Ο Άγγελος μέσα σου

«Ο Άγγελος μέσα σου», Κρις Γουίντενερ

Ίσως οι απλές αλήθειες σε αυτό το βιβλίο να είναι τόσο γοητευτικές γιατί ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο.


Εκδόσεις Κριτική, 2015
Σελ. 155

Αν ταξιδέψετε στη Φλωρεντία και δείτε τον Δαβίδ, που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος, αυτό το άγαλμα θα υπενθυμίσει σε όλους μας πόσο διαφορετική μπορεί να γίνει η ζωή μας, ανεξάρτητα από το πώς ζούμε σήμερα. Είναι ένα πρότυπο ομορφιάς και τελειότητας που μας παροτρύνει να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο όμορφη. Ίσως οι απλές αλήθειες σε αυτό το βιβλίο να είναι τόσο γοητευτικές γιατί ζούμε σε έναν πολύπλοκο κόσμο.

Να μερικές αλήθειες:
Ανακάλυψε τον άγγελο που κρύβεται μέσα σου.
Ακολούθησε τα όνειρά σου.
Να έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου.
Η ομορφιά βρίσκεται στη λεπτομέρεια.
Το χέρι σου δίνει σάρκα και οστά σε όσα ο νους σου συλλαμβάνει.
Η αξία του σχεδιασμού και της προετοιμασίας.
Κάθε κατάκτηση προϋποθέτει δράση.
Πέρασε με προθυμία από όλαυτα στάδια: πελέκημα, λάξευμα, λείανση και στίλβωμα.
Να είσαι ευγνώμων: μερικές φορές η επιτυχία έρχεται μετά από χρόνια
Κανείς δεν ξεκινά από την Καπέλα Σιξτίνα κ.α.

Ο Κρις Γουίντενερ είναι συγγραφέας και ομιλητής σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της επιτυχημένης εταιρείας συμβούλων Mode of Success που ασχολείται με την εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων. Έχει διδάξει στο Harvard Business School. Το βιβλίο του «Ο Άγγελος μέσα σου» έχει γίνει μπεστ σέλλερ στις ΗΠΑ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 100.000 αντίτυπα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια συναρπαστική ιστορία για τον άγγελο που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ο νεαρός Τομ Κουκ φτάνει στην Ιταλία απογοητευμένος από τη ζωή και τη δουλειά του. Στον τελευταίο προορισμό του ταξιδιού του, τη Φλωρεντία, συναντά έναν μυστηριώδη άντρα ο οποίος -με αφορμή το μνημειακό άγαλμα του Δαβίδ– τον μυεί στη ζωή και στην τέχνη του Μιχαήλ Αγγέλου.

Ο Δαβίδ, που φιλοτεχνείται την εποχή του Ουμανισμού, αποτελεί σύμβολο της νίκης του γενναίου σκεπτόμενου ανθρώπου πάνω στον γίγαντα της διαφθοράς. Είναι η εποχή που το πνεύμα αποθεώνεται και το αξιοθαύμαστο αυτό γλυπτό αποδεικνύει περίτρανα ότι τίποτε δεν μπορεί να αντισταθεί στην ηρωική θέληση και στο νου του ανθρώπου. Έχοντας αυτά σαν όπλα, ο άνθρωπος υπερπηδά τα υλικά εμπόδια και κατορθώνει το φαινομενικά ακατόρθωτο. Το βιβλίο είναι μια αλληγορία· για τον καλλιτέχνη, τον Μιχαήλ Άγγελο, που λάξευε το μάρμαρο δίνοντάς του πνοή για να ζωντανέψει το ιδανικό του ανθρώπου –την ελευθερία– και για το έργο του, τον Δαβίδ, που τιθασεύει το φόβο του και συγκεντρώνει όλες του τις δυνάμεις για να πετύχει. Εν τέλει μας μιλάει για τον άγγελο που όλοι κρύβουμε μέσα μας και περιμένει καρτερικά να τον ανακαλύψουμε, όσο νωρίτερα στη ζωή μας γίνεται.

Κώστας Τραχανάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *