Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 17.04.12
  Ο «κόκκινος σουλτάνος»

  Ο «κόκκινος σουλτάνος»Ο Αβδούλ Χαμίτ και η άγνωστη Θεσσαλονίκη
  Βασίλης Ι. Τζανακάρης
  Εκδόσεις Μεταίχμιο
  Δοκίμια – Μελέτες – Μαρτυρίες
  ISBN: 978-960-501-711-8
  Σελ.: 552
  Τιμή: 19,90€
  Απρίλιος 2012

  Τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου 1909 ένα σφραγισμένο τρένο ξεκίνησε από τον έρημο σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζή της Κωνσταντινούπολης με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη. Με αυτό οι Νεότουρκοι μετέφεραν στον τόπο αιχμαλωσίας του τον άλλοτε μεγάλο μονάρχη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Αβδούλ Χαμίτ, 34ο πατισάχ της οικογένειας των Οσμανλήδων και 28ο σουλτάνο από την Άλωση, τον επονομαζόμενο «σκιά του Αλλάχ επί της γης» και «καταφύγιο των κατατρεγμένων όλης της οικουμένης». Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά και για πολλούς ομοθρήσκους του ο Αβδούλ Χαμίτ θεωρούνταν ή έπρεπε να είναι καταραμένος (Καχρ Ολσούν) για όσα δεινά συσσώρευσε στην πολύχρονη και αιματόβρεχτη σουλτανεία του (1876-1909) και «κόκκινος» από το αίμα της σφαγής των Αρμενίων.
  Το βιβλίο καταγράφει με τη μορφή χρονικού την ιστορία της πολυκύμαντης ζωής του «μανιακού εγκληματία του Γιλδίζ», τα γεγονότα, τους θρύλους, τα εγκλήματα αλλά και τις αλήθειες γύρω από το πρόσωπο του τελευταίου –ουσιαστικά– τούρκου σουλτάνου και της μακρόχρονης βασιλείας του και όλα όσα διαδίδονταν και γράφονταν στις εφημερίδες για τα ανομολόγητα πάθη του. Ταυτόχρονα ζωντανεύουν τα πολυάνθρωπα χαρέμια και τα μυστήρια που τα συνόδευαν, η ερωτική στέρηση και η σεξουαλική αδηφαγία των γυναικών που τα αποτελούσαν και των ευνούχων που τις φύλαγαν, ο πόνος, ο θάνατος, οι αδυναμίες τους αλλά και τα δάκρυα, το μίσος και το αίμα που κάθε τόσο τα πλημμύριζαν. Ο αναγνώστης παρακολουθεί να ξαναστήνεται ένα τεράστιο σκηνικό, μια πολύχρωμη και πολυάνθρωπη τοιχογραφία με τους πρωταγωνιστές της, τους πολέμους, τις σφαγές, τα μικρά ή μεγάλα γεγονότα σε μια αχανή αυτοκρατορία, τη μεγαλύτερη που είχε δει μέχρι τότε ο κόσμος. Και ταυτόχρονα γνωρίζει μια άγνωστη Θεσσαλονίκη, τόπο εξορίας και φυλάκισης του Αβδούλ Χαμίτ την άνοιξη του 1909.
  Ένα χρονικό για την εποχή που ξεθώριαζε ένας αιώνας, ο 19ος, και ανέτελλε ένας καινούργιος, ο 20ός.

  Ο Βασίλης Ι. Τζανακάρης ζει στην πόλη των Σερρών. Από το 1975 έως το 2009 εξέδιδε το μηνιαίο σερραϊκό περιοδικό Γιατί. Κείμενα, μελέτες, ποιήματα και συνεντεύξεις του υπάρχουν δημοσιευμένα σε πολλές εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, τα ιστορικά βιβλία Τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν (Καστανιώτης, 2002), Τότε που ξημέρωνε σκοτάδι — Η άγνωστη Ελλάδα του 1936 (Καστανιώτης, 2005), Δακρυσμένη Μικρασία (Μεταίχμιο, 2007), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας, Στο όνομα της προσφυγιάς (Μεταίχμιο, 2009), Εις θάνατον. Η δίκη και η εκτέλεση των έξι μέσα από τα πρακτικά, τα παραλειπόμενα και τα «ψιλά» των εφημερίδων (Μεταίχμιο, 2010).

   

  @Νέες κυκλοφορίες
  #
  Εκδόσεις:

  No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία