Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 21.03.12
  Κοµµατοκρατία και δυναστικό κράτος

  Κοµµατοκρατία και δυναστικό κράτοςΣυγγραφέας: Γιώργος Κοντογιώργης
  Εκδόσεις Πατάκη
  ΣΕΙΡΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
  ISBN: 978-960-16-4545-2
  ΣΧΗΜΑ: 14Χ21
  ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 456
  ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 22,50€
  ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ΜΑΡΤΙΟΣ 2012

  Μια ρηξικέλευθη ερµηνεία της ελληνικής κρίσης από τον συγγραφέα των έργων «Η ∆ηµοκρατία ως ελευθερία» και «Το ελληνικό κοσµοσύστηµα». Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης εξηγεί ποια είναι τα πρωτογενή αίτια της ελληνικής κρίσης, που σοβεί επί σχεδόν δύο αιώνες. Πώς η κοµµατοκρατία ιδιοποιείται το πολιτικό σύστηµα και επιτρέπει στην πολιτική τάξη να συµπεριφέρεται ως δυνάστης της κοινωνίας. Τι σηµαίνει ατοµική ηθική ευθύνη και τι συλλογικό υποκείµενο; Υπό ποίους όρους µπορεί πραγµατικά η ελληνική κοινωνία να κάνει πραγµατικότητα την απελευθέρωσή της και την έξοδο από την κρίση που την απειλεί ως χώρα. Στο έργο του αυτό ο Γ. Κοντογιώργης αναδεικνύει το αδιέξοδο της νεοτερικότητας, η οποία προσχηµατικά ορίζει ως δηµοκρατικό ένα βαθιά ολιγαρχικό και, καταφανώς, µη αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστηµα, προκειµένου η άρχουσα κοµµατοκρατία και οι συγκατανευσιφάγοι νοµείς του κράτους να µονοπωλούν το δηµόσιο αγαθό. Για τον ίδιο, η λύση έγκειται στην ανασυγκρότηση της σχέσης µεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικής, που θα γίνει εφικτή µόνο µε τη θεσµική συνεκτίµηση της κοινωνικής βούλησης στις πολιτικές του κράτους. Η ανατροπή της πολιτικής ηγεµονίας της διεθνούς των αγορών διέρχεται αποκλειστικά από την εγκατάσταση της κοινωνίας των πολιτών µέσα στο πολιτικό σύστηµα, δηλαδή από τον µετασχηµατισµό του σε αντιπροσωπευτική πολιτεία.

  Ο καθηγητής Γιώργος Κοντογιώργης χρηµάτισε πρύτανης του Παντείου Πανεπιστηµίου, ∆ιευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, επί πολλά χρόνια επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστηµών (IEP) του Παρισιού, τιτουλάριος της έδρας Francqui του Ελεύθερου Πανεπιστηµίου των Βρυξελλών, µέλος του Ανωτάτου Συµβουλίου και του Συµβουλίου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστηµιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, εµπειρογνώµονας σε πανεπιστηµιακά θέµατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδρυτικό µέλος του Ευρωπαϊκού ∆ικτύου Πολιτικής Επιστήµης (EPSNET) καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήµης.
  Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πολλά ξένα πανεπιστήµια, ενώ έργα του έχουν δηµοσιευθεί σε πολλές χώρες. Είναι µέλος του επιστηµονικού συµβουλίου και καθηγητής στο Μάστερ Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστηµίου της Σιένας και αντεπιστέλλον µέλος της ∆ιεθνούς Ακαδηµίας του Πολιτισµού της Πορτογαλίας.

   

  @Νέες κυκλοφορίες
  #
  Εκδόσεις:

  No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία