Θέλω, θέλω, θέλω

Ζούσε κάποτε σ’ ένα παραμυθένιο παλάτι στην καρδιά της ζούγκλας ο Λέων ο Σοφός, ο τρανός βασιλιάς των ζώων, με τη βασίλισσά του, Λίνα-Λιονταρίνα, και τον γιο του Λίο, που ήταν ένας αλλά λέων: όμορφος, τολμηρός, πανέξυπνος και παραχαϊδεμένος. Οι γονείς του δεν του χάλαγαν ποτέ χατίρι. Τον είχαν στα όπα όπα.

Αυτός ήταν μάλλον και ο λόγος που ο Λίο, δεν ήταν μόνο παραχαϊδεμένος, αλλά και κακομαθημένος, και άπληστος, και… πολλά άλλα που δεν τα λέω γιατί δεν θέλω να κακολογώ άτομα που δεν βρίσκονται παρόντα. Για να δικαιολογήσω όμως τους προηγούμενους χαρακτηρισμούς που του απέδωσα, θα σας πω το εξής:
Προκειμένου ο Πρίγκιπας Λίο να φάει τα αγαπημένα του θαλασσινά μεζεδάκια, Λαγοί Λοχαγοί, Χιμπατζήδες Λοκατζήδες και Ουρακοτάγκοι βατραχάνθρωποι, ταξίδεψαν πέντε ολόκληρα μερόνυχτα και όταν επιτέλους έφτασαν στην θάλασσα, αναγκάστηκαν να πολεμήσουν με τους Καρχαρίες, τους φύλακες του “υγρού περιβολιού”. Ο, δε, φόρος αίματος που πληρώθηκε σε εκείνη την μάχη ήταν απίστευτα μεγάλος, που θα έκανε την απληστία του Λίο να μπορέσει να αστράψει ακόμα και σε ένα καλοκαιρινό ηλιόλουστο μεσημέρι! Το μόνο που ήξερε να λέει ο κακομαθημένος “διάνος” (λιόνταρι ήταν αλλά καμάρωνε σαν διάνος) ήταν μια φράση με την ίδια λέξη τρεις φορές: «Θέλω, θέλω, θέλω»!

Κάπου φαίνεται θα τον συνάντησε η συγγραφέας Λένα Μερίκα και της έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση, που όχι μόνο έγραψε ένα βιβλίο για όλα αυτά αλλά του έδωσε και ως τίτλο την αγαπημένη κουβέντα του μικρού πρίγκιπα: «Θέλω, θέλω, θέλω». Το βιβλίο αυτό υπάρχει στα ράφια των βιβλιοπωλείων -με την αρωγή των εκδόσεων Μεταίχμιο- από τον Ιανουάριο του 2011, ενώ το εξαιρετικό κείμενο της ταλαντούχας συγγραφέως, συνοδεύεται από μια εξίσου εξαιρετική εικονογράφηση του Σπύρου Γούση.

Μετά από αυτή τη μικρή παρένθεση ας γυρίσουμε ξανά στην ζούγκλα… ωπ, τι βλέπω; Ο Λίο είναι ερωτευμένος; Μάλιστα! Είναι ερωτευμένος με μια λεοπαρδαλίτσα, την Λίτσα, που -αν μπορείτε να το πιστέψετε- είναι πιο άπληστη και δύστροπη από αυτόν. Καλά λέει ο λαός μας: «Αν δεν ταιριάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε»!

Από την άλλη -στο θαλάσσιο βασίλειο- ο θεός Ποσειδώνας και η μέλλουσα γυναίκα του, η γοργόνα Γοργώ, παρουσιάζουν όμοια συμπεριφορά με αυτή του Λίο και της Λίτσας. Η δε Γοργώ, έχει και κάτι άλλο κοινό με το νεαρό λιοντάρι… συχνά πυκνά από τα χείλη της ακούγεται η φράση «Θέλω, θέλω, θέλω»! Επιδημία απληστίας έπεσε στον κόσμο των ζώων;

Η κατάληξη αυτής της συμπεριφοράς; Όπως εύκολα θα συμπέραινε κανείς, τα δύο βασίλεια βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση! Η σοφή Κουκουβάγια όμως, έχει ένα άσσο στο μανίκι της… Tι θα γίνει; Θα αφήσω την Λένα Μερίκα να σας το πει και τον Σπύρο Γούση να σας το ζωγραφίσει! Μην με λέτε και μαρτυριάρη… :)

Στο εξώφυλλο του εξαίσιου αυτού βιβλίου-παραμυθιού, αναγράφεται ότι είναι κατάλληλο για παιδιά από οκτώ ετών και άνω. Θα ήθελα να προσθέσω, ότι το «Θέλω, θέλω, θέλω» της Λένας Μερίκα θα πρέπει να είναι “υποχρεωτικό” από 8 έως 88 ετών!

Η πολυγραφότατη συγγραφέας για άλλη μια φορά μας μεταφέρει ένα πολύτιμο μήνυμα μέσα από μια εξαιρετική τόσο σε σύλληψη όσο και σε απόδοση ιστορία. Ένα μήνυμα για την απληστία, που στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμο. Είναι αναγκαίο!

Διαβάστε το «Θέλω, θέλω, θέλω» της Λένας Μερίκα, απολαύστε τις ζωγραφιές του Σπύρου Γούση και μάθετε στο παιδί που είναι δίπλα σας αλλά και στο παιδί που είναι μέσα σας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ότι θέλουμε και κυρίως δεν μπορούμε να έχουμε κάτι αν δεν κοπιάσουμε και αγωνιστούμε γι’ αυτό. Εξάλλου, μόνο τότε έχει κάτι αξία!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ανάμεσα στο βασίλειο της ζούγκλας και το θαλασσινό βασίλειο έχει ξεσπάσει πόλεμος, και η αιτία του είναι μία: η απληστία. Υπάρχει όμως τρόπος να σταματήσουν οι κάτοικοι των δύο βασιλείων να ζητάνε όλο και περισσότερα;

Ν.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *