Η κραυγή των λύκων

«Η κραυγή των λύκων», των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη


Η Βόθη είναι ένα μικρό ορεινό χωριό από τα τόσα που στολίζουν τα βουνά της πατρίδας μας. Σε αυτό αποφάσισαν να μετοικίσουν ο Λούης μαζί με τους γονείς του αφήνοντας πίσω την πόλη αλλά και -δυστυχώς- τους δικούς τους ανθρώπους. Αύγουστος ήτανε όταν έφτασαν στο χωριό και άρχισαν σιγά σιγά να προσαρμόζονται και να προετοιμάζονται για τον χειμώνα στο νέο τους σπίτι.

Άρχισαν επίσης να προσέχουν και να παρατηρούν τα περίεργα αυτού του χωριού με το τόσο παράξενο όνομα. Για παράδειγμα τους πολύ ψηλούς φράχτες που είχαν χτισμένους γύρω τους τα σπίτια σαν να ήθελαν να προστατευτούν αλλά και να τα προστατέψουν από κάτι κακό. Και αν αυτό σας φαίνεται λίγο ιδιόμορφο, που να δείτε και τις ιδιαίτερες συνήθειες που είχαν οι κάτοικοι αυτού του χωριού.


“Μόλις νύχτωνε, όλοι έμπαιναν μέσα στα σπίτια τους, σφάλιζαν πόρτες και παράθυρα και άφηναν τα έξω φώτα αναμμένα. Όταν οι γονείς του Λούη ρώτησαν γιατί το έκαναν αυτό, εκείνοι απάντησαν:
– Φοβόμαστε τους λύκους.
Βέβαια χρόνια τώρα δεν είχε γίνει κάποιο περιστατικό που να δικαιολογεί το φόβο τους αυτό.”

Εκτός όμως από ιδιαίτερες συνήθειες είχαν και ιδιαίτερη συμπεριφορά, τουλάχιστον απέναντι στη νέα οικογένεια που ήρθε να κατοικήσει στον τόπο τους.


Το σπίτι που νοίκιασαν ήταν χτισμένο στο ψηλότερο σημείο του βουνού, λίγο μακριά από τα υπόλοιπα σπίτια, σχεδόν κρυμμένο, λόγω των ψηλών δέντρων γύρω του. Καθημερινά, δήθεν τυχαία, περνούσαν διάφοροι και σταματούσαν για μια καλημέρα. Ποτέ όμως δεν αρκούνταν μόνο σ’ αυτή.
– Κινδυνεύετε! Φύγετε από το χωριό!
Ήταν τα τελευταία τους λόγια χωρίς ουσιαστικά να τους εξηγούνε το λόγο. Όταν οι χωριανοί είδαν ότι οι γονείς του Λούη αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις τους, άλλαξαν τακτική. Έπαψαν να τους μιλάνε.

Και το κακό δεν είναι ότι έπαψαν μόνο να μιλάνε στους γονείς του μικρού μας ήρωα αλλά απαγόρεψαν και στα παιδιά τους να έχουν οποιαδήποτε επαφή με εκείνον. Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε για τον Λούη με ένα κόμπο στο λαιμό και η πρώτη μέρα θα ήταν σίγουρα εφιαλτική αν μέσα στην τάξη δεν έμπαινε η Άννα. Η μικρή και ευγενική συμμαθήτρια του Λούη που σε αντίθεση με όλα τα άλλα παιδιά, όχι μόνο του μίλησε αλλά έγιναν πολύ σύντομα οι πιο στενοί φίλοι. Κάθε απόγευμα ο Λούης πήγαινε στο σπίτι της Άννας και έπαιζαν, συζητούσαν και κατέστρωναν σχέδια για το πως θα κατάφερναν να πάνε μια βόλτα στο δάσος χωρίς να το μάθουν οι γονείς τους.

Τελικά τα κατάφεραν! Η περιπέτεια που έζησαν στο δάσος έγινε η αφορμή απ’ τη μία να δέσουν τη φιλία τους ακόμη περισσότερο και απ’ την άλλη να έρθει στο προσκήνιο η παλιά κατάρα που βάραινε τη Βόθη και τους κατοίκους της. Θα μπορέσουν άραγε να λύσουν τη βαριά κατάρα και να ελευθερωθούν οι ίδιοι αλλά και όλοι οι συγχωριανοί τους από αυτή;

Όλα αυτά αλλά και ακόμα περισσότερα θα βρείτε στο «Η κραυγή των λύκων» των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Δοκιμάκης με μια όμορφη εικονογράφηση της Ελένης Αϋφαντή. Το “Η κραυγή των λύκων” είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά άνω των 9 ετών. Πρόκειται για μια πρωτότυπη περιπέτεια με γρίφους, μυστικά, θρύλους και μπόλικη αγωνία.

Μα πάνω από όλα, στο παιδικό αυτό μυθιστόρημα θα μάθετε για τη φιλία η οποία όταν είναι αληθινή και αγνή μπορεί να αλλάξει τελείως τον κόσμο γύρω μας και να τον κάνει καλύτερο.

[grbk http://www.greekbooks.gr/vasilis-kutsiaris.person]

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Τη νύχτα στο χωριό τα φώτα δε σβήνουν ποτέ. Κανείς δεν τολμά να βγει έξω. Φοβούνται τους λύκους. Τα λόγια της Μαριάννας, αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αντηχούν ακόμα στα αυτιά τους. “Μην τους πειράξετε”, είχε πει. Ο Λούης, ένα εντεκάχρονο αγόρι, θα ανακαλύψει το μυστικό των λύκων. Η ζωή του θα κινδυνέψει. Η Άννα, η μοναδική του φίλη, θα το καταλάβει και θα προσπαθήσει να τον βοηθήσει. Θα προλάβει ή θα είναι πια πολύ αργά;

Από 9 ετών

Ολυμπία Κατσένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *