Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 13.11.12
  Τετράδια από το ταξίδι στην Κίνα

  Τετράδια από το ταξίδι στην Κίνα
  Συγγραφέας: Ρολάν Μπαρτ (Roland Barthes)
  Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
  Εκδόσεις Πατάκη
  ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ∆ΟΚΙΜΙΑ
  ISBN: 978-960-16-4031-0
  ΣΧΗΜΑ:13×18,50
  ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 336
  ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 16,40€
  ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012

  Τα Τετράδια από το ταξίδι στην Κίνα του Roland Barthes κυκλοφορούν για πρώτη φορά 38 χρόνια µετά το πιο παράδοξο ταξίδι Eυρωπαίων διανοουµένων στην Κίνα στο αποκορύφωµα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης. Την άνοιξη του 1974 ο Roland Barthes θα ταξιδέψει στην Κίνα ως επίσηµος προσκεκληµένος της κυβέρνησης, µαζί µε την Julia Kristeva, τον Philippe Sollers, τον Marcelin Pleynet και τον François Wahl. Θα επισκεφθεί, εκών άκων, κοµµούνες, εργοστάσια, σχολεία, πανεπιστήµια, θα ακούσει ατελείωτες ιδεολογικές «εισηγήσεις» πάνω στην πολιτική κατάσταση, θα προσπαθήσει, συχνά εις µάτην, να διεισδύσει στην πραγµατικότητα αυτής της υπό διαµόρφωση κοινωνίας, και θα εξουθενωθεί από την πανταχού παρουσία των κοµµατικών στερεοτύπων που αποκλείουν το απρόοπτο, τη ρωγµή, το τυχαίο.
  Τα ολιγοσέλιδα ως προς την έκταση και επιγραµµατικά ως προς το ύφος τετράδια που φιλοξένησαν τις εντυπώσεις του Barthes από το ταξίδι στην Κίνα αποκαλύπτουν ένα βλέµµα αποστασιοποιηµένο, ευαίσθητο στις λεπτοµέρειες, τα χρώµατα, τα τοπία, τα µικρογεγονότα της καθηµερινότητας και ταυτόχρονα αναδεικνύουν µια σκέψη σε συνεχή εγρήγορση, επιδιδόµενη σε ένα αδιάκοπο «εις εαυτόν» που αντιπαρατίθεται στην οχλοβοή και την υπερκινητικότητα του ταξιδιού.

  Ο Ρολάν Μπαρτ γεννήθηκε στην Μπαγιόν της Γαλλίας το 1915. Το 1924 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου φοίτησε στα λύκεια Montaigne και Louis-le-Grand. Το διάστηµα 1935-39 φοίτησε στη Σορβόννη, όπου πήρε το δίπλωµα της Κλασικής Φιλολογίας. Την περίοδο των σπουδών του ίδρυσε, µαζί µε συµφοιτητές του, την Πανεπιστηµιακή Οµάδα του Αρχαίου Θεάτρου. Πέρασε αρκετά χρόνια σε σανατόρια εξαιτίας της φυµατίωσης από την οποία είχε προσβληθεί (1934-1935, 1942-1946). ∆ίδαξε, για µικρό διάστηµα, στο Πανεπιστήµιο του Βουκουρεστίου και στην Αίγυπτο (Πανεπιστήµιο της Αλεξάνδρειας). ∆ιετέλεσε υπεύθυνος ερευνών στο C.N.R.S., καθώς και διευθυντής –από το 1962– ενός κοινωνιολογικού σεµιναρίου στο τµήµα Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών της Ecole Pratique.
  Πρώτο του έργο ήταν ο «Βαθµός µηδέν της γραφής» (1953), µελέτη των σχέσεων λογοτεχνίας και εξουσίας, και ακολούθησαν τα βιβλία: «Μυθολογίες» (1957), «Για τον Ρακίνα» (1963), «Το σύστηµα της µόδας» (1967), «Κριτική και αλήθεια» (1969), «S/Z» (1970), «Η επικράτεια των σηµείων» (1970), «αντ, Φουριέ, Λογιόλα» (1971), «Η απόλαυση του κειµένου» (1973), η αντι-βιογραφία του «Ο Ρολάν Μπαρτ από τον Ρολάν Μπαρτ» (1975), τα «Αποσπάσµατα του ερωτικού λόγου» (1977) και ο «Φωτεινός θάλαµος» (1980), έργο το οποίο άρχισε να επεξεργάζεται µετά τον θάνατο της µητέρας του και µε το οποίο επιχείρησε, µέσα από τη µελέτη της φωτογραφίας, να προσδιορίσει µια νέα σχέση ανάµεσα στον χώρο και τον χρόνο.
  Τραυµατίστηκε θανάσιµα σε αυτοκινητικό δυστύχηµα στο Παρίσι και πέθανε λίγο αργότερα στις 23 Μαρτίου 1980, σε ηλικία 64 ετών. Το έργο του κατέχει ξεχωριστή θέση στον χώρο της κοινωνιολογικής κριτικής και της σηµειολογίας. Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστό και διακριτικά πολιτικό το βλέµµα του Barthes σ’ αυτές τις γοητευτικές σελίδες από το ταξίδι του στην Κίνα είναι η ένταση της αντίστασής του στο προφανές και η συνεχής αναζήτηση του παράξενου και του διφορούµενου.

   

  @Νέες κυκλοφορίες
  #
  Εκδόσεις:

  No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία