οι Ντάλτον στην Κρεμάλα

«Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στην Κρεμάλα», Ασντέ και Λοράν Ζερρά – “Lucky Luke: La Corde au cou”, Laurent Gerra et Achdé

Κρεμάλα ή γάμος; Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι αδερφοί Ντάλτον. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ εκδίδει μια απόφαση για αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι Ντάλτον κάνουν όνειρα τρελά για αμνηστία, μαθαίνουν όμως ότι ο Πρόεδρος έχει υπογράψει την εκτέλεσή τους δια απαγχονισμού! Κι ενώ οι Ντάλτον μετράνε τα λεπτά στο κελί τους σε βαρύ και πένθιμο κλίμα, ακούνε μια φωνή από το διπλανό κελί:

-Εγώ! Την έχω εγώ τη λύση! Αν θέλετε να γλυτώσετε το τομάρι σας, μάγκες, ξέρω τι πρέπει να κάνετε.
-Εεε;
-Εσύ είσαι, Μπίγκλαρντ;!! Αλήθεια έχεις σχέδιο;! Θα δραπετεύσουμε;! Πότε; Με ποιο τρόπο;!
-Ποιος σου μίλησε για απόδραση, Τζόε; Σου υπενθυμίζω ότι είμαι δικαστής. Διεφθαρμένος δικαστής, αλλά πάντως δικαστής!
-Και λοιπόν;! Την κοπανάμε ή όχι;!
-Ναι και όχι: σ’ αυτή την πολιτεία υπάρχει ένας παλιός νόμος, από τα χρόνια του “πυρετού του χρυσού”. Είναι απλό: η μόνη ελπίδα σας να γλυτώσετε από την θηλειά, είναι να παντρευτείτε…

Οι Ντάλτον το σκέφτονται, το συζητούν και τελικά αποφασίζουν ότι μπορεί της φυλακής τα σίδερα να είναι για τους λεβέντες, αλλά η κρεμάλα είναι μια πολύ κακή ιδέα που θα βάλει τέλος για πάντα στα σχέδια τους. Γάμος λοιπόν! Πού θα βρουν όμως, όχι μία νύφη αλλά τέσσερις που να είναι πρόθυμες να ζήσουν μαζί με αυτούς τους διαβόητους εγκληματίες; Τη λύση καλείται να δώσει η Μαμά Ντάλτον. Τι νομίζατε ότι μόνο οι νομοταγείς πολίτες ζητούν την βοήθεια των γονιών τους στα δύσκολα; Όμως ακόμη και η υπερδραστήρια Μαμά Ντάλτον τα βρίσκει σκούρα και η ημερομηνία της εκτέλεσης όλο και πλησιάζει. Πλησιάζει; Έφτασε!

Οι Ντάλτον βρίσκονται στην εξέδρα και τέσσερις κρεμάλες τους περιμένουν. Ψάχνουν μέσα στο πλήθος, που έχει μαζευτεί για να κάνει χάζι την εκτέλεση, για τη μητέρα τους. Δε μπορεί, θα έρθει, όλες οι ελπίδες τους είχαν στηριχτεί σε εκείνη. Ακόμη και ο Λούκυ Λουκ τους λυπάται και τους ενημερώνει ότι δεν έχει δει τη Μαμά Ντάλτον πουθενά και ότι μίλησε με τον Κυβερνήτη, ο οποίος του είπε ότι δε μπορεί να τους δώσει χάρη. Ο ιερέας διαβάζει λίγα λόγια από την Αγία Γραφή στους μελλοθάνατους και ο Δικαστής Δυομέτραβαθια είναι έτοιμος να δώσει την εντολή για την εκτέλεση. Και τότε, γίνεται το θαύμα: τέσσερις Ινδιάνες από την φυλή των Πλατυκέφαλων δηλώνουν ότι θέλουν να παντρευτούν τους Ντάλτον! Η Μαμά Ντάλτον τα κατάφερε και τα παιδιά της γλυτώνουν και την κρεμάλα και την φυλακή.

Τα νέα διαδίδονται σε όλη την χώρα και οι αντιδράσεις φτάνουν μέχρι τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος τηλεγραφεί στο Λούκυ Λουκ να βεβαιωθεί ότι, αν οι Ντάλτον δεν κρεμαστούν, θα παντρευτούν τις άγριες Ινδιάνες. Πραγματικά ο Λουκ τους συνοδεύει ως τον ινδιάνικο καταυλισμό και σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού πειράζει τον Τζόε. Κι αν δεν του φτάνουν τα πειράγματα, έχει και τον Άβερελ που δηλώνει ότι θέλει για κουμπάρο του τον Λούκυ Λουκ. Κάνε αδερφό να δεις χαΐρι! Σε λίγο όμως έρχεται κι άλλο χτύπημα της μοίρας. Σύμφωνα με την παράδοση της φυλής των Πλατυκέφαλων η γυναίκα διαλέγει ποιον θα παντρευτεί. Η ομορφότερη από όλες διαλέγει τον Άβερελ! Οι υπόλοιποι Ντάλτον παντρεύονται από μια γυναίκα δύστροπη, σκληρή και αυστηρή όσο δεν φαντάζεστε. Και το πιο χαριτωμένο από όλα είναι ότι αφού τελειώσει η τελετή, οι Ινδιάνοι γιορτάζουν τους γάμους με ένα τσιμπούσι στα πρότυπα των Αστερίξ και Οβελίξ! Με τον Ινδιάνο μουσικό, δεμένο και φιμωμένο σε ένα δέντρο…

Ο Ασντέ και ο Λοράν Ζερρά υπογράφουν αυτό το άλμπουμ κι έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά! Η ιστορία φυσικά δε σταματάει εδώ. Συνεχίζεται με μια ανατροπή που δεν θα την αναφέρω για να μη σας χαλάσω την έκπληξη. Έχει πολλές στιγμές δράσης, και πολλές στιγμές γέλιου. Από τα καρέ του άλμπουμ «Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στην Κρεμάλα» περνάνε και πολλοί διάσημοι. Ο Κερκ κι ο Τζον, οι δυο καουμπόυδες που μαζί με τον Λούκυ Λουκ συνοδεύουν μια τεθωρακισμένη άμαξα γεμάτη χρήματα, είναι καρικατούρες του Τζον Γούειν και του Κερκ Ντάγκλας, δυο σπουδαίων ηθοποιών του ’60 που είχαν παίξει πολλούς ρόλους σε ταινίες Western. Στο άλμπουμ βλέπουμε επίσης την Καλάμιτυ Τζέιν, αλλά και την Elizabeth Taylor, ανάμεσα στις πολλές γυναίκες που πλησίασε η Μαμά Ντάλτον ώστε να βρει νύφες για τους γιους της! Ένας ακόμη διάσημος που περνάει από τις σελίδες αυτού του άλμπουμ είναι ο Joe Dassin, και μάλιστα ο Ασντέ τον δείχνει να συζητάει για το τραγούδι του “Les Dalton”.

Το άλμπουμ “οι Ντάλτον στην κρεμάλα” είναι το 77ο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά η Μαμούθ Κόμιξ. Στα γαλλικά κυκλοφόρησε το 2006 από την Lucky Comics (Dargaud) και είναι το δεύτερο άλμπουμ που υπογράφει ο Ασντέ. Το σενάριο το έγραψαν μαζί ο Ασντέ και ο Λοράν Ζερρά.

Α.Α.

Από τη Μαμούθ Κόμιξ, αντί οπισθόφυλλου, μεταφέρουμε:

Καταδικασμένοι σε 387 χρόνια φυλακή -όχι και λίγα ε;!- οι αδελφοί Ντάλτον αντιμετωπίζουν τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του στριμώγματος στις φυλακές όταν οι “ένοικοι” γίνονται υπεράριθμοι. Το κρέμασμα!
Επειδή όμως υπάρχει θεός και βλέπει, δέχονται τη βοήθεια του γείτονα τους από το διπλανό κελί, του διεφθαρμένου δικαστή Μπιγκλάρ που τους λέει για κάποιο νόμο της 6ης Ιουνίου του 1858 χάρις στον οποίο οι Ντάλτον θα μπορούσαν να γλυτώσουν τη κρεμάλα αν… παντρευτούν! (Καμιά φορά συμβαίνει και το αντίθετο!..)
Η Μαμά Ντάλτον θα αναλάβει να βρει τις νύφες και ο θεός βοηθός. Η μέρα της εκτέλεσης φθάνει και ακόμα και ο ίδιος ο Λούκυ νιώθει πως έφτασε το τέλος των Ντάλτον.
Και αναπάντεχα κάνουν την εμφάνιση τους οι “κόρες” από τη φυλή των Πλατυκέφαλων και θέλουν να τους παντρευτούν εδώ και τώρα! Ανάμεσα στο γάμο και την κρεμάλα, η επιλογή είναι αυτονόητη! Βέβαια ο Λούκυ Λουκ πάντα από κοντά στις δύσκολες αυτές ώρες της τετράδας των παρανόμων για να τους προστατέψει από τον πειρασμό…

1 thought on “«Λούκυ Λουκ: οι Ντάλτον στην Κρεμάλα», Ασντέ και Λοράν Ζερρά – “Lucky Luke: La Corde au cou”, Laurent Gerra et Achdé

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *