ήρωες -τον κύριο Μπουκ και τον γιατρό Κωνσταντίνου- που θεωρητικά τον βοηθούν στην αναζήτηση. Αυτοί οι δύο σύντροφοί του -και μαζί με αυτούς και εμείς- οδηγούνται σε ένα λαβύρινθο συμπερασμάτων, ενδείξεων και πεποιθήσεων που αυξάνουν συνεχώς την αγωνία και το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Την λύση βέβαια -κατά την πάγια τακτική της Αγκάθα Κρίστι– θα την δώσει ο ίδιος ο Πουαρό στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου. Επίσης, εκεί στο τέλος, θα συμβεί και κάτι που στα όσα βιβλία της συγγραφέως έχω διαβάσει μέχρι στιγμής, δεν το έχω ξανασυναντήσει! Τι είναι αυτό; Α! Δεν είμαι μαρτυριάρης! Θα το ανακαλύψετε μόνοι σας, όταν με το καλό διαβάσετε το «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν».

Πραγματικά αξίζει κάθε λεπτό που θα του αφιερώσετε, οπότε… σπεύσατε! Και μια συμβουλή, για το δρόμο… το απίθανο μπορεί να είναι πιθανό, φτάνει να ισχύει μια συγκεκριμένη συνθήκη… ποια; Είπαμε… επί των σελίδων του βιβλίου!

Να μην ξεχάσω! Το 2017 έγινε μια πολύ επιτυχημένη μεταφορά του έργου στην μεγάλη οθόνη υπό τον τίτλο, φυσικά, «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές – Murder on the Orient Express». Δείτε τις εντυπώσεις μας από την ταινία «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές – Murder on the Orient Express», κάνοντας κλικ εδώ!

Οπισθόφυλλο:

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη με το Εξπρές Οριάν ο Ηρακλής Πουαρό, ελπίζει να φτάσει μια ώρα αρχύτερα. Έχει επιτελέσει το καθήκον του κι αφού δέχτηκε τα συγχαρητήρια των επίσημων αρχών, επιβιβάζεται στο τρένο, βέβαιος πως τον περιμένει ένα ήσυχο ταξίδι. Δυστυχώς, η μοίρα του επιφυλάσσει δοκιμασίες και το ταξίδι δεν προοιωνίζεται ευχάριστο.
Μάλιστα το τρένο θα ακινητοποιηθεί από τα χιόνια ανάμεσα στο Βίνκοβτσι και στο Μπροντ της Γιουγκοσλαβίας και η ανησυχία θα δώσει τη θέση της στην αγωνία, καθώς ο Πιερ Μισέλ, ο συνοδός του τρένου, ύστερα από επανειλημμένες απόπειρες, θα κατορθώσει να εισχωρήσει στο κλειστό διαμέρισμα της κλινάμαξας, όπου τον περιμένει υπομονετικά ένα πτώμα!
ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΠΤΟΙ!


Για να αγοράσετε το «Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν», της Αγκάθα Κρίστι, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Έγκλημα στο Εξπρές Οριάν
Murder on the Orient Express

Συγγραφέας

Αγκάθα Κρίστι
Agatha Christie

Μετάφραση

Λουκάς Λοράνδος

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Λυχνάρι

Ημερομηνία έκδοσης

Ιανουάριος 1934 (στο εξωτερικό)
1992 (από τις εκδόσεις Μίνωας)
2002 (από τις εκδόσεις Λυχνάρι)

Αριθμός σελίδων

223

ISBN

978-960-517-051-6

Συντάκτης άρθρου

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *