Το δάκτυλο

«Το δάκτυλο», Άγγελος Χαριάτης

Το μυθιστόρημα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή, το Μάρτιο του 2015.

Τέλη Οκτωβρίου. Μια καθιερωμένη ελληνική κυριακάτικη οικογενειακή βόλτα εξελίχθηκε σε μια μεγάλη τραγωδία, που ούτε ο πιο ευφάνταστος χολιγουντιανός σεναριογράφος θρίλερ θα μπορούσε να εμπνευστεί.

Εκείνη την αποφράδα Κυριακή η οικογένεια αποφάσισε να γευματίσει σε γνωστή εξοχική ταβέρνα της Κηφισιάς. Ναι, πιστέψτε με, τότε υπήρχαν ακόμη τέτοιου είδους ταβέρνες στις βόρειες συνοικίες. Τίποτα το τραγικό μέχρι στιγμής, θα μου πείτε. Συμφωνώ. Η λεπτομέρεια που έκανε την διαφορά ήταν ότι στο συγκεκριμένο κέντρο μαζικής εστίασης υπήρχε ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Είχε σκίουρο, αλεπού, πουλιά, μαϊμούδες και λύκο.

Κάποια στιγμή, ξέφυγα από την προσοχή της μαμάς και πήγα προς τα ζωάκια.

Μπέρδεψα όχι το ταμπόν με το ζαμπόν, αλλά το λύκο με τον σκύλο. Λεκτικά δεν έχει μεγάλη διαφορά, μόνο ένα παραπάνω σίγμα. Αυτό το σίγμα ήταν που έκανε όλη τη ζημιά.

Ποια ζημιά; Ένα χειρουργείο δεκαέξι ωρών στο ΚΑΤ και έναν απολεσθέντα δείκτη μαζί με μέρος της κατασπαραγμένης παλάμης του παιδιού. Ποιου παιδιού; Του μικρού λογοτεχνικού ήρωα, στο «Το δάκτυλο». Στο μυθιστόρημα του Άγγελου Χαριάτη, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το Μάρτιο του 2015.

Ας επιστρέψουμε όμως στην ιστορία. Τριών ετών ήταν το παιδί, όταν ο λύκος του δάγκωσε το δεξί χέρι. Αυτό το τραγικό περιστατικό υπήρξε η γενεσιουργός αιτία του μίσους που άρχισε να νιώθει για τους λύκους. Πάνω στην αναμπουμπούλα που ακολούθησε το δάγκωμα, ο λύκος κατάφερε να ελευθερωθεί από τα δεσμά του και να εξαφανιστεί.

Από τότε το θύμα αναζητά τον θύτη με μοναδικό σκοπό να αλλάξει τους ρόλους και να πάρει εκδίκηση για την αναπηρία που του προκάλεσε το άγριο σιδηροδέσμιο ζώο.

Στην αναζήτηση αυτή, όποιος άλλος εκπρόσωπος του ζωικού αυτού είδους είχε την ατυχία να βρεθεί στο δρόμο του ήρωα μας, μετακόμισε με συνοπτικές διαδικασίες στον Δημιουργό του.

Αυτές οι μικρές -για εκείνον- εκδικητικές πράξεις αντί να καταλαγιάσουν το μίσος που νιώθει, το αναζωπυρώνουν, το κρατούν άσβεστο και πιθανότατα το μεγαλώνουν!

Η εξέλιξη και η κατάληξη της ιστορίας, φυσικά, σας περιμένουν στις σελίδες του «Το δάκτυλο», του Άγγελου Χαριάτη.

Καλή ανάγνωση και προσοχή… ο λύκος δαγκώνει!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο ήρωας, γεννημένος στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα, παθαίνει ένα τρομερό ατύχημα στην τρυφερή ηλικία των τριών ετών. Ένας λύκος του κόβει το δείκτη του δεξιού του χεριού και το δικαίωμα για μια φυσιολογική ζωή.
Η ζωή του μέσα στη δίνη του γεγονότος. Έχει ένα σκοπό. Πώς να εξοντώσει το λύκο που του στέρησε το δικαίωμα για μια άλλη πορεία. Όλη του η κοσμοθεωρία ιδωμένη κάτω από αυτό το πρίσμα. Γιατί η δολοφονία του, πιστεύει πως θα είναι το διαβατήριο για ένα καλύτερο αύριο.
Μια δημοσιογραφική αποστολή στον Πλαταμώνα, με απώτερο σκοπό του ήρωα τη δολοφονία του θύτη. Η ζωή αρκούντως απρόβλεπτη τον φέρνει αντιμέτωπο με τον απόλυτο έρωτα.
Μια «μάχη» αρχίζει. Ανάμεσα στον έρωτα και την εκδίκηση.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *