Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 09.10.16
  «Η υπέροχη φίλη μου», Έλενα Φερράντε

  Η υπέροχη φίλη μου
  Εκδόσεις Πατάκη, 2016
  Σελ. 440

  Είναι η πλέον πολυσυζητημένη συγγραφέας των τελευταίων ετών. Το ονοματεπώνυμο της παραμένει κρυφό. Το Έλενα Φερράντε είναι λογοτεχνικό ψευδώνυμο.

  Το βιβλίο αυτό είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλας, μια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ‘50 με φόντο μια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Με φόντο τη φτώχεια της μεταπολεμικής περιόδου καθώς και τις βίαιες συμπεριφορές που εκδηλώνονται στο ασφυκτικό πλαίσιο της πατριαρχικής οικογένειας αλλά και στη γειτονιά και τον ευρύτερο αστικό ορίζοντα μιας πληθωρικής και συνάμα επικίνδυνης Νάπολης όπου τα νήματα κινεί η Καμόρα.

  Παρακολουθούμε τη διαμόρφωση των χαρακτήρων τους μέσα από τη σχολική εμπειρία, τις αναταράξεις της εφηβείας και τις οικογενειακές δυναμικές. Αν και εξαιρετική περίπτωση μαθήτριας, η επιδέξια και ατρόμητη Λίλα δεν θα προσχωρήσει στο γυμνάσιο σε αντίθεση με τη συγκρατημένη και «δευτεροαθλήτρια» μέχρι τότε Έλενα που θα ολοκληρώσει τις γυμνασιακές σπουδές με ένα λαμπρό μέλλον να διαγράφεται μπροστά της.

  Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήμα βήμα την εξέλιξη κάθε μιας χωριστά με τον τρόπο που η μία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήματα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν μια ουσιαστική ακλόνητη πίστη.

  Η Φερράντε μιλάει για τις γυναίκες και τη φιλία με ασύλληπτη δύναμη. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα μαθητείας. Είναι ένα βιβλίο που αφήνει τον αναγνώστη καθηλωμένο να αναρωτιέται με αγωνία για τη συνέχεια της ιστορίας και τις τύχες των ηρώων της.

  Η Έλενα Φερράντε είναι το ψευδώνυμο μιας διάσημης Ιταλίδας συγγραφέως. Άλλα έργα της είναι: «Βάναυση αγάπη», «Μέρες εγκατάλειψης». Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης με τίτλο «Η υπέροχη φίλη μου» που κατέκτησε παγκόσμιο κοινό και κριτικούς. Πούλησε 1.000.000 αντίτυπα στην Αμερική και μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες.

  Κώστας Τραχανάς

  book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο
  «Η υπέροχη φίλη μου», Έλενα Φερράντε κάντε κλικ εδώ!

  Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

  Ένα σύγχρονο αριστούργηµα από την πιο δηµοφιλή Ιταλίδα συγγραφέα της εποχής µας. Η Υπέροχη Φίλη µου, το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, είναι η ιστορία της Έλενας και της Λίλα, µια ιστορία που ξεκινά τη δεκαετία του ’50 µε φόντο µια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Η συγγραφέας καταδύεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήµα βήµα την εξέλιξη καθεµιάς ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήµατα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν µια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση. Με απαράµιλλο στιλ και αψεγάδιαστη, σχολαστική µατιά η Φερράντε σε µια καθηλωτική αφήγηση ξεδιπλώνει µέσα από την ιστορία µιας φιλίας την ιστορία µιας γειτονιάς, µιας πόλης κι εντέλει ενός έθνους που βιώνει κοσµοϊστορικές αλλαγές µε το πέρασµα των δεκαετιών.

   

  @Μυθιστόρημα, Ξένη Λογοτεχνία
  #,
  Εκδόσεις:

  No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία