«Μια ομάδα για τη Σόφη», Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

«Μια ομάδα για τη Σόφη», Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Απολαυστικό, ωφέλιμο, κατάλληλο για πολλές πολλές αναγνώσεις… Τα έχει όλα!

Το νέο παιδικό βιβλίο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία και σας περιμένει… «Μια ομάδα για τη Σόφη», με εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά, από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική.

Υπόθεση βιβλίου

Με λένε Αλίκη.
Φέτος ξεκίνησα το Δημοτικό και τα καταφέρνω μια χαρά.
Έχω πολλούς φίλους.
Σήμερα, θέλω να σας μιλήσω για τη Σόφη.

Η Αλίκη και η Σόφη, φίλες από τότε που θυμούνται τους εαυτούς τους, είναι πάντα μα πάντα αγαπημένες. Δεν έχουν μαλώσει ποτέ, δεν έχουν τσακωθεί ποτέ, δεν έχουν καν μουτρώσει η μία στην άλλη. Ποτέ! Κάπως παράξενο αυτό, δεν συμφωνείτε; Η αλήθεια είναι πως η φιλία τους είναι κάπως ιδιότυπη, κάπως παράξενη.

Τι εννοώ; Να, είναι απλό. Μονίμως γίνεται αυτό που θέλει η Σόφη, μονίμως παίρνει αυτό που θέλει η Σόφη, μονίμως έχει αυτό που θέλει η Σόφη. Και η Αλίκη; Η Αλίκη είναι ένα παιδί που δεν διεκδικεί ποτέ. Ικανοποιείται με το αμέσως επόμενο από αυτό που της άρεσε πολύ.

Και έτσι, κυλάει ο καιρός και οι μικρές μας φίλες πέρασαν από το Νηπιαγωγείο στην πρώτη Δημοτικού.


η δασκάλα μας, η κυρία Όλγα, έγραψε με μεγάλα γράμματα στον πίνακα: Μοιράζομαι!
– Είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα, μας είπε.

Λοιπόν αυτό το σημαντικό μάθημα δεν είναι σαν τα άλλα! Είναι διασκεδαστικό! Ακούστε: κάθε φορά που κάποιος μαθητής μοιράζεται ένα αντικείμενο, πάει και το ζωγραφίζει στο χαρτόνι που βρίσκεται δίπλα στον πίνακα. Παιχνιδάκι! Και να! Αμέσως-αμέσως η Αλίκη έχει ήδη ζωγραφίσει ένα κάρο πράγματα που έχει μοιραστεί. Η Σόφη από την άλλη, δεν τα πηγαίνει καθόλου καλά…

Μια ομαδική εργασία που βάζει η κυρία Όλγα στους μικρούς μαθητές, να ζωγραφίσουν την τάξη τους, φανερώνει την “στάση ζωής” της Σόφης και στους άλλους δύο της ομάδας, τον Μίλτο και τον Κωστή. Δυστυχώς η Σόφη δεν καταφέρνει να συνεργαστεί, κάνει έξαλλη την ομάδα της -ακόμα και την Αλίκη- και έτσι μένει να κάνει την εργασία αυτή μόνη της.

Οι ομαδικές εργασίες γίνονται περισσότερες, τα παιδιά άλλες φορές τα χωρίζει η δασκάλα…


Συχνά χωριζόμασταν μόνοι μας. Τότε ήταν ακόμα πιο ωραία, γιατί διαλέγαμε τους φίλους μας. Μερικές φορές κάποιο παιδί έμενε χωρίς ομάδα. Συνήθως, αυτό το παιδί ήταν η Σόφη.
Τότε η κυρία Όλγα ρωτούσε:
– Μια ομάδα για τη Σόφη;
Και επειδή κανείς δεν απαντούσε, η κυρία Όλγα την έβαζε κάπου στην τύχη.

Ώσπου… η συνέχεια στις σελίδες του βιβλίου «Μια ομάδα για τη Σόφη», της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου!


Για να αγοράσετε το βιβλίο «Μια ομάδα για τη Σόφη», της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, κάντε κλικ εδώ!


Κριτική και εντυπώσεις

Η ταλαντούχα Τζένη Κουτσοδημητροπούλου, σε αυτό της το νέο παιδικό ανάγνωσμα, μιλά στους μικρούς αναγνώστες για το θέμα της φιλίας, της χαράς της συνεργασίας, της ομαδικότητας, της συγχώρεσης και των αγνών παιδικών συναισθημάτων.

Ως σκηνή που δρουν οι ήρωές της χρησιμοποιεί ένα σχολείο. Ένα δημοτικό σχολείο, μιας και το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά 4+ ετών.

Καταδεικνύοντας τα άκρα -που προσωποποιούνται στις μορφές της Σόφης και της Αλίκης- δείχνει ποια είναι η μέση, η χρυσή τομή σε ότι έχει να κάνει με την παιδική φιλία και όχι μόνο, θα έλεγα.

Η Σόφη από τη μία τα θέλει όλα δικά της. Μόνο όταν συμβαίνει αυτό θέτει τον εαυτό της σε μια φιλική σχέση και το θεωρεί αυτονόητο το να κάνει μόνο ότι αυτή επιθυμεί. Στον αντίποδα, η Αλίκη δίνει γη και ύδωρ προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την φιλία της με την Σόφη. Η πλάστιγγα γέρνει μονίμως προς τη μια πλευρά και αυτό είναι σημάδι πως η φιλία τους δεν είναι υγιής.

Η ισότητα και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι οι δύο σταθερές ράγες που μπορούν να οδηγήσουν το τρένο της φιλίας σε ένα υπέροχο μακρινό ταξίδι, που θα απολαύσουν και τα δύο μέλη της σχέσης. Αυτό γίνεται ολοφάνερο μέσα από την ιστορία των δύο παιδιών και με αυτή την πολύτιμη γνώση, οι μικροί αναγνώστες, θα φτάσουν στο οπισθόφυλλό του.

Το έξοχα λιτό, εξαιρετικά ευχάριστο, κείμενο της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου ωθεί τους μικρούς αναγνώστες σε σκέψεις και συζητήσεις με τους γονείς τους. Η υπέροχη, απολαυστική εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά, δένει καταπληκτικά πλαισιώνοντας το κείμενο. Μαζί δημιουργούν ένα βιβλίο που μπορούν να χαρούν παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, αλλά θα ωφελήσει και μεγαλύτερους ή και πολύ πολύ μεγαλύτερους, που έχουν κρυμμένη μια Σόφη ή μια Αλίκη μέσα τους, ακολουθώντας τις συμπεριφορές τους!

Απολαυστικό, ωφέλιμο, κατάλληλο για πολλές πολλές αναγνώσεις… Τα έχει όλα! Αγοράστε το και χαρίστε το!

Οπισθόφυλλο:

Με τη Σόφη ήμαστε φίλες από πάντα. Κολλητές. Κάθε φορά που έπαιρνε ένα καινούργιο παιχνίδι, αμέσως μου τηλεφωνούσε. Μεμιάς έτρεχα στο σπίτι της για να το δω.
Η Σόφη έπαιζε και εγώ κοίταζα. Όταν εκείνη κουραζόταν, έπαιζα και εγώ. Ωραία ήταν!
Ποτέ δεν μαλώναμε. Κάναμε αυτό που ήθελε, τρώγαμε αυτό που της άρεσε και βλέπαμε πάντα τις ταινίες που αγαπούσε.
Περνούσαμε τέλεια!
Τη μέρα όμως που η δασκάλα μας, η κυρία Όλγα, μας ζήτησε να κάνουμε μια εργασία, όλα άλλαξαν…


Για να αγοράσετε το βιβλίο «Μια ομάδα για τη Σόφη», της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, κάντε κλικ εδώ!


Ταυτότητα βιβλίου

Τίτλος βιβλίου

Μια ομάδα για τη Σόφη

Συγγραφέας

Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφος

Μαρία Μανουρά

Εκδοτικός οίκος

Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική

Ημερομηνία έκδοσης

2018

Αριθμός σελίδων

32

ISBN

978-960-563-205-2

Συντάκτης άρθρου

Ολυμπία Κατσένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *