Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 11.10.12
  Ο πόλεμος των φθόγγων

  Ο πόλεμος των φθόγγων
  Τίτλος: Ο πόλεμος των φθόγγων
  Υπότιτλος: Καταργήθηκαν τα γράμματα η, ω, ξ και ψ στη νέα γραμματική του δημοτικού;
  Συγγραφέας: Βασίλειος Αργυρόπουλος
  Εκδόσεις: CaptainBook.gr
  Είδος: Δοκίμιο
  Κατηγορία: Γλωσσολογία
  Σελίδες: 120
  Σχήμα: 14Χ21
  ISBN 978-618-80227-0-6
  Τιμή: 12,50€
  Διακίνηση: ΤΖΑΝΑΚΑΚΗΣ, Ε., & ΣΙΑ Ε.Ε.. Χαρ. Τρικούπη 11α, 2103811201

  Σχετικά με το βιβλίο
  Το βιβλίο Ο Πόλεμος των Φθόγγων αποτελεί συλλογή κειμένων που σκοπό έχουν να ανασκευάσουν τους ισχυρισμούς όσων άρχισαν να διαμαρτύρονται το καλοκαίρι του 2012 εναντίον μιας νέας σχολικής γραμματικής για τις δύο τελευταίες τάξεις του δημοτικού υποστηρίζοντας ότι εκεί έχουν καταργηθεί γράμματα και ότι έτσι προλειαίνεται το έδαφος για την καθιέρωση της φωνητικής γραφής. Στις σελίδες του βιβλίου σχολιάζονται αναλυτικά τα όσα έγραψαν ή είπαν μερικοί από αυτούς που ασχολήθηκαν με τη συγκεκριμένη γραμματική (Μ. Χρυσού, Άδ. Γεωργιάδης, Λ. Κανέλλη, Σ. Καργάκος, Θ. Ανδρεάκος, Στ. Σταυρόπουλος, Β. Πολύδωρας, Απ. Διαμαντής, Π. Ηλιόπουλος, Ηλ. Κασιδιάρης, Γ. Ξανθάκη, μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Οδ. Τσαγκαράκης, Α. Ν. Κουνάδης) και αναιρούνται οι ισχυρισμοί που διατύπωσαν. Συμπληρωματικά, γίνεται λόγος εν συντομία στο τέλος για τις αιτίες, τις συνέπειες και τους τρόπους αντιμετώπισης του εν λόγω φαινομένου, που ισχύουν και για άλλα συναφή φαινόμενα ιδεολογικής προσέγγισης της γλώσσας. Η εργασία αυτή βασίζεται σε μερικά κείμενα του συγγραφέα που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο και λειτούργησαν σαν πρώτη ύλη. Σε γενικές γραμμές όμως πρόκειται για νέα εργασία.
  Στον απόηχο της «Φωνηεντιάδας», της γλωσσικής εκστρατείας που οργανώθηκε για την υποτιθέμενη κατάργηση των φωνηέντων, διαπιστώνουμε με ανακούφιση ότι δεν ακούστηκαν μόνο οι φωνές των ζηλωτών. Όλων εκείνων που, με το πάθος το οποίο μόνο η βαθιά άγνοια μπορεί να εμπνεύσει, έσπευδαν να υπερασπιστούν την ελληνική γλώσσα από έναν ανύπαρκτο κίνδυνο. Την ίδια στιγμή, φωνές νηφάλιες, υποστηριζόμενες όχι μόνο από τη δύναμη της λογικής, αλλά κυρίως από την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, άρθρωναν ισχυρό αντίλογο. Δεν ήταν μια εύκολη μάχη. Από τη μια, οι αλαλαγμοί του κάθε φανατικού, δημαγωγού, πατριδοκάπηλου ή απλώς παραπληροφορημένου. Από την άλλη, η τεκμηριωμένη και στιβαρή επιχειρηματολογία των σχετικών επιστημόνων. Παρόλο που η μάχη ήταν άνιση, η επιστημονική αλήθεια, ακόμη και αν δεν θριάμβευσε, σίγουρα δεν ηττήθηκε. Όσοι αναζήτησαν κάτι περισσότερο από κραυγές και συνθηματολογία μπόρεσαν να ενημερωθούν πλήρως. Η φωνή των επιστημόνων δεν πνίγηκε. Αν και ήρεμη, τελικά αποδείχθηκε στεντόρεια για όσους επιθυμούσαν να την ακούσουν.
  Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο Βασίλης Αργυρόπουλος κάνει μια πληρέστατη καταγραφή όσων γράφτηκαν και ειπώθηκαν. Με επιμέλεια μέλισσας συγκέντρωσε τα σαθρά και αστήρικτα σχόλια και κείμενα όσων συμμετείχαν στην εκστρατεία για την υποτιθέμενη υπεράσπιση των φωνηέντων. Τα αναλύει, τα σχολιάζει και κυρίως τα αντικρούει με εξαιρετικά επιχειρήματα.
  Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, ένα έργο που αξίζει τον θαυμασμό μας. Καταρχάς για την ταχύτητα των αντανακλαστικών του συγγραφέα του, καθώς ολοκληρώθηκε σε ελάχιστο διάστημα μετά το πέρας του κύριου όγκου των συζητήσεων. Ταυτόχρονα όμως και για την πληρότητά του. Ο ιστορικός του μέλλοντος που θα το χρησιμοποιήσει θα έχει μια εξαιρετική εικόνα για τα όσα διαδραματίστηκαν. Μακάρι να είχαμε κάτι αντίστοιχο και για τα «Ευαγγελικά» ή τα «Ορεστειακά». Οπωσδήποτε θα μας βοηθούσε να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τη νεότερη ιστορία μας».
  Αλέξανδρος Φατσής

  Αποσπάσματα από κριτικές για το προηγούμενο βιβλίο του Β. Αργυρόπουλου, Αρχαιολατρία και γλώσσα (Αθήνα 2009, εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου)

  «Η ανάγνωση αυτού του πέρα για πέρα συναρπαστικού πονήματος, που καταδεικνύει το γνήσιο θάρρος της επιστημονικής γνώμης χωρίς υπεκφυγές και βάζει τα πράγματα στη θέση τους σχετικά με ιστορικές πτυχές της ελληνικής γλώσσας και την ετυμολόγηση και ορθογραφία ορισμένων προβληματικών λέξεων, με ώθησε σε μερικές σκέψεις».
  Χρυσόστομος Παπασπύρου.
  Πηγή: Περιγλώσσιο (ιστολόγιο), periglwssio.wordpress.com, 5/8/2011

  «Ο Αργυρόπουλος δεν είναι άγνωστος σε όσους έχουν ασχοληθεί μέσω διαδικτύου με τους νεοαρχαιολάτρες. Ήδη από το 1998, στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών, άρχισε να ασκεί κριτική σε αντιεπιστημονικές απόψεις γύρω από γλωσσικά θέματα και ήταν ο πρώτος που αντέκρουσε κάποιους από τους χαρακτηριστικούς ελληνοκεντρικούς ισχυρισμούς (τα περί νοηματικής π.χ. ελληνικής γλώσσας)».
  Hominid (ψευδώνυμο ιστολόγου).
  Πηγή: Λογοράμματα (ιστολόγιο), logorammata.blogspot.gr, 24/3/2009

  «Όταν η ημιμάθεια μαίνεται έξω από τα πανεπιστήμια, η γλωσσολογία δεν μπορεί να είναι κλεισμένη στο πανεπιστήμιο και στα ερευνητικά κέντρα και τα πορίσματά της να μην περνούν ούτε καν μέσω της εκπαίδευσης στην κοινωνία. Θεωρώ πως είναι χρέος των επιστημόνων να απαντούν στους αυτόκλητους σωτήρες της γλώσσας, ερασιτέχνες γλωσσαμύντορες, κινδυνολόγους, λαϊκιστές και όλους όσους επωφελούνται από την άγνοια. Το ερώτημα όμως παραμένει: τι απήχηση θα έχει ένα φιλότιμο βιβλίο που δεν αποσκοπεί στο να τέρψει τον ελληνοκεντρισμό μας, αλλά επιδιώκει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους; Με δεδομένη την εκπαίδευση που έχουμε και με τις κρατούσες εθνικές ιδέες είναι δύσκολο να ακουστεί κάτι που είναι σωστό. Ο κόσμος προτιμά το υπερβολικό, αρκεί να του χαϊδεύει τα αυτιά (ή μάλλον αφτιά. Για ποιο λόγο η γραφή με -φ- είναι ιστορικά σωστή, βλ. κεφ. 2.2, σελ. 176 κ.εξ.)».
  Τουκιθεμπλόμ (ψευδώνυμο ιστολόγου).
  Πηγή: Τουκιθεμπλόμ (ιστολόγιο), tuki8eblom.blogspot.gr, 22/3/2009

  Βιογραφικό συγγραφέα
  Ο Βασίλειος Μ. Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε πτυχίο φιλολογίας με ειδίκευση στη γλωσσολογία και μεταπτυχιακό δίπλωμα γλωσσολογίας με ειδίκευση στην εφαρμοσμένη γλωσσολογία. Ξεκίνησε διδακτορική διατριβή στη γλωσσολογία και ειδικότερα στη λεξικογραφία. Από το 2004 έως το 2008 συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2004 έχει εργαστεί σε διάφορα λεξικά, με κορυφαίο το νεοελληνικό λεξικό των εκδόσεων Σ. Πατάκη. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται και ως επιμελητής κειμένων σε εκδοτικούς οίκους. Το 2009 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αρχαιολατρία και Γλώσσα από τις εκδόσεις Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου – σύνδεσμος με κριτικές για το βιβλίο: vasargyr.blogspot.gr. Από το φθινόπωρο του 2012 διδάσκει στη μέση εκπαίδευση, σε ιδιωτικό σχολείο. Ενδιαφέρεται κυρίως για τη λεξικογραφία, την ετυμολογία και την ορθογραφία. Έχει αναρτήσει λεξικογραφικά άρθρα στο ιστολόγιο vasargyr2.blogspot.gr. Από τις 11/11/2011, στις 11 το πρωί, είναι παντρεμένος με τη Νατάσα Χατζηχριστοφή.

   

  @Νέες κυκλοφορίες
  #
  Εκδόσεις:

  No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία