«Οι ονειρότοποι της Γης», του Γιώργου Μπαλάνου

Υπάρχει μια κατηγορία βιβλίων που αν και διαβάζεται από πολλούς βιβλιόφιλους, μπορεί να παρουσιάσει ελάχιστα δείγματα γραμμένα από Έλληνες συγγραφείς. Σας μιλώ για τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που ως επί τω πλείστον είναι «αλλοδαπής προελεύσεως», όπως έλεγε σε μια ατάκα του ένας αγαπημένος ηθοποιός. Μια από τις εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα, που μετά την ανάγνωση αποδείχθηκε «λαμπρή», είναι το βιβλίο του Γιώργου Μπαλάνου «Οι ονειρότοποι της Γης». Ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1979 από τις εκδόσεις Φ. Πατσούρη.
Πρόκειται για μια συλλογή είκοσι εννέα (29) διηγημάτων επιστημονικής φαντασίας που ασχολούνται με το θέμα εξωγήινη ζωή και δραστηριότητα, καλύπτοντας το από διάφορες οπτικές γωνίες. Είκοσι εννέα απολαυστικά διηγήματα που θα σας ταξιδέψουν σε κόσμους μακρινούς, μυστήριους και γοητευτικούς.
Θα παραστείται στην υποδοχή των ανθρώπων από εξωγήινους σε ένα πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος αλλά και θα γνωρίσετε τον Κριλ – Λαλ έναν εξωγήινο επαναστάτη επιστήμονα στο τέλος της φυγής του από τον πλανήτη του (Κου Αντ). Ένα πλανήτη που δεν έχει πια ενεργειακούς πόρους για τους κατοίκους του.
Θα ακολουθήσετε μια δημοσιογράφο και ένα επιστήμονα που ξεκινούν από μια πόλη της Σελήνης και ψάχνουν για την Κρυστάλλινη πόλη (μια πόλη μύθο) στο δορυφόρο της Γης.
Θα νιώσετε την αγωνία των κατοίκων ενός Ελληνικού χωριού που έρχονται σε επαφή με εξωγήινους. Την κατάσταση αναλαμβάνει ο στρατός, όπου η Ελληνική ανοργανωσιά θα λάμψει σε όλο της το μεγαλείο.
Θα επιστρέψετε με το πλήρωμα του αστρόπλοιου «Σπέτσαι» στην Γη μετά από δύο χρόνια περιήγησης στο διάστημα και θα αντικρύσετε ένα άγνωστο κόσμο αφού στον πλανήτη έχουν περάσει πενήντα χρόνια και έχουν γίνει κοσμοϊστορικές αλλαγές.
Θα βρεθείτε στο εργοστάσιο ενός επιστήμονα και θα τον ακολουθήσετε σε ένα ταξίδι στο χρόνο. Ένα ταξίδι που κάνει με σκοπό να κλέψει μια τράπεζα αλλά που καταλήγει σε ένα απίστευτο μπάχαλο.
Θα παρακολουθήσετε δύο καθηγητές, τον Δρ. Χρήστου και τον Δρ. Κωστόπουλο, να διαπληκτίζονται σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν. Την απάντηση θα δώσει τελικά ο Δρ. Μαρκάς με την ανακάλυψη μιας χρονομηχανής και την πρόταση του να στείλει τους δύο καθηγητές πίσω στο χρόνο, την στιγμή της δημιουργίας του σύμπαντος, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι πως έγινε αυτό.
Θα μεταφερθείτε στο μέλλον όπου μια πυρηνική καταστροφή έχει εξαφανίσει κάθε τεχνολογικό επίτευγμα και οι άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην χρήση ροπάλων και στην κατοίκηση σπηλιών.
Θα ταξιδέψετε στον πλανήτη Σερεντίλ. Τον πρώτο πλανήτη στον οποίο οι εξερευνητές του διαστήματος ανακάλυψαν ζωή βασισμένη στο πυρίτιο και όχι στον άνθρακα.
Θα βρεθείτε στο μέλλον όπου οι μαύρες τρύπες έχουν πάψει να είναι μόνο φυσικά φαινόμενα. Ο άνθρωπος έχει πλέον την τεχνολογία να τις δημιουργεί και να τις χρησιμοποιεί για να αστρικά του ταξίδια.
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό δείγμα από αυτά που θα «ζήσετε» στο ταξίδι σας στους «Ονειρότοπους της Γης» με οδηγό τον Γιώργο Μπαλάνο. Όπως αναφέρει και ο ίδιος τα διηγήματα αυτά είναι οι απαντήσεις (δοσμένες πολλές φορές με χιούμορ) που έδωσε ο ίδιος σε διάφορα ερωτήματα που του δημιουργούνταν.
Το εκπληκτικό είναι ότι αυτές οι απαντήσεις – διηγήματα λειτουργούν ως σπινθήρας στο μυαλό του αναγνώστη και του δημιουργούν νέα ερωτήματα σε θέματα που πιθανών να μην είχε προβληματιστεί ποτέ. Αυτό το πνευματικό παιχνίδι αλλά και η ρέουσα γραφή του συγγραφέα έκαναν το «Οι Ονειρότοποι της Γης» ένα βιβλίο που το απόλαυσα από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα.
Αν σας αρέσουν τα ταξίδια (λογοτεχνικά, αστρικά ή πνευματικά) αφήστε τον Γιώργο Μπαλάνο να σας πάρει στο αστρόπλοιο του και να σας μεταφέρει σε κόσμους μακρινούς και υπέροχους … 5 … 4 … 3 … 2 … 1 … Απογείωση

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Σκεφτήκατε ποτέ που μας οδηγούν οι μυριάδες αποβλακωτικές διαφημίσεις που μας βομβαρδίζουν κάθε μέρα;
Σκεφτήκατε ποτέ τα διπλωματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τις επαφές με πλάσματα άλλου πλανήτη που είναι χειρότερα σε εμφάνιση από μια πατημένη κατσαρίδα;
Σκεφτήκατε ποτέ τι θα γινόταν αν οι εξωγήινοι έκαναν εισβολή στην Ελλάδα;
Σκεφτήκατε ποτέ ότι ο θάνατος ενός κόσμου μπορεί να είναι η γέννηση του λαού που τον κατοικεί;
Σκεφτήκατε ποτέ κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε ένας άνθρωπος να προδώσει τον πλανήτη του;
Σκεφτήκατε ποτέ ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί και να μην είναι κάτι τόσο σίγουρο;
Σκεφτήκατε ποτέ ποια θα είναι τα τελευταία όνειρα μιας ετοιμοθάνατης Γης;
Αν δεν σκεφτήκατε ποτέ αυτά τα ερωτήματα, είναι ευκαιρία να τα σκεφτείτε. Αν όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να παρηγορηθεί ο συγγραφέας ότι δεν είναι ο μόνος που τον απασχολούν τέτοια περίεργα πράγματα.
Ένα φανταστικό πυροτέχνημα από τις σπίθες των κόσμων του σύμπαντος. Μια σειρά από διηγήματα όπου όλα είναι δυνατά, έστω κι αν υπάρχουν μόνο στη φαντασία του συγγραφέα.
Φανταστικά διηγήματα σε φανταστικούς κόσμους με φανταστικά πλάσματα.
Μόνο το πραγματικό σύμπαν μπορεί να είναι πιο φανταστικό!

Ν.Π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *