Η Ανάσα του Ουρανού

«Η Ανάσα του Ουρανού. Οδηγός Μετεωρολογίας για όλους», Θεμιστοκλής Ιωάννου

Ο Καιρός είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μας! Πρόκειται για Αριστούργημα. Διαβάστε το.


Εκδόσεις Δίαυλος, 2017
Σελ. 167

«Η δε μελέτη φύσεως αγαθά πλείονα δωρείται» (Από τη μελέτη της Φύσεως έχει κανείς να κερδίσει πολλά)
Επίχαρμος, αρχαίος Έλληνας ποιητής

Τα φαινόμενα που συνιστούν αυτό που λέμε καιρική ή ατμοσφαιρική κατάσταση ή απλά καιρό, λαμβάνουν χώρα ή επεκτείνονται από την επιφάνεια της Γης μέχρι ένα ύψος δέκα περίπου χιλιομέτρων, ψηλά στην ατμόσφαιρα. Το στρώμα αυτό λέγεται Τροπόσφαιρα. Όντως, εκεί ψηλά βρίσκεται το αίτιο που προκαλεί όλα τα είδη καιρού, που εκδηλώνονται στην επιφάνεια. Ο καιρός στην πραγματικότητα, μας έρχεται από ψηλά, από πολύ ψηλά. Αιωρείται πάνω από το κεφάλι μας, πότε με τη μορφή ενός ανέφελου και ζεστού ουρανού που τον διασχίζει κάπου-κάπου κανένα μικρό συννεφάκι, το οποίο παρασύρεται από το αεράκι ή που μένει ακίνητο πάνω από την πιο ψηλή κορυφή του μακρινού βουνού συντροφεύοντας το στη μοναξιά του, και πότε με τη μορφή άγριων, μαύρων και απειλητικών νεφών, με τις πρώτες ψιχάλες βροχής να μας ειδοποιούν ότι η κακοκαιρία είναι ήδη εδώ.


Αγοράστε το «Η Ανάσα του Ουρανού. Οδηγός Μετεωρολογίας για όλους», του Θεμιστοκλή Ιωάννου, εδώ!


Στο Βιβλίο «Η Ανάσα του Ουρανού» εξετάζεται ο καιρός ως μια «αναγκαία» πραγματικότητα συνδεδεμένη με τη ζωή του ανθρώπου και όχι ως ένα θέμα καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος. Το βιβλίο περιέχει πάνω από 70 συνολικά χάρτες, σχήματα και εικόνες μετεωρολογικών δορυφόρων. Μαθαίνουμε φυσικά λίγα από τα μυστικά του καιρού. Η εξήγηση βέβαια των βασικών μετεωρολογικών εννοιών, όπως λόγω χάρη του τι είναι βαρομετρικό χαμηλό ή μια καταιγίδα ή ένας σίφωνας ή μια πυκνή ομίχλη, και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα τέτοιο φαινόμενο, είναι απαραίτητο να γίνει, προκειμένου να καταλάβει και να εκτιμήσει ο αναγνώστης τη σημασία του καιρού σε ορισμένες καταστάσεις και γεγονότα.

Το βιβλίο επίσης εξετάζει με ποιον τρόπον δρουν τα συστήματα καιρού. Σημασία και βαρύτητα έχει δοθεί στο πώς διαμορφώνεται ο καιρός και στον ρόλο του στη ζωή του ανθρώπου, στην καθημερινότητά του. Τα όσα γράφονται σε αυτό το βιβλίο με τρόπο απλό και κατανοητό δεν έχουν σκοπό να μας κάνουν ειδικούς επί του καιρού, αλλά να μας κάνουν να δούμε «ποιο ζεστά» την έκφραση της Φύσης, που λέγεται Καιρός και να κατανοήσουμε τα περισσότερα φαινόμενα, να τα προβλέψουμε και να τα αντιμετωπίσουμε με ασφαλή τρόπο. Να μας κάνουν να νιώσουμε την ομορφιά της Φύσης και να θαυμάσουμε τον τρόπο με τον οποίο η Φύση δημιουργεί τα συστήματα του καιρού και τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα. Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία αξιοθαύμαστος ο τρόπος που η Φύση συνθέτει από τα τρία απλά στοιχεία της, τη θερμότητα του Ήλιου, το νερό και τον αέρα, τόσο τις απλές όσο και τις πολύπλοκες καταστάσεις που αναφέρονται ως καιρός, από το απλό συννεφάκι, μέχρι τα μαύρα σύννεφα των καταιγίδων, τις λαίλαπες και τις θύελλες. Αυτά τα τρία στοιχεία αποτελούν τη «ρίζα» όλων των ατμοσφαιρικών διαταραχών και φαινομένων.

Όπου υπάρχει πρόγνωση υπάρχει και η έννοια της πιθανότητας. Οι μετεωρολόγοι κατ’ ουσίαν επιζητούν να προβλέψουν τις «προθέσεις» της ατμόσφαιρας. Θα μπορούσαν τότε να δώσουν μια πρόγνωση για τις επόμενες μέρες, με το σχετικό πάντα ποσοστό επιτυχίας.

Ο καιρός έχει ξεχωριστό ρόλο στη ζωή μας και οφείλουμε να του δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Η μη απόλυτη ακρίβεια των προγνώσεων δεν είναι λόγος να τις αγνοούμε. Οι βασικές γνώσεις μετεωρολογίας είναι λοιπόν απαραίτητες διότι υπάρχουν τομείς, όπως η γεωργία και η αεροναυτιλία, για τους οποίους ο καιρός είναι κρίσιμος, ενώ παράλληλα ο καιρός έχει τεράστια επίδραση στη συμπεριφορά των θηραμάτων της στεριάς και της θάλασσας.

Για κάθε δραστηριότητά μας στην ύπαιθρο, η γνώση του μετεωρολογικού δελτίου πρέπει να είναι το πρώτο μέλημά μας. Είναι προτιμότερο να χάσουμε κάποιους σπάρους ή σαρδέλες και κάποιες τσίχλες ή κοτσύφια, από το να διακινδυνεύσουμε τη ζωή μας από μια πυκνή ομίχλη, έναν θυελλώδη άνεμο ή μια καταιγίδα, ακόμα και αν τελικά αποτύχει η πρόβλεψη. Αναφορικά με τον ρόλο του καιρού στην καθημερινότητά μας, επαγγελματική ή ερασιτεχνική, το βιβλίο περιέχει χρήσιμα στοιχεία για κάθε ναυτικό, ψαρά, κυνηγό, ταξιδιώτη, ακόμη και για τον μαθητή, τον σπουδαστή, τον φοιτητή. Ειδικότερα για τον ψαρά και τον κυνηγό, το βιβλίο είναι ένα ανεκτίμητο βοήθημα, καθώς τον εφοδιάζει με τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται να έχει στις εξορμήσεις του.

«Η Ανάσα του Ουρανού» θα μας βοηθήσει να αξιολογούμε τις επίσημες προγνώσεις του καιρού και να τις προσαρμόζουμε στις εμπειρίες μας. Αυτός ο «Οδηγός Μετεωρολογίας για όλους» θα μας κάνει να εκτιμήσουμε καλύτερα τα έντονα καιρικά φαινόμενα και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλειά μας. Έτσι, δεν θα σπεύσουμε να απαθανατίσουμε από κοντά τον ανεμοστρόβιλο, ούτε θα προφυλαχθούμε κάτω από το πιο μεγάλο δέντρο από την καταιγίδα που μαίνεται!

Ο Καιρός είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή μας! Πρόκειται για Αριστούργημα. Διαβάστε το.

Ο Θεμιστοκλής Γ. Ιωάννου είναι Φυσικός-Μετεωρολόγος. Γεννήθηκε στο Λεωνίδιο Κυνουρίας, όπου πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Μεγάλωσε στην Αθήνα, πήγε Γυμνάσιο στα Πατήσια και σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ για την παρουσίαση του δελτίου καιρού, καθώς και με εφημερίδες σε σειρά επιστημονικών άρθρων.

Κώστας Τραχανάς


Αγοράστε το «Η Ανάσα του Ουρανού. Οδηγός Μετεωρολογίας για όλους», του Θεμιστοκλή Ιωάννου, εδώ!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *