Λογοτεχνικά βιβλία, συγγραφείς, εκδοτικοί οίκοι - για να μην πάτε στο βιβλιοπωλείο... αδιάβαστοι!

 • 07.02.18
  «Το βιβλίο της εγγονής μου», Μάρω Βαμβουνάκη

  Το βιβλίο της εγγονής μου

  Αρχές Νοεμβρίου του 2017 κυκλοφόρησε το νέο -αυτοβιογραφικό αυτή τη φορά!- βιβλίο της πολυγραφότατης και αδιαμφισβήτητα ταλαντούχας Μάρως Βαμβουνάκη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

  Υπόθεση βιβλίου

  Ούτε το φανταζόμουν, ούτε ήθελα ποτέ μου να γράψω αυτοβιογραφικό βιβλίο. Τα αυτοβιογραφικά βιβλία σαν να έχουν κάτι ρευστό, άκομψο· δύσκολα συλλαμβάνεται εξάλλου ακόμη και η δική σου αλήθεια. Μια βλέπεις έτσι εκείνα που έγιναν, μια αλλιώς. Δύσκολα αποφεύγεις τις ματαιοδοξίες σου ή την αυτοδικαίωσή σου. Άλλο να εισχωρούν στις ιστορίες μου στοιχεία ζωής μου -σχεδόν πάντα παραλλαγμένα- κι άλλο να μιλώ ευθέως για μια υπόθεσή μου ακριβώς όπως την έζησα.

  Με αυτά τα λόγια ξεκινά η αγαπημένη συγγραφέας το νέο της λογοτεχνικό έργο. Το νήμα της αφήγησης-εξομολόγησης στερεώνεται γερά κάπου εκεί… σε ένα βραδυνό όνειρο με τον εκλιπώντα πατέρα της. Κι αρχίζει να ξετυλίγεται κυλώντας πότε αργά, πότε γρήγορα, πότε κινούμενο πίσω στο χρόνο, πότε ερχόμενο στο παρόν, πότε αριστερά, πότε δεξιά, αλλά πάντα γύρω από το νέο μέλος της οικογένειάς της, την εγγόνα της που άνοιξε για πρώτη φορά τα όμορφα ματάκια της τον Αύγουστο του 2016.

  Ο μίτος -όχι της Αριάδνης αλλά της Μάρως- σε κάποια σημεία σκαλώνει λιγάκι παραπάνω… στη γέννηση του γιου της του Γιώργη, στα δικά της πρώτα βήματα ως μητέρα, στη σχέση της με τον Θεό, στην είσοδο της νύφης της -της Αλέσια- στην οικογένειά τους, στη συγγραφή, στην ανατροφή των παιδιών, στην οικογένεια, στον ρόλο των γονιών και των παππούδων, και φυσικά στην δύσκολη γέννηση της εγγονής της.

  Η πνοή των πραγμάτων, Ο ουρανός στο πιάτο μας, Τόσο πολλά τριαντάφυλλα!…, Ιντερμέτζο για αυγουστιάτικη μέρα, Το κεφάλαιο των κοινοτοπιών, Επιτέλους μόνες!, Ιντερμέτζο για χειμωνιάτικο παραμύθι, και Ευχή είναι οι κεφαλίδες από τα οκτώ μέρη που είναι χωρισμένη-τακτοποιημένη η λογοτεχνική αυτή αυτοβιογραφική αναφορά της συγγραφέως.

  Και σε κάθε μέρος από αυτά, συχνά πυκνά -όπως είναι φυσικό- εμφανίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η Μαρία, η Μήσα, η Μάρω, το Μαράκι, η Μαρούσκα, η Μασένκα… η εγγονή της συγγραφέως. Άλλωστε για εκείνη γράφτηκε πρωταρχικά το βιβλίο… άλλο αν μετά την έκδοσή του μπορούμε κι εμείς να το απολαύσουμε… κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα δεν λέει ο λαός μας! :)


  book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο
  «Το βιβλίο της εγγονής μου», Μάρω Βαμβουνάκη κάντε κλικ εδώ!


  Κριτική και εντυπώσεις

  Η συγγραφή ενός αυτοβιογραφικού βιβλίου και κυρίως η έκδοσή του όταν ο συγγραφέας του είναι ακόμα εν ζωή, είναι ένα πολύ δύσκολο βήμα. Ο κίνδυνος να διαταραχθούν κάποιες συγγενικές ή κοινωνικές σχέσεις είναι συνεχώς υπαρκτός. Η πιθανότητα -οι τυχόν αυτές προαναφερόμενες διαταραχές- να αποτελέσουν τροχοπέδη στην καταγραφή των γεγονότων είναι δυσβάσταχτη!

  Κι όμως, η ταλαντούχα Μάρω Βαμβουνάκη, το τόλμησε… et voilà! Το αυτοβιογραφικό πόνημά της υπό τον τίτλο «Το βιβλίο της εγγονής μου» βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία προς χάρη και τέρψη των πολυάριθμων φανατικών αναγνωστών της, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

  Αιτία, πυρήνας και οδηγός η γέννηση της εγγονής της. Μη νομίζετε όμως ότι θα σας αποκαλυφθούν -διαβάζοντάς το- μόνο προσωπικές πτυχές γύρω από το ευτυχές αυτό γεγονός της οικογενείας. Πολλά -διάσπαρτα- ψήγματα σοφίας, ωφέλιμα για την ζωή του καθενός μας, σας περιμένουν σχεδόν σε κάθε σελίδα του βιβλίου. Η κρυστάλλινη και διερευνητική άλλωστε ματιά της Μάρως Βαμβουνάκη μας είναι ήδη γνωστή από το σημαντικότατο έως σήμερα λογοτεχνικό της έργο.

  Την επόμενη φορά που θα περάσετε μπροστά από κάποιο βιβλιοπωλείο, μπείτε μέσα, αγοράστε το «Το βιβλίο της εγγονής μου» και με την πρώτη ευκαιρία ελεύθερου χρόνου αφεθείτε στα χέρια και την πένα της ταλαντούχας συγγραφέως. :)

  Οπισθόφυλλο:

  Ούτε το φανταζόμουν, ούτε ήθελα ποτέ μου να γράψω ένα εντελώς αυτοβιογραφικό βιβλίο. Είναι όμως ψεύτης όποιος πει «ποτέ» ή «πάντα» για τον εαυτό του, το πλάσμα δηλαδή που γνωρίζει λιγότερο. Έρχονται μετά γεγονότα που σε μεταμορφώνουν.
  Σ’ εμένα ήρθε η εγγονή μου κι όσα πια την ακολούθησαν. Τον ίδιο μήνα που γεννήθηκε, έτσι όπως κυκλοφορούσα, κάπως σαν εκστατική, βρέθηκα στον υπολογιστή σπρωγμένη από τυφλή ανάγκη. Εξομολόγησης; Σημειώσεων να μην ξεχαστούν; Τραγουδιού που πιέζει να το πεις, αφού μέσα μας υπάρχουν μουσικές που αποφασίζουν αυτές για εμάς;
  Υπήρχαν όμως και οι γονείς! Πιο σοβαροί, πιο προσεχτικοί, πιο υπεύθυνοι, πιο χαμηλότονοι από εμένα. Μια χαρούμενη στιγμή –η χαρά σε κάνει πιο γενναίο– τους το ξεφούρνισα. «Θα γράφεις και για μας;» ρώτησε ο γιος μου. «Είναι δυνατόν να σας αποφύγω;… Είστε ένα με την υπόθεση!» είπα μαζεμένη.
  Δεν ενθουσιάστηκαν. Ορκίστηκα με πάθος να το δουν πριν το παραδώσω για έκδοση. Να αφαιρέσω ό,τι δε θέλουν να ειπωθεί· στην ανάγκη, να μην το εκδώσω καν…


  book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο
  «Το βιβλίο της εγγονής μου», Μάρω Βαμβουνάκη κάντε κλικ εδώ!


  Ταυτότητα βιβλίου

  Τίτλος βιβλίου

  Το βιβλίο της εγγονής μου

  Συγγραφέας

  Μάρω Βαμβουνάκη

  Εκδοτικός οίκος

  Εκδόσεις Ψυχογιός

  Ημερομηνία έκδοσης

  9 Νοεμβρίου 2017

  Αριθμός σελίδων

  193

  ISBN

  978-618-01-2321-0

  Συντάκτης άρθρου

  Νεκτάριος Παπασπύρου

   

  @Διάφορα

  No Comments

Αφήστε ένα σχόλιο!

books

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

Αρχείο

Σχολικά Βιβλία

Σχολικά Βιβλία
Επειδή μάθηση δεν γίνεται χωρίς βιβλία... βρείτε όλα τα σχολικά βιβλία Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου σε ηλεκτρονική μορφή. Μαζί με τις ευχές όλων των εργαζομένων στη Ματιά για καλή πρόοδο των παιδιών σας (μας)

Δημοφιλή Βιβλία