Απόκλιση

«Απόκλιση», της Βερόνικα Ροθ (οι Διαφορετικοί)- «Divergent», by Veronica Roth

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία Η τριλογία της απόκλισης: Οι Διαφορετικοί κάνοντας κλικ εδώ!

Η Μπίατρις, όχι πολύ καιρό πριν, πρέπει λογικά να έκλεισε τα δεκαέξι της χρόνια. Δεν γνωρίζει πότε ακριβώς, γιατί στην φατρία που ανοίκει η οικογένεια της -εκείνη της Απάρνησης- δεν γιορτάζουν τα γενέθλια. Είναι βέβαιο πάντως ότι τα έχει κλείσει μιας και σήμερα είναι για εκείνη η ημέρα των τεστ κλίσης. Η ημέρα που μια φορά κάθε χρόνο, όσοι έχουν γίνει 16 ετών περνούν μια δοκιμασία που τους φανερώνει ποια από τις πέντε φατρίες, στις οποίες είναι χωρισμένη η κοινωνία, ταιριάζει καλύτερα στον χαρακτήρα τους. Το αποτέλεσμα βέβαια του τεστ δεν είναι δεσμευτικό, μιας και την τελική απόφαση την έχει ελεύθερα ο κάθε νέος. Την αμέσως επόμενη ημέρα είναι η Τελετή Επιλογής όπου εκεί ανακοινώνει την φατρία που θέλει να ενταχθεί. Τι θα δείξει άραγε το τεστ για εκείνη;


Καθώς περνούν τα λεπτά, το άγχος μου μεγαλώνει. Αναγκάζομαι να σκουπίζω τις παλάμες μου κάθε λίγα δευτερόλεπτα καθώς μαζεύεται ο ιδρώτας – ή ίσως να το κάνω επειδή απλά με κάνει να νιώθω πιο ήρεμη. Κι αν μου πουν ότι δεν μου ταιριάζει καμία φατρία; Θα είμαι αναγκασμένη να ζω στους δρόμους, με τους χωρίς φατρία. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Το να ζεις χωρίς φατρία δεν σημαίνει απλά να ζεις στη φτώχεια και τη δυστυχία. Σημαίνει να ζεις χωριστά από την κοινωνία, μακριά από το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή: την κοινότητα.
Κάποτε η μητέρα μου μού είχε πει ότι δεν μπορούμε να επιβιώσουμε μόνοι μας, αλλά ακόμα κι αν μπορούσαμε, δεν θα το θέλαμε. Χωρίς φατρία, δεν έχουμε σκοπό και λόγο να ζούμε.

Η κοινότητα που ζει η Μπιατρίς, είναι οργανωμένη στην πόλη που κάποτε ονομαζόταν Σικάγο, η οποία πλέον είναι περιτριγυρισμένη από ένα ψηλό φράκτη! Ένα φράκτη που μέρα νύχτα φυλάνε οι Ατρόμητοι, κάποιοι από τα μέλη της φατρίας της Γεναιότητας. Σε αυτήν, σε εκείνη που ανοίκει η οικογένεια της, καθώς και στη φατρία της Πολυμάθειας, έδειξε το τεστ ότι έχει ισότιμη κλίση η ηρωίδα μας. Σπάνιο φαινόμενο μιας και ο κανόνας λέει ότι ο χαρακτήρας κάθε ανθρώπου ταιριάζει με μία μόνο από τις κυρίαρχες αρετές. Οι εξαιρέσεις αυτού του κανόνα ονομάζονται Αποκλίσεις.

Οι ΔιαφορετικοίΜε τα αποτελέσματα του τεστ κλίσης να είναι ασαφή, η Μπιατρίς θα πρέπει -στην Τελετή Επιλογής- να αποφασίσει χωρίς κάποια βοήθεια σχετικά με το που θα “κολλούσε” πιο καλά. Πως όμως να πάρει μια απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί όλη η υπόλοιπη ζωή της; Μια απόφαση που αν μετανιώσει, δεν θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει; Και αν δεν τα καταφέρει στην διαδικασία μύησης της νέας της φατρίας και βρεθεί στο περιθώριο; Εκεί τα πράγματα είναι πολύ σκούρα…


Εδώ ζουν οι χωρίς φατρία. Επειδή δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη μύηση στην όποια φατρία επέλεξαν, ζουν στη φτώχεια, κάνοντας δουλειές που κανείς άλλος δεν θέλει να κάνει. Είναι οικοδόμοι και σκουπιδιάρηδες· φτιάχνουν υφάσματα και οδηγούν τρένα και λεωφορεία. Ως αντάλλαγμα για τη δουλειά τους παίρνουν τρόφιμα και ρούχα, αλλά, όπως λέει η μητέρα μου, δεν παίρνουν αρκετά και από τα δύο.
Βλέπω έναν άντρα χωρίς φατρία να στέκεται στη γωνιά λίγο πιο μπροστά. Φοράει κουρελιασμένα καφέ ρούχα και το δέρμα του κρέμεται σακουλιασμένο από το σαγόνι του. Με κοιτάζει και τον κοιτάζω κι εγώ, ανίκανη να αποστρέψω το βλέμμα μου.

Αλλά τότε ελευθερώνει τον καρπό μου, παίρνει τα μήλα, και λέει: «Κοίτα να επιλέξεις με σύνεση, κοριτσάκι».

Θα επιλέξει η Μπιατρίς με σύνεση; Θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη μύηση της; Και, άραγε, το ότι είναι Απόκλιση θα επηρεάσει το άμεσο αλλά και το απώτερο μέλλον της; Και, αν ναι, με ποιο τρόπο; Ερωτήματα που θα απαντηθούν μέσα από την εξαιρετική αφήγηση της Βερόνικα Ροθ στο πρώτο βιβλίο της τριλογίας της με τίτλο «Απόκλιση». Ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πλατύπους, τον Αύγουστο του 2012, σε μετάφραση της Πηνελόπης Τριαδά. Τον Μάρτιο του 2015 η «Απόκλιση» επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η ταλαντούχα -όπως αποδείχθηκε μετά την ανάγνωση του βιβλίου- Αμερικανίδα συγγραφέας κινείται και κινεί τους ήρωες της στα μονοπάτια της δυστοπίας. Ένα λογοτεχνικό είδος που στις μέρες μας σημειώνει σημαντική άνθιση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μεγάλο πλήθος των μυθιστορημάτων του είδους, ανεβάζει -όπως είναι φυσικό- τον πήχη πολύ ψηλά. Η Βερόνικα Ροθ όχι μόνο δεν δυσκολεύεται από αυτόν, αλλά σαφώς τον τοποθετεί ψηλότερα με το δημιούργημα της.

Δεν έχει πλάσει απλά μερικούς χαρακτήρες, και τους έχει βάλει να δρουν σε ένα ζοφερό μέλλον. Έχει καταφέρει μέσα σε μια φανταστική ιστορία να τοποθετήσει κομμάτια του πραγματικού παρόντος μας, που από την μία της δίνουν έναν απίστευτο ρεαλισμό και από την άλλη δρουν στον αναγνώστη ως καμπανάκια σκέψης, απόφασης και δράσης. Με λίγα λόγια, ένα σαγηνευτικό, σύγχρονο και δροσερό ανάγνωσμα που κάθε άλλο παρά κενό νοημάτων είναι! Αναζητήστε το και απολαύστε το! Αξίζει κάθε λεπτό -του ευρώ αλλά και του χρόνου σας- που θα του αφιερώσετε! :)

[grbk http://www.greekbooks.gr/veronica-roth-veronika-roth.person?filters=TotalSales&pageNo=1]

Από το οπισθόφυλλο και το αυτί του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια επιλογή καθορίζει τους φίλους σου
Μια επιλογή καθορίζει τα πιστεύω σου
Μια επιλογή καθορίζει που θα αφοσιωθείς – για πάντα
Μια επιλογή μπορεί να σε μεταμορφώσει

Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής – Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι – δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι. Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά… ή να την καταστρέψει.
Η συγγραφέας Veronica Roth κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο με ένα εκρηκτικό μυθιστόρημα, το πρώτο στη σειρά ΑΠΟΚΛΙΣΗ -μια δυστοπική τριλογία γεμάτη αποφάσεις που ηλεκτρίζουν, συνέπειες καταπλήττουν και απρόσμενο ρομαντισμό.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα μας για την ταινία Η τριλογία της απόκλισης: Οι Διαφορετικοί κάνοντας κλικ εδώ!

12 thoughts on “«Απόκλιση», της Βερόνικα Ροθ (οι Διαφορετικοί)- «Divergent», by Veronica Roth

 1. το τελείωσα πριν δύο μερες στα αγγλικά και πρέπει να πω ότι μαγεύτηκα. είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε και οταν το τελειώσετε θα θέλετε κι άλλο! δυστυχως η συνεχεια δεν εχει μεταφραστει ακομα, αλλα οσοι ειστε καλοι με την αγγλικη και δε μπορειτε να περιμενετε καντε μια βολτα μεχρι τα public και αγοραστε την, αξιζει ειλικρινα :)

 2. Γεια σου Μελινα,
  Επειδη θελω κι εγω να παρω το βιβλιο στα αγγλικα και οπως λες το τελειωσες, με ενδιαφερει αρκετα η αποψη σου, στο αν ηταν ευκολο-απλο σαν γραφη η ειχε κομματια που ηταν δυσκολα.Ελπιζω να δεις το μηνυμα μου..
  Ευχαριστω εκ των προτερων :)

 3. Το βιβλίο το έχω διαβάσει και στα ελληνικά (με άριστη μετάφραση από την Πηνελόπη Τριαδά) και στα αγγλικά. Αν διαβάζετε ξένη λογοτεχνία λόγω σπουδών, τότε θα βρείτε αρκετή βατή τη γλώσσα και δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσετε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Έχετε υπόψη κι ότι έχουν ξεκινήσει τα γυρίσματα της ταινίας “Απόκλιση” με σκηνοθέτη τον Neil Burger.

 4. Γεια σας,
  Είμαι μαθήτρια γυμνασίου και μόλις είδα την πρώτη ταινία το divergent και ενθουσιάστηκα. Θα ήθελα όμως να διαβάσω και τα βιβλία της τριλογίας αλλά δεν ξέρω πως θα ήταν καλύτερα στα αγγλικά ή στα ελληνικά. Περιμένω με ανυπομονησία την απάντηση σας!!!!

 5. Γεια σας ειμαι μαθήτρια γυμνασιου και αγαπώ τα βιβλία οσο καθετι στο κοσμο.Προσφατα διαβασα τους Αγώνες πείνας της Suzan Collins ψαχνω το τριτο και τελευταίο βιβλίο της τριλογίας. Θα μπορουσατε να μου πειτε δικα σας σχόλια για το βιβλιο.

  Ειλικρινα ευχάριστω

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *