Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 21.07.17
  «Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών», Κώστας Β. Καραστάθης

  Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών

  Η υπογραφή του συγγραφέα-ερευνητή Κώστα Β. Καραστάθη συνεπάγεται αναγνώσματα άκρως ενδιαφέροντα μιας και έχουν γεννηθεί μέσα από πολύπλευρες και εμπεριστατωμένες μελέτες. Το «Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών» είναι το νέο πόνημα του συγγραφέα, το οποίο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2017 από τις εκδόσεις Ινφογνώμων.

  Υπόθεση βιβλίου

  Εν είδει υπόθεσης, ας παραθέσουμε τους τίτλους των κεφαλαίων του βιβλίου που αποτελούν και «σταθμούς» στη διαδρομή που θα μας οδηγήσει ο Κώστας Β. Καραστάθης…
  Μέρος Πρώτο:
  1. Μινωίτες – Ιάπυγες.
  2. Εποίκηση περιοχών Μακεδονίας και Ιλλυρίας από Ιάπυγες των προϊστορικών χρόνων.
  3. Οι αβασίλευτοι Ιάπυγες της ερημιάς.
  4. Καταστροφές σε Ήπειρο και Ιλλυρία. Απμόνωση των Ιαπύγων και των Ιλλυριών στα βουνά τους.
  5. Οι απόγονοι Ιαπύγων και Ιλλυριών βγαίνουν από τις ερημιές και την αφάνεια.
  6. Τι διασώζει η λαϊκή μνήμη των Λιάπηδων για τους προγόνους τους.
  7. Σποραδικές ιστορικές μαρτυρίες περί των Ιαπύγων.
  8. Η μαρτυρία της γλώσσας περί της καταγωγής των Αρβανιτών και Λιάπηδων.
  9. Πατριδωνυμικοί όροι που προκαλούν σύγχυση και άλλοι που μεταλλάσσονται.
  10. Τι έχει γραφεί κατά το παρελθόν περί της καταγωγής των Αρβανιτών.
  11. Αυτόνομες φάρες Ηπειρωτών, Αρβανιτών, Αρβανιτοβλάχων και Ελληνοβλάχων.
  12. Αρβανίτες μισθοφόροι σε ευρωπαϊκούς στρατούς.
  13. Λιάπηδες πολεμούν και για την Κρήτη.
  14. Οι Λιάπηδες (Ιάπυγες) των Κεραυνίων.
  15. Οι Λιάπηδες της Αλβανίας κατά τον 19ο αιώνα ζητούν βοήθεια από την Ελλάδα για την απελευθέρωση τους από τους Τούρκους.

  Μέρος Δεύτερο:
  Η μαρτυρία των λέξεων
  1ο Λεξιλόγιο: 1004 ομηρικές λέξεις ενταγμένες στην Αρβανίτικη διάλεκτο
  2ο Λεξιλόγιο: 385 αρχαίες Ελληνικές λέξεις των 6ου, 5ου και 4ου αιώνων π.Χ. ενταγμένες στην Αρβανίτικη διάλεκτο
  3ο Λεξιλόγιο: 114 αρχαίες ιδιωματικές Κρητικές λέξεις ενταγμένες στην Αρβανίτικη διάλεκτο

  Κριτική και εντυπώσεις

  Έχοντας διαβάσει τις εκδοθείσες μελέτες του κυρίου Καραστάθη, γνωρίζω ότι ο συγγραφέας-ερευνητής δεν βάζει αβασάνιστα την υπογραφή του σε ένα κείμενο. Οι έρευνες του είναι εκτενείς και πάντα εμπεριστατωμένες. Η λογική τις διαπερνά και καθορίζει τόσο την πορεία όσο και τα συμπεράσματα που εξάγονται από αυτές στο τέλος.

  Παρ’ όλα αυτά, όταν βρέθηκα με το «Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών» και διάβασα τον τίτλο του, σκέφτηκα: «Μα είναι δυνατόν;»! Έτσι ξεκίνησα την ανάγνωση του με επιφυλάξεις αλλά και με πολύ περιέργεια. Μετά από 250 σελίδες -στις οποίες το ενδιαφέρον συνεχώς αυξανόταν- μπορώ να πω ότι ο Κ. Καραστάθης με έπεισε!

  Ναι είναι δυνατόν! Πως; Γιατί; Με ποια επιχειρήματα; Βάσει ποίας λογικής; Ε, αυτά θα τα ανακαλύψετε όταν με το καλό μελετήσετε το «Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών». Δύο πραγματάκια μόνο θα ήθελα να σας αναφέρω ακόμα…

  Τα τρία λεξιλόγια στο δεύτερο μέρος του βιβλίου είναι πραγματικός θησαυρός… αν ζούσε ο συγχωρεμένος ο παππούς μου, θα δάκρυζε! Τόσο γι’ αυτά αλλά όσο και για όσα εμπεριέχονται στο πρώτο μέρος της μελέτης, πιστεύω ακράδαντα ότι το νέο βιβλίο του Κώστα Καραστάθη θα πρέπει να βρίσκεται στη βιβλιοθήκη κάθε ελληνικού σπιτιού ανεξάρτητα αν οι ένοικοί του έχουν ή όχι αρβανίτικες ρίζες… κάποια από αυτά που θα βρείτε στις σελίδες του έχουν να κάνουν με το έθνος μας και την μακραίωνη και συναρπαστική του ιστορία!

  Διαβάστε το!

  Οπισθόφυλλο:

  Ο Αυστριακός φιλόλογος και διπλωμάτης Georg von Hahn και ο Άγγλος γεωγράφος Edward Stanford (19ος αιώνας) μελέτησαν πολλά χρόνια την Αρβανίτικη διάλεκτο και κατέληξαν σε ουσιαστικά και παραπλήσια συμπεράσματα: ο πρώτος, διαπιστώνοντας ότι το γλωσσικό αυτό ιδίωμα, εκτός της αφθονίας του ελληνικού λεξιλογίου, διαθέτει και ελληνικά δομικά – συντακτικά στοιχεία, τα οποία κατά τον Βούλγαρο ακαδημαϊκό Vl. Georgiev δεν δανείζονται, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ἡ ορχική γλώσσα των χρηστών του ξενικού ιδιώματος ήταν η ελληνική. Ο δεύτερος συμπέρανε ότι οι Αλβανοί έχουν αρχαία ελληνική καταγωγή και ότι είναι εξαλβανισμένοι.

  Η παρούσα έρευνα δικαιώνει την οξυδέρκεια και τη σοφία των δύο παραπάνω επιστημόνων, με τη διαφορά όμως ότι από τις τρεις φυλές πού διαβίωναν γειτονικά από τούς αρχαίους χρόνους, μόνον εκείνη των Ιαπύγων ήταν ελληνική.

  Ταυτότητα βιβλίου

  Τίτλος βιβλίου

  Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών

  Συγγραφέας

  Κώστας Β. Καραστάθης

  Εκδοτικός οίκος

  Εκδόσεις Ινφογνώμων

  Ημερομηνία έκδοσης

  Φεβρουάριος 2017

  Αριθμός σελίδων

  250

  ISBN

  978-618-5219-29-1

  Συντάκτης άρθρου

  Νεκτάριος Παπασπύρου

   

  @Μελέτες και Έρευνες
  #
  Εκδόσεις:

  1 Comment

Ένα Σχόλιο για το “«Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών», Κώστας Β. Καραστάθης”

 1. […] Αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικότερα για το βιβλίο κάντε κλικ εδώ: «Αρβανίτες Απόγονοι Μινωιτών Κρητών», Κώστας Β. Καραστ…! […]

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία