Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 18.08.10
  «Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής», του Ρικ Ραϊόρνταν – «Percy Jackson and the Olympians: The lightning thief», by Rick Riordan

  Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπήςΕίναι γεγονός ότι αρκετά μυθιστορήματα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών έχουν επηρεαστεί από την αρχαία ελληνική μυθολογία, η οποία ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στους αναγνώστες και κυρίως σε εμάς τους Έλληνες μιας και είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του μακραίωνου πολιτισμού μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων μυθιστορημάτων είναι αυτά που συνέγραψε ο Ρικ Ραϊόρνταν και απαρτίζουν την σειρά «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι».

  Έχει ενδιαφέρον να αναφερθούμε λίγο στο πως γεννήθηκαν αυτά τα βιβλία. Ένα από τα παιδιά του συγγραφέα, έχει προβλήματα δυσλεξίας και ελλειμματικής προσοχής. Θέλοντας ο Ρικ Ραϊόρνταν, να αφηγηθεί την ελληνική μυθολογία στον γιο του, έψαχνε να βρει κάποιο τρόπο που θα κέντριζε το ενδιαφέρον του παιδιού και ταυτόχρονα θα του ήταν κατανοητά τα όσα θα άκουγε. Έτσι, μέσα από αυτή την διαδικασία, γεννήθηκαν οι περιπέτειες του Πέρσι Τζάκσον -του κεντρικού ήρωα των βιβλίων- που μετά τον γιο του συγγραφέα, διάβασε, απόλαυσε και αγάπησε το αμερικανικό αναγνωστικό κοινό και κατόπιν οι αναγνώστες αρκετών άλλων χωρών.

  Στην Ελλάδα, το πρώτο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής», κυκλοφόρησε σε μετάφραση της Αναστασίας Λαμπροπούλου, από τις εκδόσεις Πάπυρος το 2009. Όσο για την επιτυχία της σειράς; Στην χώρα μας βρίσκεται στα πλέον ευπώλητα μυθιστορήματα ξένων συγγραφέων, ενώ μόνο στις ΗΠΑ έχει ήδη πουλήσει επτά εκατομμύρια αντίτυπα! Μη ξεχάσω να σας αναφέρω ότι τον Φλεβάρη του 2010, το πρώτο βιβλίο της σειράς μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, με σκηνοθέτη τον Chris Columbus.
  Είστε, όμως, έτοιμοι για το ταξίδι στο μαγευτικό κόσμο του Ρικ Ραϊόρνταν; Ωραία! Ξεκινάμε…

  Ο Πέρσι Τζάκσον, ένα δωδεκάχρονο αγόρι στο κατώφλι της εφηβείας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αυτό που ονομάζουμε δύσκολο παιδί. Έχει υπάρξει, δε, μαθητής περισσότερων του ενός σχολείων, εξαιτίας της συμπεριφοράς του, των προβλημάτων δυσλεξίας και ελλειμματικής προσοχής που έχει και κάποιων περίεργων γεγονότων που προσδίδουν στην ζωή του αρκετές συγκινήσεις. Την φετινή χρονιά όμως, αυτά τα περίεργα γεγονότα δεν έχουν προηγούμενο… αρχής γενομένης από την εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

  Κι αν όσα συνέβησαν στην εκδρομή αυτή φαντάζουν εξωπραγματικά, τα όσα αντιμετώπισε στην αρχή των καλοκαιρινών του διακοπών θυμίζουν επιστημονική φαντασία ή πιο σωστά αρχαία ελληνική μυθολογία. Τότε ήταν που ήρθε σε πολύ στενή επαφή με το υπερφυσικό, με το απίστευτο, με το μέλλον του… τότε που πέρασε τις πύλες της Κατασκήνωσης των Ημίαιμων και…


  «Αυτό ήταν. Θέλω να πάω στο σπίτι μου».
  Η Άναμπεθ έσμιξε τα φρύδια της.
  «Ακόμα δεν κατάλαβες Πέρσι; Είσαι στο σπίτι σου. Αυτό εδώ είναι το μόνο ασφαλές μέρος στη γη για παιδιά σαν εμάς».
  «Εννοείς για εμάς τους διανοητικά προβληματικούς;»
  «Εννοώ τα παιδιά που δεν είναι θνητά. Όχι εξ ολοκλήρου θνητά τέλος πάντων. Είναι άνθρωποι κατά το ήμισυ»
  «Αν είναι άνθρωποι κατά το ήμισυ, τότε το άλλο μισό τι είναι;»

  «Ο πατέρας σου δεν είναι νεκρός, Πέρσι. Είναι ένας από τους ολύμπιους θεούς».

  Απίστευτο; Κι όμως… οι ολύμπιοι ήσαν αθάνατοι, πως είναι δυνατόν να έχουν πεθάνει; Ζουν, ευημερούν και αραιά και που συνευρίσκονται -με την βιβλική έννοια του όρου- με τις γυναίκες των ανθρώπων. Τα αποτελέσματα των επαφών αυτών, είναι χαρισματικά παιδιά όπως ο Πέρσι. Ή για να πούμε την πάσα αλήθεια, σχεδόν όπως ο Πέρσι, μιας και όπως αποδείχθηκε, εκείνος είναι γιος ενός εκ των τριών αρσενικών τέκνων του Κρόνου…


  Μέχρι να σηκώσω το κεφάλι μου, το σύμβολο είχε αρχίσει να ξεθωριάζει. Ωστόσο, πρόλαβα να διακρίνω το πράσινο λαμπερό ολόγραμμα που στριφογύριζε πάνω από το κεφάλι μου. Ήταν ένα δόρυ με τρεις αιχμές – μια τρίαινα.
  «Ο πατέρας σου», μουρμούρισε η Άναμπεθ. «Αυτό δεν είναι καθόλου καλό».
  «Αναγνωρίστηκε λοιπόν», ανακοίνωσε ο Χείρωνας.
  Όλοι γύρω μου γονάτισαν, ακόμα και τα παιδιά του Άρη, παρόλο που δεν φαίνονταν καθόλου ευχαριστημένα με την τροπή που είχαν πάρει τα πράγματα.
  «Ο… πατέρας μου;», ρώτησα εντελώς σαστισμένος.
  «Ο Ποσειδώνας», είπε ο Χείρωνας. «Ο θεός των σεισμών, των καταιγίδων, ο πατέρας των αλόγων. Χαίρε, Πέρσι Τζάκσον, Υιέ του θεού της θάλασσας».

  Αυτό είναι και το ξεκίνημα της μεγάλης πρώτης περιπέτειας του Πέρσι. Λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση του, αναλαμβάνει μαζί με την Άναμπεθ την κόρη της Αθηνάς και τον Γκρόβερ το σάτυρο, να αναζητήσει την κλεμμένη αστραπή που εδώ και λίγους μήνες έχει αφαιρεθεί με δόλο από τον Δία. Γιατί αυτός; Μα γιατί είναι ο υιός του Ποσειδώνα -ο οποίος κατηγορείται για την κλοπή- και γιατί πάντα οι ολύμπιοι δρούσαν μέσω τον ανθρώπων.

  Η αποστολή δεν είναι καθόλου εύκολη μιας και τόσο ο Δίας όσο και ο Άδης (οι δύο άλλοι γιοί του Κρόνου) θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους ώστε η παρέα των τριών να αποτύχει. Το τι θα γίνει τελικά αλλά και όλες τις λεπτομέρειες τις αποστολής θα τα μάθετε, φυσικά, όταν διαβάσετε το «Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής», του Ρικ Ραϊόρνταν.

  Το βιβλίο είναι γεμάτο από κομμάτια της ελληνικής μυθολογίας: ο Μινώταυρος, οι Σάτυροι, ο Κένταυρος Χείρων, ο Διόνυσος, οι Ναϊάδες, οι Νύμφες, οι Ερινύες, η Μέδουσα, η Χίμαιρα και η Έχιδνα, ο Άρης, οι Νηρηίδες, ο Προκρούστης, ο Χάροντας, ο Κέρβερος, ο Άδης, ο Δίας και ο Ποσειδώνας έχουν το δικό τους μερίδιο σε μια ιστορία που θα λατρέψετε από τις πρώτες γραμμές της και θα απολαύσετε μέχρι την τελευταία της τελεία.

  Ο, δε, λόγος που γράφτηκε το βιβλίο και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται σε αυτό τα παιδιά με κάποιες συγκεκριμένες ανάγκες σε κάνει να θαυμάσεις τον συγγραφέα και να καταλάβεις ότι στα βιβλία της σειράς «Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι» έχει δημιουργήσει κάτι πολύ μεγαλύτερο από όμορφες ιστορίες φαντασίας για εφήβους.

  Διαβάστε το, με την πρώτη ευκαιρία, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε και τις νέες περιπέτειες του Πέρσι στο δεύτερο βιβλίο της σειράς -κυκλοφόρησε πρόσφατα στην χώρα μας- με τίτλο «Ο Πέρσι Τζάκσον και η θάλασσα των τεράτων». Συνολικά τα βιβλία είναι πέντε, οπότε -ευτυχώς για εμάς- έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αν δεν συναντηθούμε στην Κατασκήνωση των Ημίαιμων θα σας στείλω κάποιο μήνυμα μέσω Ίριδας… ξέρετε εσείς!!! :)

  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

  «Σου το λέω για να μην υπάρχει παρεξήγηση: εγώ δεν ήθελα να είμαι, ημίθεος. Αν διαβάζεις αυτό το βιβλίο μόνο και μόνο επειδή πιστεύεις ότι μπορεί να είσαι κι εσύ, τότε σου δίνω την εξής συμβουλή: κλείσε το βιβλίο αμέσως! Μη μου πεις μετά ότι δεν σε προειδοποίησα. Το όνομα μου είναι Πέρσι Τζάκσον…»

  Πώς θα σου φαινόταν αν μια μέρα ανακάλυπτες ότι οι ολύμπιοι θεοί ζουν ακόμα στις αρχές του 21ου αιώνα; Ότι έχουν μετακομίσει από την Ελλάδα στον 600ό όροφο του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης; Ότι στην πραγματικότητα δεν είσαι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα αλλά γιος ενός θεού του Ολύμπου και μιας θνητής; Αυτά ακριβώς ανακαλύπτει ο Πέρσι Τζάκσον, και από τη μια στιγμή στην άλλη η ζωή του θα αλλάξει για πάντα…

  Ο Πέρσι είναι ένα δωδεκάχρονο αγόρι από τη Νέα Υόρκη, με δυσλεξία και σύνδρομο διάσπασης της προσοχής – έτσι τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Αφού αποβάλλεται για έκτη φορά από το σχολείο του, ανακαλύπτει μια μέρα την αλήθεια για όλα τα περίεργα που του συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα είναι ημίθεος, γιος ενός θεού και μιας θνητής…
  Το χειρότερο όμως είναι πως οι θεοί είναι θυμωμένοι μαζί του και έχουν στείλει διάφορα τέρατα στο κατόπι του. Έχει κλαπεί ο κεραυνός του Δία -η ράβδος της αστραπής- και ο Πέρσι θεωρείται ο κύριος ύποπτος. Η κλοπή αυτή έχει σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους θεούς και ένας Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος φαντάζει πιο απειλητικός από ποτέ.

  Ο Πέρσι έχει μπλέξει άσχημα. Έχει μόνο δέκα μέρες καιρό για να βρει τον πραγματικό κλέφτη και να αποτρέψει έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον δυτικό πολιτισμό. Η αποστολή του είναι εξαιρετικά δύσκολη και το Μαντείο δεν τον βοηθάει και πολύ με τους χρησμούς. Θα καταφέρει άραγε να βρει τον κλέφτη της αστραπής;

  Ν.Π.

   

  @Βιβλία για δώρο, Εφηβικά, Εφηβική Λογοτεχνία, Ξένη Λογοτεχνία, Σειρές βιβλίων, Φαντασία
  #
  Θέμα:
  Εκδόσεις:

  4 Σχόλια

4 Σχόλια για το “«Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής», του Ρικ Ραϊόρνταν – «Percy Jackson and the Olympians: The lightning thief», by Rick Riordan”

 1. to exo diavasi kai einai enai apo ta pio oraia biblia pou exo diavasi pote anipomono na diavaso to 2o bibleio. einai fobero apo oti mou exoune pi kai oxi apo ena atomo!!

 2. Και λίγα λες Ματίνα. Είναι ένα φορό βιβλίο. Περιπέτια-δράση και φοβερό σασπένς. Εγώ χθες τελείωσα το τρίτο βιβλίο της πενταλογίας και είμαι κατενθουσιασμένη. Είναι φοβέρα!!! Ειδικά το πρώτο! Όποιος δεν το έχει διαβάσει απλά χάνει.

 3. […] και ο Rick Riordan με τη σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Percy Jackson, συνδυάζοντας με απίστευτη επιτυχία την επιστημονική […]

 4. Ειναι απιστευτο βιβλιο. Το εχω διαβασει 3 φορες και δεν εχω χορτασει ακομα. Σχετικα με την ταινια που βγηκε δεν χρειαζεται να την δειτε. Δεν εχει καμια σχεση με το βιβλιο. Εγω που την ειδα το μετανιωσα.

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία