Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας

«Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας», Αναστασία Ευσταθίου

Με όχημα τις λέξεις και οδηγό το συναίσθημα, η Αναστασία Ευσταθίου σε αυτό της το βιβλίο κάνει μεταξύ άλλων -ίσως πρώτα και πάνω από όλα- μια κατάθεση ψυχής.


Το 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ηδύφωνο ένα ξεχωριστό βιβλίο με τίτλο «Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας». Η ταλαντούχα συγγραφέας του, η Αναστασία Ευσταθίου, το έγραψε θέλοντας με αυτό -επ’ ευκαιρία της γιορτής της μητέρας- να τιμήσει την δική της μάνα. Μέσα, όμως, από αυτό το γράμμα-βιβλίο αποτίει φόρο τιμής όχι μόνο στη δική της, αλλά σε όλες τις μητέρες του κόσμου που υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον.


Στο πρόσωπό σου, μάνα, τιμούμε τη δημιουργία, τον αγώνα, τη συνέχιση της ζωής. Το μεγαλείο της φύσης. Τη μία και μοναδική μητρότητα. Τιμούμε την Παναγία, την ανώνυμη και επώνυμη μάνα. Τη μορφωμένη αλλά και τη μάνα του “ξέρω πέντε αράδες γράμματα”. Την εργαζόμενη και την άνεργη μάνα. Τη μάνα της συμμετοχής στα κοινά. Της προσφοράς. Τη μάνα των συλλόγων. Την πολιτικοποιημένη μάνα. Τη μάνα πρόσφυγα. Τη μάνα με παιδιά στα ξένα. Την πολύτεκνη. Την πνευματική μάνα. Τη μάνα δασκάλα, νηπιαγωγό. Τη μάνα νοσοκόμα. Τη μάνα με την κλονισμένη ψυχική υγεία. Την κακοποιημένη μάνα. Τη μάνα που επιβιώνει σε άθλιες κοινωνικές συνθήκες. Τη μάνα φροντίδα. Τη μάνα δόσιμο. Τη νοικοκυρά μάνα. Τη μάνα “σας σκέφτομαι όλους!” Τη μάνα σου. Τη μάνα της μάνας σου. Τη μάνα όλων των μανάδων. Τη μάνα του κόσμου ολάκερου. Τη μάνα όλων των εποχών, των διαφορετικών πολιτισμών. Τη μάνα όλων των κοινωνιών. Την Ελληνίδα μάνα.

Με όχημα τις λέξεις και οδηγό το συναίσθημα, η Αναστασία Ευσταθίου σε αυτό της το βιβλίο κάνει μεταξύ άλλων -ίσως πρώτα και πάνω από όλα- μια κατάθεση ψυχής. Μια κατάθεση συναισθημάτων που πηγάζουν από την πιο αγαπημένη λέξη απ’ όλες. Τη μάνα.

Σε εκείνη που προσπαθούμε να χωρέσουμε το ευχαριστώ μας σε μια μόνο μέρα γιορτής, για την καθημερινή της προσφορά, για πολλά, για μια ζωή. Σε εκείνη που κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη προσπαθούμε να της δείξουμε την αγάπη μας μέσα από τους σύγχρονους καταναλωτικούς δρόμους.

Τώρα όμως, με το «Γράμμα στη μάνα της διπλανής πόρτας» μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε αυτό το ευχαριστώ με ένα ουσιαστικό δώρο που θα της μεταφέρει όλα όσα αισθάνεται ο καθένας από εμάς, με τον τρόπο όμως που μόνο ένας ταλαντούχος συγγραφέας μπορεί να εκφράσει, και μάλιστα διανθισμένο με δώδεκα όμορφα κολάζ. Αναζητήστε το και χαρίστε το… σε ποιόν άλλον; Στη μητέρα σας!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Είμαστε μετέωροι. Πουθενά πια δεν χωράμε. Τίποτα δεν μας γεμίζει. Όλα μοιάζουν σα να μην έχουν πια νόημα κι ας φωνάζεις εσύ, μάνα, απ’ την άκρη του κόσμου: «Πρόσεχε, παιδί μου. Μην παρασύρεσαι. Μην ακούς τις σειρήνες των καιρών, προχώρα με όσα σου έμαθα. Είναι απλά όλα όσα σου είπα όλα αυτά τα χρόνια. Να αγαπάς, παιδί μου, κι ας σε πληγώνουν. Εσύ να αγαπάς. Κάθε εμπόδιο να σε κάνει πιο δυνατή. Να γίνεται η αφορμή για νέες κατακτήσεις. Να παίρνεις δύναμη από αυτή την αγάπη για να αντέξεις. Μην πεις ότι δεν σου το έμαθα αυτό. Σου ‘δωσα την αγάπη με το πρώτο γάλα. Σε τάισα με την τροφή της ψυχής για να μάθεις τι σημαίνει ζωή».
Το βιβλίο αφιερώνεται σε όλες τις μάνες του κόσμου και στο δίκαιο αγώνα τους για μια αξιοπρεπή διαβίωση σε αυτούς τους δύστυχους καιρούς.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *