Γαλάζιος ορίζοντας

«Γαλάζιος ορίζοντας», Γουίλμπουρ Σμιθ – «Blue horizon», Wilbur Smith


Θυμάστε τους Τομ, Γκάι και Ντόριαν Κόρτνεϊ, από το «Μουσώνας» του ταλαντούχου και πολυδιαβασμένου Γουίλμπουρ Σμιθ; Φυσικά και τους θυμάστε, αλίμονο! Ε, τα νέα είναι πολύ ευχάριστα. Στο «Γαλάζιος ορίζοντας» -κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bell, τον Σεπτέμβριο του 2003, σε μετάφραση του Πητ Κωνσταντέα- η μαγευτική ιστορία της ναυτικής οικογένειας συνεχίζεται με την επόμενη γενιά να παίρνει την σκυτάλη! Αρκετά όμως με τις συστάσεις. Ας μπούμε στην ουσία των 788 σελίδων ενός ακόμα λογοτεχνικού διαμαντιού, την “κοπή” του οποίου υπογράφει ο αγαπημένος μας Γουίλμπουρ Σμιθ.

Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1730. Ο Τομ και ο Ντόριαν, μετά τις περιπέτειες τους στο «Μουσώνας», έχουν εγκατασταθεί με τις οικογένειες τους στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας που εξακολουθεί να είναι εμπορικός σταθμός της Ολλανδικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών. Δύο νέα μέλη έχουν προστεθεί στην οικογένεια. Ο δεκαενιάχρονος Τζιμ, γιος του Τομ και της Σάρας, και ο συνομήλικος του Τζιμ, Μανσούρ, γιος του Ντόριαν και της Γιασμίνης. Οι Κόρτνεϊ είναι πλέον οι πιο πλούσιοι έμποροι στον κόλπο Τέιμπλ. Τα δύο αγαπημένα ξαδέρφια, στις μικρού βεληνεκούς αποδράσεις και περιπέτειες έχουν πάντα συντροφιά τον Ζάμα, έναν από τους γιους του Άμπολι, του τεραστίων διαστάσεων πιστού συντρόφου του παππού τους Χαλ, ο οποίος πλέον έχει πεθάνει. Ο Ζάμα ακολουθεί και υπηρετεί τον Τζιμ, όπως ο πατέρας του τον Χαλ και κατόπιν τον Τομ.

Κάποια στιγμή της χρονιάς οι δύο νέοι Κόρτνεϊ είχαν “αποδράσει” από την εφηβεία, ο θεός έρωτας λάβωσε με το πύρινο βέλος του την καρδιά του Τζιμ. Η βολή του φτερωτού θεού, βρήκε το στόχο της όταν ο νεαρός άντρας αντίκρισε την Λουίζα Λόιφεν, σε ένα πλοίο μεταφοράς καταδίκων που έδεσε στο Ακρωτήριο για ανεφοδιασμό· μια πλωτή φυλακή που μετέφερε φυλακισμένες γυναίκες από την Ολλανδία στην αποικία καταδίκων της Μπατάβια. Η όμορφη Λουίζα είχε καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά, άδικα, επειδή τόλμησε να μιλήσει για την επαναλαμβανόμενη σεξουαλική και μη κακοποίησή της από έναν εκ των πλουσιοτέρων ανδρών της χώρας της.


Η μαούνα είχε απαλλαγεί από το βαρύ φορτίο των προϊόντων και τώρα ταξίδευε άνετα. Ο Μανσούρ βρισκόταν στη λαγουδέρα και ο Τζιμ κοιτούσε πίσω, πάνω από την πρύμνη, καθώς έλαμνε. Που και που χαμογελούσε, καθώς θυμόταν τη σύντομη συνάντηση του με τη Λουίζα. Μιλούσε αγγλικά, καλά αγγλικά, μόνο μ’ ένα ίχνος ολλανδικής προφοράς, και ήταν πνευματώδης και εύστροφη. Είχε ανταποκριθεί γρήγορα στις συνθήκες. Δεν είχε να κάνει με κάποια αργόστροφη κατάδικο. Είχε δει τα γυμνά πόδια της μέσα από τη χαραμάδα, καθώς τον βοηθούσε ν’ ανοίξει τη θυρίδα. Ήταν αδύνατα από την πείνα και γδαρμένα από τις αλυσίδες της -μια οδυνηρή εικόνα-, αλλά ήταν παράλληλα μακριά και καλοσχηματισμένα, όχι στριμμένα και παραμορφωμένα από τη ραχίτιδα. «Καλή διασταύρωση!» όπως θα έλεγε ο πατέρας του για μια καθαρόαιμη φοραδίτσα. Το χέρι που είχε πάρει το σακί από το δικό του ήταν βρόμικο και τα νύχια ραγισμένα και σπασμένα, αλλά ήταν όμορφα καμωμένο, με κομψά, μακριά δάχτυλα. Ήταν τα χέρια μιας κυρίας, όχι μιας σκλάβας ή λαντζέρισσας.

Μέσα από μια θυρίδα του πλοίου, ο Τζιμ είχε δώσει στη νεαρή κατάδικο ένα δέμα που περιείχε τρόφιμα (γιατί προφανώς η Λουίζα πεινούσε), μια χτένα (γιατί τα δώρα απευθύνονταν σε γυναίκα), ένα μαχαίρι (για άμυνα), μια λίμα (για να κόψει τις αλυσίδες της) και ένα γράμμα με οδηγίες (για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της διαπαντώς). Αν η κοπέλα κατάφερνε να ακολουθήσει κατά γράμμα τις οδηγίες του, ο Τζιμ θα έπρεπε να εξαφανιστεί από τον τόπο του μαζί της, ώστε να μην έχουν συνέπειες η οικογένεια και η επιχείρηση του πατέρα και του θείου του.

Με τον θαλάσσιο δρόμο κλειστό, μόνο μια οδός διαφυγής τους έμενε· βόρεια, στην ενδοχώρα, πέρα από τον γαλάζιο ορίζοντα που ατένιζε από το πατρικό του. Ο Τζιμ πάντα ήθελε να ταξιδέψει στο εσωτερικό της Αφρικής, αναζητώντας πλούτη και έντονες συγκινήσεις. Φαίνεται πως οι θεοί της περιπέτειας άκουσαν τους κρυφούς πόθους της καρδιάς του και του άνοιξαν την πόρτα για το ταξίδι μαζί με την πόρτα του έρωτα.

Το πλοίο-φυλακή λόγω μιας ξαφνικής θαλασσοταραχής, αλλά κυρίως λόγω της απειρίας του καπετάνιου του, διαλύθηκε κυριολεκτικά μέσα στον κόλπο Τέιμπλ. Ο Τζιμ βοήθησε την Λουίζα να σωθεί και να το σκάσει μαζί του, ενώ στο κατόπι τους ήταν η ολλανδική φρουρά του κάστρου. Μια ολόκληρη ήπειρος απλώνονταν μπροστά τους και είχαν μια ολόκληρη ζωή στην διάθεση τους για να την εξερευνήσουν!

Από την επί είκοσι χρόνια όμως έδρα τους, αναγκάστηκαν να φύγουν τελικά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αφού πλέον οι Ολλανδοί δεν ήταν διατεθειμένοι να συγχωρήσουν τις παράνομες πράξεις του Τζιμ, παρόλο που οι Κόρντεϊ ήταν για τον σταθμό, η κότα που έκανε τα χρυσά αυγά. Έτσι βρέθηκαν, τελικά, όλοι στο δύσβατο αλλά γεμάτο έντονα συναισθήματα δρόμο της περιπέτειας.

Χαράς ευαγγέλια για όλους εμάς τους αναγνώστες! Ολόκληρη η συνέχεια της ιστορίας των Κόρτνεϊ -αυτά που σας έγραψα είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της αρχής της- σας περιμένει στο «Γαλάζιος ορίζοντας» του Γουίλμπουρ Σμιθ. Όπως και όλα τα μυθιστορήματα του κ. Σμιθ, έτσι και αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ! Ο τρόπος γραφής γνωστός, κελαρυστός, δροσερός, ανάλαφρος και αγαπημένος. Οι χαρακτήρες απίστευτοι, η πλοκή ευφάνταστη και δουλεμένη μέχρι και την τελευταία της λεπτομέρεια, και οι εικόνες… ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ.

Η μυστηριώδης μαύρη ήπειρος με την άγρια ομορφιά της και τις θανάσιμες παγίδες της βρίσκεται στα πόδια σας ή πιο σωστά στα χέρια σας. Αφήστε τα μάτια σας να ταξιδέψουν στις σελίδες του βιβλίου και το μυαλό σας στον υπέροχο κόσμο του Γαλάζιου Ορίζοντα! Αυτό το βιβλίο δεν θα το διαβάσετε… θα το ζήσετε! Ξεκινήστε άμεσα και… καταπιείτε τον άνεμο!

[grbk http://www.greekbooks.gr/wilbur-smith-goilbor-smith.person]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μετά τον αξέχαστο Μουσώνα, μία ακόμη γενιά των θρυλικών Κόρτνεϊ ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει το πεπρωμένο της και να αφήσει το δικό της σημάδι στην απέραντη Μαύρη Ήπειρο…

Αφού όργωσαν στεριές και θάλασσες και βγήκαν νικητές μέσα από απίστευτους κινδύνους, μάχες και περιπέτειες, ο Τομ και ο Ντόριαν ζουν πια στο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Η γαλήνη, όμως, δεν ταιριάζει στους Κόρτνεϊ. Και η ώρα της δράσης πλησιάζει ξανά…

Όλα αρχίζουν όταν ο νεαρός γιος του Τομ, ο Τζιμ, ερωτεύεται μια όμορφη Ολλανδή κατάδικο, τη Λουίζα, και για χάρη της συγκρούεται με τον στρατιωτικό διοικητή του Ακρωτηρίου, τον συνταγματάρχη Κουτς.

Κυνηγημένος και επικηρυγμένος, ο Τζιμ καταφεύγει με τη Λουίζα στην απάτητη ενδοχώρα. Αλλά ο απέραντος και επιβλητικός γαλάζιος ορίζοντας που απλώνεται μπροστά τους κρύβει αμέτρητες θανάσιμες προκλήσεις, σαρκοβόρα θηρία και άγριες φυλές που απειλούν τη ζωή τους ανά πάσα στιγμή…

Μέσα από χίλιους κινδύνους, ο Τζιμ κατευθύνεται προς τον Κόλπο της Θείας Γέννησης, όπου ελπίζει να ξαναβρεί τους δικούς του. Αλλά την ίδια στιγμή, πηγαίνει προς τα κει κι ένας μυστηριώδης αγγελιοφόρος από το μακρινό Ομάν. Και το συνταρακτικό μήνυμα που μεταφέρει καλεί τους Κόρτνεϊ σ’ ένα νέο, μακρύ ταξίδι, στο τέρμα του οποίου τους περιμένει η πιο μεγάλη αναμέτρηση της ιστορίας τους…

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *