Τούμπαλιν

«Τούμπαλιν», Βάσια Χατζηγιαννάκη

Το «Τούμπαλιν» της Βάσιας Χατζηγιαννάκη είναι ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο που αξίζει πολλές αναγνώσεις και είναι σίγουρο πως οι μικροί αναγνώστες θα το αγαπήσουν και θα του τις χαρίσουν.

Υπάρχει ένα νησάκι στην άκρη της ζεστής θάλασσας. Εκεί μένει ένα αγόρι πανέξυπνο και πολυμήχανο. Οι φίλοι του τον φωνάζουν “εφευρέτη”, γιατί διαρκώς κατασκευάζει παράξενα εργαλεία και φοράει στο κεφάλι του ένα καπέλο-ελικόπτερο! Θα ήθελε μια μέρα να βρει λύσεις στα πιο περίπλοκα προβλήματα.

Παρ’ όλο που το αγαπημένο του θέμα παρατήρησης είναι η θάλασσα, ο φόβος του γι’ αυτήν είναι μεγάλος. Δεν μπαίνει σε βάρκες, δεν ξέρει κολύμπι, κι ούτε μια φορά δεν έχει βουτήξει τα πόδια του στα ρηχά, εκεί που σκάει το κύμα της. Όμως γνωρίζει πάντα το αν θα έχει νηνεμία ή τα κύματά της θα σηκωθούν ψηλά φουρτουνιασμένα. Όλη μέρα, από το μπαλκόνι του σπιτιού του την αγκαλιάζει με τα μάτια του και κάνει μετρήσεις με τα περίπλοκα όργανα που έχει κατασκευάσει.

Και τη νύχτα… Τη νύχτα βλέπει ξανά και ξανά το ίδιο όνειρο: Η θάλασσα τον καλεί κοντά της. Έλα, του λέει, και όπως το κύμα απλώνεται και μαζεύεται πάλι, ακούει λες τη φωνή της θάλασσας να του λέει έλα, και τούμπαλιν, αλε.

Ένα πρωινό, με το που ανοίγει τα μάτια του, αντικρίζει ένα δρομάκι με βότσαλα να σχηματίζεται μπροστά του. Ένα μονοπάτι που ξεκινά από το κρεβάτι του και βγαίνει έξω από το δωμάτιό του, από το σπίτι του και συνεχίζεται ακόμη και μετά την προκυμαία στα καθαρά νερά της θάλασσας.

Η ζωή του μικρού μας φίλου θα αλλάξει ριζικά όταν θα αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό το δρομάκι και να δει τι βρίσκεται στο τέλος του μονοπατιού με τα βότσαλα. Εκεί, ένας αναπάντεχος φίλος, μια χελώνα Καρέττα, θα τον ξεναγήσει στα άγνωστα και στα θαυμαστά μυστήρια της θάλασσας.

Το «Τούμπαλιν» της Βάσιας Χατζηγιαννάκη είναι ένα ξεχωριστό παιδικό βιβλίο που αξίζει πολλές αναγνώσεις και είναι σίγουρο πως οι μικροί αναγνώστες θα το αγαπήσουν και θα του τις χαρίσουν. Η εξαιρετική εικονογράφηση του Γιώργου Σγουρού κερδίζει από το εξώφυλλο τις εντυπώσεις και όχι απλά συντροφεύει το κείμενο, αλλά πάει και βήματα παρακάτω την υπόθεση.

Ο μικρός ήρωας της Βάσιας Χατζηγιαννάκη, θα ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει να φοβάται τη θάλασσα, να αγαπήσει όλα τα πλάσματα που η ζωή τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν και να αποκτήσει ένα παντοτινό φίλο.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν χρήσιμες οδηγίες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ (σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας) για το πως να βοηθήσουμε κι εμείς για την διάσωση των θαλάσσιων χελωνών, κάτι που όλοι μας μπορούμε και επιβάλλεται να κάνουμε.

Το «Τούμπαλιν» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2015 από τις εκδόσεις Μίνωας σε μια προσεγμένη έγχρωμη έκδοση με σκληρόδετο εξώφυλλο. Θα κρατήσει δροσερή συντροφιά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και θα δώσει τροφή για σκέψεις, όνειρα, και υπέροχες εικόνες στους μικρούς μας φίλους!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ένα πανέξυπνο και πολυμήχανο αγόρι, που οι φίλοι του αποκαλούν «μικρό εφευρέτη», ψάχνει να βρει λύσεις στα πιο περίπλοκα προβλήματα.
Έχει, όμως, έναν μεγάλο φόβο, τη θάλασσα.
Δεν κολυμπάει, δεν μπαίνει σε βάρκες, δεν την πλησιάζει, ούτε καν αγγίζει το νερό!
Μια μέρα ωστόσο θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τη θάλασσα και να ζήσει μια απίστευτη περιπέτεια…
Και τώρα;
Θα βρει τη λύση;

Κατσένη Ολυμπία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *