«Σεργιάνι στο χρόνο», του Νίκου Ζώρη

Με δύο μυθιστορήματα και ένα θεατρικό έργο στο ενεργητικό του, αλλά και ποιητικές και στιχουργικές συλλογές και συλλογές διηγημάτων, ο Νίκος Ζώρης, βραβευμένος σε διάφορους διαγωνισμούς για το έργο του, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του “Σεργιάνι στο χρόνο” με ποιήματα και διηγήματα μας «περπατά» στο χρόνο παλεύοντας μέσα από την τέχνη του και ονειρευόμενος έναν καλύτερο κόσμο.

Άξιος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, «βουτά» την πένα του στο συναίσθημα και καταγράφει τις αλήθειες του θίγοντας παράλληλα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.

Απλός, λυρικός, άμεσος, τρυφερός, ευαίσθητος, αλλά και κυνικός όπου χρειάζεται, ο ποιητής-συγγραφέας, μας δίνει με λυρισμό και ποίηση, ακόμα και στον πεζό λόγο, αφορμή για βαθύτερη σκέψη και ενδοσκόπηση.

Γιόλα Αργυροπούλου
Κριτικός Βιβλίου
Περιοδικό “Τηλέραμα”
Αύγουστος 2005

Αποσπάσματα από σημειώματα που έγραψαν αναγνώστες και αναγνώστριες του Νίκου Ζώρη για το βιβλίο του «Σεργιάνι στο χρόνο» (ποιήματα και διηγήματα – έκδοση 2004):

Το “Σεργιάνι στο χρόνο” είναι το νέο βιβλίο του κ. Νίκου Ζώρη. Τα ποιήματα της συλλογής είναι σε παραδοσιακό στίχο, με θεματολογία από τη σύγχρονη ζωή και με ψηφίδες νοσταλγίας. Τα τρία διηγήματα του βιβλίου έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους ένα γράμμα που παίρνει κάποια στιγμή ο πρωταγωνιστής τους και είναι είτε ένα απρόσμενο γράμμα είτε ένα γράμμα που αποκαλύπτει κάτι σημαντικό ή είναι ένα γράμμα-εξομολόγηση.
Το γόνιμο πνευματικό “σεργιάνι στο χρόνο” του κ. Νίκου Ζώρη ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί με εξίσου ενδιαφέροντα τριγυρίσματα στο σήμερα, με σεβασμό στη γλώσσα μας, την οποία άριστα χειρίζεται ο δημιουργός, με λυρισμό και μ’ όνειρο που τόσο έχει ανάγκη ο σύγχρονος άνθρωπος, με μηνύματα ανθρωπιάς, καλοσύνης, ομόνοιας και τρυφερότητας να πλαισιώνουν τα έργα του και να οικοδομούν χαρακτήρες αναγνωστών που θα αγαπήσουν την καλή λογοτεχνία, την οποία ο κ. Νίκος Ζώρης υπηρετεί με αφοσίωση και ευαισθησία.
Ζαχαρούλα Γαϊτανάκη
Ποιήτρια-Συγγραφέας
Λογοτεχνικό Περιοδικό “Κελαινώ”
Μάρτιος 2005

Αγαπητέ κύριε Ζώρη,
διάβασα με ενδιαφέρον το βιβλίο σας “Σεργιάνι στο χρόνο” και χάρηκα ιδιαίτερα με τη διαπίστωση του πολύπλευρου ταλέντου σας, αλλά και της μεγάλης δύναμης που κρύβει η ψυχή σας.
Η γραφή σας, τόσο στον ποιητικό όσο και στον πεζό λόγο, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία και γνήσια αγάπη για τον άνθρωπο.
Οι μνήμες, άλλοτε ευχάριστες και τις περισσότερες φορές δυσάρεστες, τρανώνουν τη θέλησή σας για ζωή. Έχετε ένα ανήσυχο πνεύμα και, ευτυχώς για εσάς και όλους που σας γνωρίζουν μέσα από το δημιουργικό σας έργο, καταφέρνετε να δίνετε διέξοδο σε ό,τι σας προβληματίζει, αλλά και να μεταδίδετε προβληματισμό και πίστη για ένα καλύτερο αύριο…
Με εκτίμηση
Γεωργία Κουππάρη-Πανοπούλου
Φιλόλογος-Συγγραφέας
Τρίπολη Αρκαδίας
Σεπτέμβριος 2004

Αγαπητέ κύριε Ζώρη,
σας γράφω δυο λόγια για να σας ευχαριστήσω για την ευγενική χειρονομία σας να μου στείλετε το νέο σας βιβλίο “Σεργιάνι στο χρόνο”, το οποίο διάβασα αμέσως και το χάρηκα.
Είναι πια τόσο ώριμος ο λόγος σας και γεμάτα ανθρωπιά τα μηνύματά σας σ’ όλα σας τα ποιήματα αλλά και στα διηγήματά σας. Η γνησιότητα και ο αυθορμητισμός χαρακτηρίζουν τη δουλειά σας, η οποία βροντοφωνάζει την αγάπη και την αδελφοσύνη που αισθάνεστε για τους συνανθρώπους σας και αφήνει στις ψυχές των αναγνωστών σας τη συγκίνηση να σας καθιερώσει στο πάνθεον της υστεροφημίας.
Εγώ δεν είμαι άξια να κρίνω κανέναν, παρά μόνο να πω για τα ευγενή συναισθήματα που ξυπνούν μέσα μου τα όσα γράφετε.
Σας εύχομαι πάντα επιτυχίες και εκλεκτές δημιουργίες.
Με τιμή και αγάπη
Αγγελική Συρρή-Στεφανίδου
Συγγραφέας-Ποιήτρια
Νοέμβριος 2004

Είναι νύχτα και γράφω ένα κριτικό σημείωμα. Είναι η νύχτα της χαράς και της ηθικής δικαίωσης πως ένα καινούργιο αστέρι ανεβαίνει στο στερέωμα γεμάτο δύναμη.
Πρόκειται για τον κ. Νίκο Ζώρη.
Μου άρεσε η επικαιρότητα των θεμάτων που επέλεξε για να κτίσει τα βραβευμένα και διακριθέντα ποιήματα και διηγήματά του που περιέχονται στο βιβλίο του “Σεργιάνι στο χρόνο”.
Κοιτάζω το σπιτάκι στο εξώφυλλο του βιβλίου και το σταθμό του τρένου. Ενός τρένου που τρέχει… τρέχει μες στο βιβλίο…
Σφυρίγματα… καπνοί… επιβιβάσεις-αποβιβάσεις ανθρώπων… γέλια… φωνές… κλάματα… σκοτωμοί… ευθύνες… ανάταση και γιορτή. Αυτές οι αλλεπάλληλες στάσεις του τρένου, έριξαν τη σκέψη μας σε τρυφερότητα και προβληματισμό δημιουργικό.
Ας προβληματιστούμε όλοι λοιπόν κι ας συμμετάσχουμε σ’ αυτή τη θερμή γιορτή.
Βασιλική Καλαχάνη
Συγγραφέας-Ποιήτρια
Κρήνες Κορινθίας
Ιούλιος 2004

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
σ’ ευχαριστώ πολύ για το καινούργιο σου βιβλίο “Σεργιάνι στο χρόνο” που μου έστειλες.
Όταν το διάβασα αφέθηκα στη γλυκιά νοσταλγία που φέρνει κάθε ταξίδι στο παρελθόν και ένιωσα ζεστασιά και συγκίνηση χάρις στην αμεσότητα του ύφους, που μόνο ανυπόκριτος και αυθεντικός άνθρωπος μπορεί να διαθέτει.
Θυμήθηκα όλες τις εμπειρίες που μοιραστήκαμε, τις δυσκολίες και τις χαρές που μας έφεραν κοντά τα χρόνια που υπηρετήσαμε μαζί τη στρατιωτική μας θητεία στο Κιλκίς, αλλά και αργότερα όταν ο καθένας διάλεξε διαφορετικό μονοπάτι στη ζωή.
Συνέχισε, φίλε Νίκο, να δημιουργείς ποιοτικά έργα-ταξίδια στη φαντασία.
Να γνωρίζεις ότι θα έχεις πάντα την εκτίμηση και τη συμπαράσταση όλων μας.
Με αγάπη
Στέλιος Δαρέλλης
Εφέτης
Σύρος – Φεβρουάριος 2005

Αγαπητέ κύριε Νίκο,
διάβασα με πολλή προσοχή το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο” και χωρίς δόση κολακείας είναι πράγματι ένα αριστούργημα. Συμπεραίνεται ότι, όσα γράφεις, τα βιώνεις, τα νιώθεις, είναι το “είναι σου” ολόκληρο και όχι “δάσκαλε που δίδασκες…”.
Είσαι αγωνιστής της ζωής από 18 χρονών…
Με πτυχία και πτυχία. Είσαι πολυτάλαντος είσαι όντως “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Εργαζόμενος, οικογενειάρχης, ποιητής, καλλιτέχνης, αθλητής, ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ, που σημαίνει ότι δεν “σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου”, γεγονός που αποδεικνύεται από τις πολλές Τράπεζες που έχεις αλλάξει.
Για να αξιολογήσει όμως κανείς τον Νίκο τον ΖΩΡΗ, πρέπει να είναι πιο πάνω από τον Ζώρη, “πράγμα όχι εύκολο” ή ο Ζώρης να ρίξει νερό στο κρασί του. Αλλά, έλα πάλι που το όνομα “Ζώρης” δεν βγήκε τυχαία. Είναι παράγωγο του “ΖΟΡΙΚΟΣ”, υπό την έννοια του “Δίκαιου και Ανδρείου” .
Κύριε Νίκο, σε παρακαλώ να μεταφέρεις την αγάπη μου στη σύζυγό σου Άννα και στους δύο σου λεβέντες.
Εύχομαι ο Θεός να σας έχει πάντα καλά.
Με εκτίμηση
Νίκος Λάσκος
Ελευσίνα
Ιούνιος 2004

Η τιμή για μένα μεγάλη, Νίκο, που με σκέφτηκες και μου έστειλες το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο”.
Είμαι λάτρης της ποίησης κι έτσι με μεγάλη χαρά ξεφύλλισα αυτή την όμορφη συλλογή των σκέψεων, των ιδεών και των συναισθημάτων σου.
Είθε να βρίσκεις πάντα τον τρόπο και το χρόνο ν’ αποτυπώνεις τη ζωή σου μέσα από λέξεις απλές, αληθινές κι αγαπημένες…
Έτσι θα δίνεις σ’ όλους εμάς την ευκαιρία να σε γνωρίζουμε μέρα με τη μέρα περισσότερο και να μοιραζόμαστε σιωπηλά τις μνήμες και τα όνειρά σου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για το βιβλίο
Τάση Γεωργοπούλου
Τράπεζα Πειραιώς
Ιούλιος 2004

Σ’ ευχαριστώ Νίκο Ζώρη, “Στρατιώτη της 6ης Μεραρχίας Πεζικού Κιλκίς” και σου αφιερώνω τα δύο αυτά ποιήματα που έγραψα αμέσως μόλις διάβασα το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο”.

Έλαβα Νικόλα μου το νέο σου βιβλίο,
το διάβασα προσεκτικά σα να ’μουν στο σχολείο.
Ένιωσα υπερηφάνεια μα και χαρά μεγάλη,
συγκίνηση αφάνταστη, Νικόλα μου, χαλάλι.

Δάκρυσα από χαρά σαν διάβασα
το ποίημα για του στρατού τα χρόνια,
γι’ αυτά που ζήσαμε όλοι μαζί με ζέστη και με χιόνια.
Πάντα όλους μας συγκεντρώνεις, όλη την έκτη Μεραρχία,
σ’ όλες τις συγκεντρώσεις μας έχεις δικαίως την αρχηγία.

Να σ’ ευχαριστήσω ήθελα μ’ αυτό το ποίημά μου,
όσα χρόνια και να περάσουνε θα σ’ έχω, Νικόλα μου,
για πάντα στην καρδιά μου.

Γνώρισα φίλους πολλούς, έκανα μεγάλες γνωριμίες,
καμιά όμως δεν ήταν σαν του στρατού τις ανδρικές φιλίες.
Άγνωστος μέσα σ’ άγνωστους, προηγούμενη επαφή καμία,
κάπως έτσι ξεκινάει δειλά-δειλά η στρατιωτική η φιλία.
Όσα χρόνια και να περάσουνε, πάντα θα τα θυμάμαι,
τα χρόνια τα στρατιωτικά, στο νου μου θα γυρνάνε.

Με “στρατιωτικούς χαιρετισμούς”
Ο παλιός σου “συμπολεμιστής”
στην 6η Μεραρχία Πεζικού Κιλκίς την περίοδο 1978-1979
Κωνσταντίνος Βαμβάκης
Ιούνιος 2004

Αγαπητέ κύριε Νίκο,
άρτι τελείωσα το διάβασμα του βιβλίου “Σεργιάνι στο χρόνο”, που ευγενικά μου στείλατε.
Γράφετε κύριε Νίκο στη σελίδα 17: «Μου αρέσει να κάνω στους φίλους μου ευχάριστες εκπλήξεις, που τους προκαλούν χαρά και συγκίνηση».
Όντως, μου προκαλέσατε χαρά και συγκίνηση. Το γιατί, το διαισθάνεστε.
Μου άρεσε πολύ το ποίημα “Μανούλα μου”. Ίσως διότι είμαι κι εγώ μητέρα και θυμάμαι πολύ τη μανούλα μου Αριάδνη, που από χρόνια είναι στον ουρανό… Τη θυμάμαι όντως «στη θέση της στο εικονοστάσι».
Επίσης, στο ποίημα “Γυναίκες” μου άρεσε πολύ η φράση «Μια γυναίκα υπάρχει πίσω από κάθε έναν άνδρα που μεγαλουργεί».
Γενικά, μου άρεσαν πάντα τα ποιήματα με ομοιοκαταληξία, “παραδοσιακής μορφής”.
Διαβάζοντας το βιβλίο αισθάνθηκα, κύριε Νίκο, ότι ερμηνεύατε, με τον τρόπο σας, το Ευαγγέλιο σε διάφορες φάσεις της ζωής, με το τάλαντο που ο ίδιος ο Θεός σας χάρισε.
Με πολλή εκτίμηση και αγάπη
Ασημίνα Λάσκου
Ελευσίνα
Ιούνιος 2004

Πρωτοήρθα σε επαφή με το βιβλίο “Σεργιάνι στο χρόνο” κάποιο μεσημεράκι στη δουλειά. Το άνοιξα και το ξεφύλλισα. Μου άρεσε.
Το βράδυ, πριν κοιμηθώ, το ξανάνοιξα για να απολαύσω μερικές σελίδες μέσα στην ησυχία του υπνοδωματίου. Ξεχάστηκα και το διάβασα όλο, ξενυχτώντας.
Να ’σαι καλά αγαπητέ φίλε Νίκο, που με ξενύχτησες με το βιβλίο σου. Άξιζε τον κόπο. Μακάρι να έχω τέτοια ξενύχτια.
Ο παλιός συνάδελφός σου από τη Eurobank
Δημήτρης Λιάπης
Σεπτέμβριος 2004

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
με ιδιαίτερη χαρά πήρα στα χέρια μου το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο” και σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ. Φυσικά, δεν παρέλειψα να διαβάσω και το ποίημα «Αντάμωση με τους παλιούς συμμαθητές μου».
Να είσαι πάντα καλά και να μας ξεκουράζεις, αλλά και να μας κάνεις να σκεφτόμαστε πάντα τα απλά πράγματα της ζωής με τα βιβλία σου.
Ο παλιός συμμαθητής σου
Γκίκας Μάναλης
Αύγουστος 2004

Αγαπητέ Νίκο,
ευχαριστώ πολύ για το ωραίο σου βιβλίο με τίτλο “Σεργιάνι στο χρόνο”.
Η ποίησή σου, πλούσια και γεμάτη ευρηματικότητα, αποκαλύπτει τη μεγάλη ευαισθησία σου.
Τα διηγήματά σου, μεστά και με καθαρό λόγο, αποκαλύπτουν την πνευματική σου καλλιέργεια.
Φιλικά
Χριστίνα Σβώλου
Ιανουάριος 2005

ΤΙΜΗΜΕΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Νικόλα,
έλαβα το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο”.
Ευχαριστώ πολύ. Πάντα ακμαίος.
Και απαντώ ποδοσφαιρικώς: “Τιμημένοι διάλογοι”.
Νομίζω, από τα πιο πετυχημένα που κυκλοφόρησαν!
Ο παλιός συνάδελφός σου από τη Citibank
Νίκος Φραγκιουδάκης
Ιούλιος 2004

Αγαπητέ Νικόλα,
βρήκα τελικά χρόνο και απόλαυσα το καταύγασμα της ψυχής σου όπως αυτό έχει αποτυπωθεί στις σελίδες του υπέροχου βιβλίου σου “Σεργιάνι στο χρόνο”.
Σ’ ευχαριστώ και για το βιβλίο και για την αφιέρωσή σου και για την αναφορά που κάνεις για μένα στον πρόλογο του βιβλίου σου. Σ’ ευχαριστώ για όλα, μα πάνω απ’ όλα που με τιμάς με τη σεμνή φιλία σου και αγάπη.
Να ’σαι πάντα καλά. Να ’σαι πάντα ο εαυτός σου. Να ’σαι πάντα ο Νικόλας ο Ζώρης!
Με αγάπη και εκτίμηση
Ο φίλος σου και συνάδελφός σου
στη Γενική Τράπεζα
Παύλος Περβολαράκης
Νοέμβριος 2004

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
κατ’ αρχάς θέλω να σε ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανες να μου στείλεις το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο”. Επίσης θέλω να σου πω ότι πιστεύω πως, αν δεν τύχαινε να διαβάσω το βιβλίο σου, θα είχα χάσει. Αυτό που θα είχα χάσει κυρίως, είναι τα ανάμικτα συναισθήματα που με κυρίευαν κατά την ανάγνωσή του και σου ομολογώ ειλικρινά ότι, πρώτη φορά στη ζωή μου, βιβλίο με έκανε να ριγήσω από τη συγκίνηση και να δακρύσω. Και αυτό το βιβλίο είναι το δικό σου.
Σου εύχομαι από καρδιάς υγεία, ευτυχία και επιτυχίες σε σένα προσωπικά και στην οικογένειά σου.
Με αγάπη
Ο παλιός συνάδελφός σου από τη Citibank και την Τράπεζα Πειραιώς
Πάνος Κούνας
Σεπτέμβριος 2005

Το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο” ανάσα ζωής, χαρισματικέ μας Νίκο.
Να σε χαιρόμαστε όλοι και να παίρνουμε λίγο απ’ την ακτινοβολία σου.
Ευχαριστώ που μας έδωσες την ευκαιρία να σε γνωρίσουμε και με τα έργα σου άφησες να διακρίνουμε λίγο απ’ το μεγαλείο της ψυχής σου!!
Τυχεροί όσοι σε συναντήσαμε στο δύσκολο διάβα της ζωής…
Τυχερότεροι όσοι σε γνώρισαν βαθύτερα…
Σου εύχομαι χρόνια γεμάτα χρώμα και έμπνευση.
Με θύμηση
Μίλλυ Λυκοκάπη
Αύγουστος 2005

Κύριε Ζώρη,
σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε και μου χαρίσατε το λογοτεχνικό σας βιβλίο με τίτλο “Σεργιάνι στο χρόνο”.
Προσπάθησα να το διαβάσω πίσω απ’ τις λέξεις, ανακαλύπτοντας έτσι έναν άνθρωπο ευαίσθητο, αληθινό, έναν οραματιστή. Δυναμικό και συνάμα αγωνιστή για το καλύτερο. Έναν άνθρωπο που φορά τις ηθικές του αξίες σαν καθημερινό ρούχο και όχι σαν Κυριακάτικο κοστούμι.
Νιώθω τυχερή που συνεργάζομαι μαζί σας.
Με εκτίμηση και συναδελφικότητα
Γιασεμή Καρυδοπούλου
Γενική Τράπεζα
Απρίλιος 2005

Κύριε Ζώρη,
η γεμάτη ευαισθησία γραφή και η αγάπη που απορρέει από τα νοήματα του βιβλίου σας “Σεργιάνι στο χρόνο”, διαβάζοντάς τα κάποιος, γεμίζει με ελπίδες και με λάμψη την καθημερινότητα, που τόσο πολύ μας έχει απορροφήσει και αποσπάσει από τις πραγματικές και ειλικρινείς αξίες της ζωής μας.
Εύχομαι να δίνετε πάντα την ευκαιρία στους αναγνώστες σας, να διευρύνουν και να εμπλουτίζουν το πνεύμα τους με αξίες σαν αυτά τα μικρά διαμάντια που λαμπυρίζουν μέσα στις μικρές και ζουμερές προτάσεις του συγγραφικού σας έργου.
Λίτσα Ελαφρού-Μιχαήλ
Φανατική αναγνώστριά σας
Ιούλιος 2005

Το πρώτο πράγμα που ήθελα να ξέρεις, Νίκο, είναι ότι κατάφερες με τρόπο μοναδικό να δονήσεις τις ευαίσθητες χορδές της ψυχής μου αλαφρώνοντάς με και δίνοντάς μου συνάμα την ικανοποίηση πως υπάρχουν ακόμα εκείνοι οι μοναδικοί από τον Θεό εμπνευσμένοι άνθρωποι.
Δεν βρίσκω λόγια να σε ευχαριστήσω για το πρωτόγνωρο και σπάνιο ταξίδι που μου χάρισες όταν διάβασα το βιβλίο σου “Σεργιάνι στο χρόνο”. Δεν βρίσκω λέξεις ταιριαστές για το “ευχαριστώ”, μα σου είμαι ευγνώμων για το εισιτήριο που μου χάρισες με τα ποιήματά σου γι’ αυτό το ταξίδι στο παρελθόν. Ένα ταξίδι στα άδυτα των ανθρώπινων αισθήσεων, γιατί αναπόλησα τα όμορφα μα και δύσβατα παιδικά μου χρόνια. Ονειροπόλησα ατέλειωτα και τα ξανάζησα για λίγες μόνο στιγμές. Είμαι κι εγώ ένας άνθρωπος που λατρεύει το παρελθόν και επιζητά να το αναπολεί κατά καιρούς για να τονώνεται.
Όταν διάβασα και τα διηγήματά σου, συλλογίστηκα: Πώς τα φέρνει έτσι η ζωή! Τόση υπομονή, τόσος πόνος, τόση καρτερία, τόσος μόχθος, τόση αγάπη και την τελευταία στιγμή χάνεται για πάντα το πολυπόθητο, χάνεται γιατί ή άργησες λιγάκι ή γιατί απλά δεν ήσουν τυχερός.
Τελειώνοντας το διάβασμα ενός διηγήματός σου, ένιωσα κάτι ανεκπλήρωτο, κάτι που από παιδί σιγόκαιγε μέσα μου. Μια φλόγα που δεν έσβησε, μια φλόγα ιερή: Της αγάπης!
Σου εύχομαι να χαίρεσαι αυτό που με απλοχεριά ο Θεός σου έδωσε, καθώς και την οικογένειά σου, που με αξίες ανθρωπιάς και αγάπης ανέδειξες.
Μανώλης Κατρινάκης
Ηράκλειο Κρήτης
Αύγουστος 2005

Αγαπητέ Νίκο,
ευχαριστώ πολύ για το βιβλίο σου «Σεργιάνι στο χρόνο» με την αφιέρωση.
Το διάβασα όλο. Πραγματικά το ποιήματα ήταν καταπληκτικά, όπως και τα διηγήματα. Διαβάζοντάς τα και με τις περιγραφές που κάνεις, το μυαλό σου προσπαθεί τις περισσότερες φορές να φέρει τις μαγευτικές εικόνες μπροστά σου και να νομίζεις ότι τις βλέπεις εκείνη τη στιγμή. Φυσικά είδα και τις ευχαριστίες σου σε μερικά πολύ αγαπημένα πρόσωπα. Ξεχώρισες τον Κώστα Παπαδόπουλο, τον οποίο χάσαμε πρόσφατα.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς τα προλαβαίνεις όλα…; Να γράφεις, να δουλεύεις, να οραματίζεσαι για να γράφεις, να αθλείσαι και τέλος, κάνοντας όλα αυτά, να αισθάνεσαι αγαλλίαση και συνάμα ότι έχεις ακόμα πολλά να πεις, γιατί αυτό μου έβγαλες από την αυτοβιογραφία σου και από το έργο σου.
Νομίζω ότι το παρακάτω σημείωμα που έχω διαβάσει, του Τοκούτομι Ρόκα, εκφράζει αυτό που προσπαθείς και πετυχαίνεις εσύ: να είσαι πάντα ελεύθερος.
“Εκείνο που θα ’πρεπε να φοβόμαστε, είναι ο θάνατος του πνεύματος. Να πιστεύεις μόνον εκείνο που σου δίδαξαν να πιστεύεις, να επαναλαμβάνεις μόνον εκείνο που σου είπαν να λες, να κάνεις μόνον εκείνο που περιμένουν από σένα, να χάνεις την εμπιστοσύνη σου στην ανεξαρτησία σου -αυτό είναι θάνατος του πνεύματος”.
Πολλά φιλιά
Η παλιά σου συνάδελφος από τη Citibank
Άντζυ Καρέλλου
Οκτώβριος 2009

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *